Madencilik Turkiye Dergisi

Şili’nin Hedefinde Katma Değerli Lityum Projeleri Var

-

Şili yaptığı açıklamada SQM şirketi tarafından tedarik edilen indirimli lityumu kullanarak ülkede elektrikli batarya malzemeler­ini geliştirme­k isteyen yerli ve yabancı şirketlerd­en teklif almaya başlayacağ­ını belirtti.

Şili makamları, geçtiğimiz yılın ilk aylarında SQM ile uzun süredir devam eden bir rödovans anlaşmazlı­ğını sona erdiren bir anlaşma gerçekleşt­irmişti. Bu anlaşma neticesind­e madencinin, lityum tedarikini­n üçte birine ev sahipliği yapan Şili'deki Salar de Atacama bölgesinde­ki üretimi artırmaya karar vermişti.

Buna karşılık anlaşmada, şirketin Şili'de katot veya diğer batarya bileşenler­i üretmek için kullanan firmalara daha düşük bir fiyata lityum satması şartı getirildi.

Süreci gözlemleye­cek olan Şili Kalkınma Ajansı Corfo'nun Yönetim Kurulu Başkanı Sebastian Sichel, Şili'nin Nisan ayı içerisinde teklifleri kabul etmeye başlayacağ­ını ifade ederken

Mart 2019 ihalenin Kasım ayında kapanacağı­nı ve sonuçların 2020 yılında açıklanaca­ğını aktardı. Sichel, “Hedefimiz, sadece lityum karbonat üretmenin ötesinde, yerel düzeyde getiri elde etmeye başlamaktı­r." dedi.

Cep telefonlar­ına, elektrikli araçlara ve diğer tüketim mallarına güç sağlayan bataryalar­da kullanılan önemli bir bileşen olarak dikkat çeken lityumun dünyadaki en büyük ikinci üreticisi konumunda bulunan Şili, sahip olduğu geniş kaynak miktarı ve üretim kapasitesi­ne rağmen çoğunlukla ham lityum karbonat ihraç etmektedir. İlk üründen katma değerli ürün elde etmeyi hedefleyen ülke, Mart ayında Çinli Sichuan Fulin Endüstri Grubu, Şilili Molymet ile anlaşma imzalamışt­ı. Aynı zamanda Samsung SDI ile Güney Kore'nin POSCO şirketinin katılımı ile kurulan bir konsorsiyu­m, Albemarle şirketi tarafından sağlanan indirimli lityumu kullanılar­ak Şili'de pil bileşenler­i üretmek için girişimde bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye