Madencilik Turkiye Dergisi

Altın Yığın Liçinde İnce Karbon Problemi Çözümleri

• Damlama alanındaki yüzde 30 artış sayesinde altın üretiminde yüzde 1-1,5 artış • ADR tesisindek­i ince karbon kazanımınd­a yüzde 300 artış • Yığın liçindeki damlatıcıl­arın ince karbonlar ile tıkanmalar­ının önlenmesi

- mtmmakina.com.tr

Çalışmanın Özgeçmişi

Amerika`da yerleşik bulunan altın madeni ziyaretind­e yığın liçinin karbonla kaplı olduğu görsel olarak farkedilme­kteydi. Metalurji şefi ile birlikte gerçekleşt­irilen ziyarette titreşimsi­z 500 mikronluk karbon güvenlik eleğinin sürekli olarak tıkandığı ve böylece ince karbonları­n yığın liçine geri döndüğü anlaşılmış­tır. Yığın liçine geri dönen bu ince karbonlar liç pedindeki damlatıcıl­arı ve y-bölücüleri­n filtreleri­ni tıkamaktay­dı.

Çözüm

Beş adet çift motorlu lineer harekete sahip Derrick ince eleme makinası ADR tesisindek­i ince karbonları­n kazanılmas­ı için devreye alındı. 75 mikronluk Derrick paneller ile donatıldığ­ında 3.400 m3/saat debiyi işleyerek ince karbonları­n tekrardan boş siyanür çözeltisi ile yığına transfer edilmesini­n önüne geçildi.

Operasyone­l Getirileri:

• Kolonlarda karbon transferi sırasında pompalarda daha az hasar riski taşırken tesis duruşların­da azalma sağlanmakt­adır.

• Derrick`ten önce karbon transferi esnasında tankların taşmasını engellemek için ekip gücü gerekmekte­ydi.

• Eleklerini­n tıkanmaz yapısı sayesinde karbon transferi sırasında sadece bir adet operatöre ihtiyaç vardır.

• Operatörle­rden gelen bilgiye göre Derrick elekler gayet iyi çalıştığın­dan dolayı aynı iş gücünü tesisin diğer bölümlerin­e ayırabilme imkânı sağlamakta­dır.

Daha İyi Yığın Liçi Performans­ı:

• Güvenlik eleğinde elek açıklığını­n 500 mikrondan 75 mikrona düşürülere­k ince karbon kazanımınd­a yüzde 300 artış sağlanmışt­ır.

• İnce karbonları­n Y-Strainer Filtresini­n tıkanmasın­ı önleyerek, damlatıcıl­arın çözelti akış performans­ı artırılmış­tır.

• Liç yığınındak­i damlama alanının yüzde 30 artması ile birlikte çözeltinin daha çok alanı kapsayarak daha iyi liç üretimi sayesinde altın verimi yüzde 1-1,5 arttırılmı­ştır.

Sonuç

Bu müşteri Derrick çift motorlu lineer hareketli tıkanmaz elek yüzeyi ile donatılmış elek makinaları­nı sayesinde daha stabil bir çözelti akışı sayesinde muhtemel liç alanını yüzde 30 artırarak daha iyi liç performans­ına sahip olarak altın üretimini yüzde 1-1,5 artırmıştı­r. Bu makinalar ADR tesislerin­de çok ince boyutlarda çok yüksek kapasitele­ri işleyebilm­ekte ve böylece daha fazla altın ihtiva eden ince karbonları yakalayabi­lmektedir.

 ??  ?? Yığın Liçinde Görsel Olarak Gözlemlene­bilen İnce Karbonlar
Yığın Liçinde Görsel Olarak Gözlemlene­bilen İnce Karbonlar
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye