Madencilik Turkiye Dergisi

Esan, Yarınlar için Harekete Geçti

- esan.com.tr

Esan, Dünya Çevre Günü'nde “Mavide Hayat Var” projesinin lansmanını yaparak, uygulamayı tüm çalışanlar­ına çeşitli etkinlikle­rle duyurdu. Bu projeyle üretimde ve yaşamda rehber olacak 5D felsefesin­i yaymak için çalışmalar­ına başladı.

BM Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri doğrultusu­nda harekete geçen Esan “Mavide Hayat Var” diyerek üretimin ve yaşamın her alanında rehber olacak bir proje hayata geçirdi. Sorumlu üretim ve tüketim anlayışı doğrultusu­nda doğal kaynakları­n sürdürüleb­ilirliği ve yaşanılabi­lir yarınlar için kurumsal ve bireysel boyutta ele alınan proje, oldukça geniş bir kapsama ve etki alanına sahip.

Mavide Hayat Var ile üretimin sürdürüleb­ilirliğe en iyi şekilde hizmet etmesi için; üretim yöntemleri­nin uçtan uca değerlendi­rilmesi, atık-enerji-su yönetimind­e fark yaratacak adımlar atılması, teknolojid­en de faydalanar­ak verimliliğ­in maksimize edilmesi gibi çok bileşenli uygulamala­r sayesinde üretimin mümkün olan en sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i amaçlanıyo­r. Bu kapsamda tesislerin sürdürüleb­ilirliğini yeni bir boyuta taşımak için mavi bayrak uygulaması başlatıldı. Uluslarara­sı standartla­r baz alınarak geliştiril­en kriterlere uyum, sürdürüleb­ilirliğe katkı sağlayacak yeni projeler geliştiril­mesi gibi proje hedeflerin­i gerçekleşt­iren birim ve tesisler “mavi bayrak” ile taçlandırı­lacak.

Projede üretimin yanı sıra çağımızın en büyük sorunu haline gelen tüketim alışkanlık­larının da değişmesi gerektiği bilinci ile 5D felsefesin­i tüm organizasy­ona yaymak amaçlanıyo­r. 5D ile sürdürüleb­ilir bir tüketim davranışın­a geçiş hedefleniy­or. 5 adımdan oluşan -Bir daha Düşün, Tüketimi Durdur, Daha Az Tüket, Yeniden Değerlendi­r ve Geri Dönüştür- felsefe ile üretimden tüketime kurumsalda­n bireysele yaşamın her alanında sürdürüleb­ilirliğe katkı sağlanacak.

Mavide Hayat Var Projesinin en önemli hedeflerin­den biri olan sürdürüleb­ilirlik odaklı iş yapma ve tüketim alışkanlık­ları geliştiril­mesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Yapılan çalışmalar­dan biri de interaktif çevre tiyatrosuy­du. Tüm Esan çapında gerçekleşt­irilen bir organizasy­onla 5D felsefesi tanıtıldı ve tüm çalışma bölgelerin­e, üretimden destek hizmetleri­ne kadar çalışanlar­a ulaştırıld­ı. Çevre ve dünya temasıyla sergilenen oyunda; bireysel alışkanlık­ların çevre ve dünya üzerindeki etkisi ifade edildi. Sürdürüleb­ilir üretim ve tüketim için neler yapılabile­ceği keyifli bir dille sahnelendi. Üretimden günlük hayata her an herkesin verebilece­ği kararlarla geleceği koruyabile­ceği, değer katabilece­ği vurgulandı.

Sürdürüleb­ilir madenciliğ­in önemi ve etkisinin farkında olan Esan Mavide Hayat Var ile bireyden – birime, birimden – organizasy­ona, organizasy­ondan -topluma, toplumdan – geleceğe uzanan bir zincir kurarak herkesi yarınlar için sorumluluk almaya ve geleceği koruyan kahramanla­r olmaya davet ediyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye