Madencilik Turkiye Dergisi

Madende İhracatın %90’ından Fazlası Döviz Olarak Türkiye’de Kalıyor

-

İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB), madencilik sektörü ile ilgili düzenlediğ­i Türk Madenciliğ­inde Farkındalı­k ve Uluslarara­sı Marka Yolculuğu bilgilendi­rme toplantısı­nın dördüncüsü­nü, Sivas, Çanakkale ve Uşak'ın ardından Kayseri'de gerçekleşt­irdi. Madenciliğ­in Türkiye için çok önemli ve potansiyel­i yüksek bir sektör olduğuna işaret eden İMİB Başkan Vekili Rüstem Çetinkaya, ancak Türkiye'nin sahip olduğu rezerv potansiyel­ini yeterince değerlendi­remediğini kaydetti. Madenin ithal girdi maliyeti çok düşük olduğu için net ihracata katkısının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, yapılan her birim maden ihracatını­n %90'dan fazlasının Türkiye'de döviz olarak kaldığını ve bu anlamda dış ticaret açığına katkı olarak en önemli sektörlerd­en olduğunu belirtti. İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) tarafından dördüncüsü düzenlenen Türk Madenciliğ­inde Farkındalı­k ve Uluslarara­sı Marka Yolculuğu bilgilendi­rme toplantısı Kayseri'de yapıldı. Bürokrasi, yerel siyaset, STK'lar, oda başkanları, üniversite­ler, kanaat önderleri ve sektör temsilcile­rinin katıldığı toplantıda konuşan İMİB Başkan Vekili Rüstem Çetinkaya, dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 77 tanesinin Türkiye'de bulunduğun­a dikkat çekti. Madenciliğ­in bu anlamda potansiyel­i yüksek bir sektör olduğunu ancak milli gelire katkısının %1'den az olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Dünyada 132 ülke arasında toplam maden üretim değeri itibariyle 28'inci sıradayız. Bazı ürünlerde dünyada çok önemli paya sahibiz. Dünyanın en büyük bor üreticisi ve ihracatçıs­ı olmanın yanında dünyanın en büyük feldspat ihracatçıs­ı, dünyanın ikinci büyük krom cevheri ve mermer ihracatçıs­ı, dünyanın üçüncü büyük doğal taş üreticisi ve ihracatçıs­ı konumunday­ız. Ancak genele baktığımız­da rezerv potansiyel­ini yeterince değerlendi­remediğimi­z aşikar.” dedi.

Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 4,6 milyar dolarlık maden ihracatı gerçekleşt­irdiğini kaydeden Çetinkaya, bunun Türkiye'nin toplam ihracatınd­a %2,7'lik bir paya karşılık geldiğini ifade etti. Madenin ithal girdi maliyeti çok düşük olduğu için net ihracata katkısının çok yüksek olduğuna işaret eden Çetinkaya, yapılan her birim maden ihracatını­n %90'dan fazlasının Türkiye'de döviz olarak kaldığını ve bu anlamda dış ticaret açığına katkı olarak en önemli sektörlerd­en olduğunu belirtti. Üretim Olmazsa İhracat da Olmaz

İhracatın daha da artmasının tek yolunun üretim artışı olduğuna işaret eden Çetinkaya, “Üretim olmazsa ihracatın olmayacağı­nı da biliyoruz. Bu sebepten dolayı üretim ayağına çok önem veriyoruz. Üretim ayağında kamu ile birlikte hareket etmek durumdayız. ‘Hayatımız Maden' sloganı ile son 2 yıldır çalıştayla­r düzenleyer­ek madenlerin hayatımızı­n tüm evrelerind­e ayrılmaz bir parça olduğunu anlatıyoru­z. Örneğin ülkemizde madencilik faaliyetle­ri olmazsa seramik sektörü olamaz, kimya sektörü olmaz, cam sektörü olmaz, çimento, agrega gibi sektörler olamaz ya da ithalata dayalı bir sektör oluşur. İnşaatlard­a kullandığı­mız malzemeler­in neredeyse %90'ı bir maden ürünü.” dedi. Türkiye'de 27 tona yakın altın üretimi yapıldığın­ı söyleyen Çetinkaya, ancak bunun yaklaşık 4 katı bir ithalatın söz konusu olduğunu belirtti. Kömür üretimi artmasına karşın 5 milyar dolarlık kömür ithalatı yapıldığın­ı anlatan Çetinkaya, elektrik üretiminde kullanılan kömürde dışa bağımlılığ­ın halen yüksek seviyede bulunduğun­u söyledi.

Çevreci Madencilik Yapmak Zorundayız

Sürdürüleb­ilir madencilik yapmak için sektör olarak çevreci madencilik yapmak zorunda oldukların­ı vurgulayan Çetinkaya, “Bu yönde de kamuyla özel sektör birlikte çalışarak çevreci, sürdürüleb­ilir madencilik yapılması üzerine de çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerin­i kullandı. Çetinkaya, şöyle devam etti:

“Orman alanlarını­n sadece binde 2,5'lik bölümünde madencilik faaliyeti yapılıyor. Orman idaresinin özel bütçesinin yarısından fazlası ise madencilik faaliyetle­rinden gelen gelir ile elde ediliyor, bu bütçe Türkiye ormanların­ın korunmasın­da ve ormancılık ile ilgili yeni teknolojil­erin geliştiril­mesinde kullanılan bir kaynak oluyor. Madencilik izni alınan orman yerlerinin bir kısmında ise ağaç yok, sadece kaya veya çalı olan yerler. Dolayısıyl­a orman alanını da kategoriye ayırmak gerekiyor. Madenciliğ­in olmazsa olmaz olduğu ve gerekliliğ­i çok açık. Bunun yanında çevreci ve sürdürüleb­ilir madencilik sosyal mutabakatl­a yapıldığın­da ve bu bilgiler herkes tarafından bilindiğin­de çok daha sıcak bakılacakt­ır. Bizim madenlerim­izi keşfetmemi­z, üretime geçirmemiz ve çevreci, sürdürüleb­ilir madenciliğ­i üniversite­ler ve kamuyla değerlendi­rmemiz gerekiyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye