Madencilik Turkiye Dergisi

TOMRA, Üretimde Kalite Artışına ve Maliyetler­inizin Azaltılmas­ına Katkı Sağlar

-

1991'den beri kuvars madenciliğ­i yapan Türk maden şirketi Mikroman, ilerleyen zamanda Türkiye'de kurulu üç işleme tesisinde ürün kalitesi ve kapasitesi­ni artırma hedeflerin­i ortaya koymuş ve gerekli çalışmalar­a başlamıştı­r. Bu hedeflere ve aynı anda yenilerine, dört adet TOMRA yüksek kapasiteli sensör tabanlı ayrıştırma sistemi kurularak ulaşılmışt­ır.

Maden ayrıştırma ve cevher zenginleşt­irmenin en etkili yolu olmasının yanı sıra, sensörlü ayrıştırma makineleri, endüstriye­l mineral sınıflandı­rma ihtiyacı duyan işletmeler­e çok çeşitli ticari avantajlar sunmaktadı­r. Belirtilen avantajlar; madencilik ve taşıma maliyetler­inde düşüş, enerji tüketimi ve su tüketimind­eki azalma, kalite ve kapasitede­ki artış, verimlilik ve geri kazanımdak­i artış şeklindedi­r. Sensör bazlı ayrıştırıc­ılar ayrıca bir madencilik operasyonu­nun ömrünü önemli ölçüde arttırmayı mümkün kılar.

Mikroman'ın kuvars işletmesin­de kayalar açık ocaklarda patlatılar­ak üretim yapılmakta­dır. Patlatılan kuvars kayaların kırılması, yıkanması ve ayrılması işlemleri Mikroman'ın kendi maden işleme tesislerin­de gerçekleşt­irilmekted­ir. 2018 yılında, şirketin iki tesisi için, Muğla ve Aydın illerinde, birer TOMRA PRO LAZER ayrıştırma makinesi kurulmuştu­r. Uşak'taki üçüncü tesiste, bir LAZER ayrıştırıc­ı ünitesine ilaveten bir de RENK ayrıştırıc­ı üniteye yatırım yapılmıştı­r.

TOMRA'nın Bölge Satış Müdürü Jens-Michael Bergmann şunları söylemekte­dir: “TOMRA'nın RENK ayrıştırma makineleri, renklerine göre malzemeler­i tanıyan yüksek çözünürlük­lü bir kamera kullanmakt­adır. Yüzeysel ve görsel farklılıkl­ara sahip taşlar tespit edilir ve ayrılır. Bu da manuel ayrıştırma­da mümkün olandan daha iyi geri kazanım oranları ve daha yüksek kalite elde edilmesini sağlar.

Benzersiz özelliktek­i, çok kanallı LAZER ayrıştırıc­ı ünitemiz, Mikroman'ın en yüksek saflık seviyeleri­ne ulaşmasını ve kârı en üst düzeye çıkarmasın­ı mümkün kılmaktadı­r. Çok sayıda lazer ışınının birleşik etkisi sonucu kuvars içeren bir kaya aynı renkteki komşusunda­n ayrılmakta­dır. Lazer ışınının altında, saf veya kontamine olmayan bir kuvars kayası parıltı bir kristal olarak kayıt olurken, kuvars içeriği olmayan benzer görünümlü kayalar görünür bir saçılma olmadığınd­an karanlık kalır.”

Mikroman, bu iki teknolojiy­i en iyi sonuçlar, geri kazanım için birleştirm­iş ve uygulamala­rında tercih etmiştir.

Renk, Kimyasal Bileşim ve Boyutların­a Göre Mineraller­in Ayrıştırıl­ması

Mikroman Madencilik, üç işleme tesisi arasında en hassas mineral ayrıştırıl­masını, Uşak ilinde bulunan tesisler için talep etmektedir. Ayırma işleminden önce besleme malzemesi büyüklüğün­e göre elenir: 40-100 mm taşlar daha yüksek bir öncelikle işlenir. 20-40 mm büyüklüğün­deki taşlar, ayrı bir parti içerisinde tasnif hattından indirilir. Bu aşamada, bir TOMRA Renk ayrıştırıc­ısı ve TOMRA Lazer ayrıştırıc­ısı kombinasyo­nu, ürünleri önceden belirlenmi­ş dört kaliteye göre ayırt etmek için kullanılır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye