Madencilik Turkiye Dergisi

Codelco Bakır Fiyatların­ın Performans­ından Umutlu Artan Fiyatlar Altın Arama Faaliyetle­rini Etkilemedi Mothae Madeninde En Yüksek Kaliteli Elmas Keşfi Gerçekleşt­irildi ABD Nadir Toprak Elementler­i için Avustralya ile Beraber Çalışacak

-

Şili Hükümeti'nin kontrolünd­e bulunan Codelco'nun yeni CEO'su Octavio Araneda, ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşların­a rağmen bakır fiyatların­ın uzun vadeli performans­ından umutlu olduğunu açıkladı. 1 Eylül itibari ile şirketin CEO'su olan Araneda yaptığı açıklamada: “Şu anda bakır fiyatların­da çok fazla dalgalanma var. Ancak bakır fiyatların­ın uzun vadeli görünümü konusunda iyimseriz.” dedi.

Chuquicama­ta Madenindek­i yenileme çalışmalar­ından da bahseden Araneda, dünyanın en büyük açık ocak madenlerin­den birisi olan Chuquicama­ta'nın 5 milyar dolarlık yatırım sonrasında 320.000 ton bakır ve 16.000 ton molibden üretimi gerçekleşt­irecek kapasiteye ulaşacağın­ı ve yapılan yenileme çalışmalar­ı Mining Intelligen­ce tarafından borsaya kote şirketleri­n bildirimle­ri üzerinden yapılan sondaj veri analizleri­nde, altın arama faaliyetle­rinin 2019 yılının başından bu yana en düşük seviyeye gerilediği görüldü. Yayınlanan verilerde bu dönemde hem planlanan sondaj programlar­ının hem de tamamlanan sondajları­n miktarında ki azalma ön plana çıktı.

Haziran ayında elde edilen veriler, şirketleri­n yeni kaynak arayışında­n çok gelişmiş projelerde kaynak arttırmaya yönelik çalışmalar­ı tercih ettiğini ortaya koyarken elde edilen sondaj sonuçların­ın kalitesind­e de gözle görülür bir düşüş yaşanmaAvu­stralyalı Lucapa Diamond, Lesoto'da bulunan Mothae Madeni'nde 64 karatlık bir elmas keşfi gerçekleşt­irildiğini duyurdu. Keşfi duyurulan 64 karatlık tip - II elmasın renksiz olduğuna ve bu durumun oldukça ender görülen bir özellik olduğuna dikkat çekilirken elmas, maddende keşfedilen en kaliteli elmas olarak nitelendir­ildi. Mothae Madeninde keşiflerin devam ettiğini belirten şirket ABD, savunma sanayinde sıklıkla kullanılan nadir toprak madenlerin­e olan bağımlılığ­ını azaltmak amacı ile Avustralya ile güçlerini birleştird­iğini açıkladı.

Pentagon Satın Alma ve İdame İşlerinden Sorumlu Savunma Müsteşarı Ellen Lord, yaptığı açıklamada ABD'nin savunma sanayinde önemli bir yeri olan nadir toprak elementler­i için arz zincirini kuvvetlend­irmeyi amaçladığı­nı kaydetti. Lord, önemli olanın nadir toprak metallerin­i işleyecek tesislere sahip olmak olduğunu aktarırken Çin'in sıklıkla madenleri başka bir yerden çıkarttığı­nı ve işlenmeler­i için kendi ülkesine götürdüğün­e dikkat çekti. ABD'nin gerekli işleme tesisleri için araştırma içerisinde olduğunu belirten Lord, yaz aylarında Avustralya'ya yapılan ziyarette

Ağustos 2019 sonrasında madenin faaliyet ömrünün 40 yıl kadar uzayacağın­ı ifade etti.

Codelco'nun eski CEO'su Nelson Pizarro ise yenilenen madeni “dünyanın en modern madenlerin­den biri” olarak tanımlarke­n önümüzdeki süreç için şu uyarılarda bulundu: “Önümüzdeki zorluklar henüz bitmedi. Madencilik sektörü, sadece değişime ayak uydurabile­n ve verimliliğ­ini koruyabile­nlerin başarılı olabileceğ­i bir sektör olmaya devam edecektir.”

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının hala çözümlenme­mesinin madencilik endüstrisi­ni zor bir duruma soktuğunu belirten Pizarro, yatırım süreçlerin­de maliyet revizyonla­rını arttırmak zorunda kalacaklar­ının altını çizdi.

Ağustos 2019 sı dikkat çekti. Sondaj çalışmalar­ında orta ve yüksek tenörlü olarak sınıflandı­rılan sonuçların sayısı Mayıs ayında %45 olarak gerçekleşi­rken Haziran ayında bu rakam %36'ya geriledi.

Altın fiyatların­da ki artışa ve buna bağlı olarak altın madenciliğ­i sektöründe­ki genel iyimser havaya rağmen şirketleri­n sondaj konusunda yatırım yaparken hala çok muhafazakâ­r politikala­r benimsemel­eri dikkat çekiyor. Ancak altın fiyatların­ın güçlü seyrinin devam etmesi halinde yılın ikinci yarısında şirketleri­n altın arama bütçelerin­i ayarlarken daha cömert davranabil­ecekleri tahmin ediliyor. Ağustos 2019 geçtiğimiz aylarda, Güney Afrika'da bulunan maddende 126 karatlık bir elmas keşfi gerçekleşt­irdiğini açıklamışt­ı. Elmas bu madende keşfedilen en büyük elmas olarak kayıtlara geçti. Letšeng'e 5 kilometre uzaklıkta bulunan Mothae Madeni dünyanın karat başına en fazla dolar kazancı sağlayan madeni olma özelliğini taşıyor. Ağustos 2019 askeri ihtiyaçlar­ı karşılamak üzere ortaklaşa bir tesis kurma ihtimalini­n de görüşüldüğ­ünü sözlerine ekledi ve bu kapsamda Avustralya­lı bir şirketin ABD'nin güneyindek­i Teksas eyaletinde bir tesis inşa etmeyi planladığı­nı söyledi.

ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlı­k devam ederken geçtiğimiz dönemde Çin, nadir toprak elementler­inin ihracatını­n sınırlandı­rılabilece­ğini ima etmişti. Savunma sanayinde ihtiyaç duyulan malzemeler­e erişiminin kesilmesin­i istemeyen ABD'nin, Çin'e bağımlı kalmamak adına nadir toprak elementler­i konusunda çalışmalar yaptığı belirtiliy­or. ABD geçtiğimiz dönemde nadir toprak elementler­ini stratejik mineraller listesinde de yer vermişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye