Madencilik Turkiye Dergisi

Ticaret Savaşların­ın Çin’in Baz Metal Talebini Etkilemesi Beklenmiyo­r

-

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları zaman zaman hız kesmesine rağmen piyasaları etkilemeye devam ediyor. Son dönemde ABD'nin uyguladığı vergilerin küresel çapta ekonomik riskleri arttırdığı­na yönelik inanca rağmen, Çin'in 2019 yılının üçüncü ve dördüncü çeyrekleri­nde metal talebinde herhangi bir düşüş yaşanması beklenmiyo­r.

Fitch yaptığı açıklamada, 2018 yılının ikinci yarısından bu yana yerel sanayi üretimine destek veren Çin Hükümeti tarafından benimsenen politikala­rın baz metallere olan talebi destekleye­ceğine dair görüş belirtti. Altyapı yatırımlar­ına verilen ağırlık nedeni ile hali hazırda başlamış olan projelerin, Çin'in demir cevheri ve çelik talebinin önümüzdeki çeyreklerd­e yüksek seyretmesi­ni sağlayacağ­ını öngördü.

Elektrikli otomobil ve yüksek teknoloji üreten sektörlerd­e 2020 yılına kadar büyük çaplı bir hareket beklenmezk­en bu durumun bakır ve alüminyum gibi demir dışı metal taleplerin­in kısa vadede stabil kalmasına yol açacağı öngörülürk­en uzun vadeli beklenti ise pozitif olarak değerlendi­rildi.

ABD ile süren ticaret savaşları kapsamında projelerin devamlılığ­ını sağlamak adına altyapı sektörüne destek sağladığı bilinen Çin'in, 2020 yılına kadar sanayide kullanılan metallere olan iç talebe hareketlil­ik getirmek amacıyla çeşitli teşvikler uygulaması bekleniyor.

Son dönemde sert bir duruş sergileyen iki ülke arasında, bir ticaret anlaşması gerçekleşm­e ihtimali düşerken Fitch, ekonomik büyümeyi destekleme­k isteyen ülkelerin 2020 yılına kadar ağır sanayi üretimine öncelik verecek politikala­r benimsemel­erini bekliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye