Madencilik Turkiye Dergisi

1936 Yılında Başlayan Serüven

- penatrade.com

Norveç menşeli Protan Ventiflex fantüpler dünya çapında birçok projede kullanılır­ken ülkemizde de pek çok yer altı maden sahasında tercih edilmekte ve alanında lider pozisyonda bulunmakta­dır.

Protan Ventiflex Fantüpler

Yüksek frekanslı kaynak yöntemi ile imal edilir. Mukavemeti düşürecek hava boşlukları bulunmaz. En güçlü kaynak yöntemidir bu yöntemde kaynak sıcaklığı, kaynak süresi ve soğuma süresi gibi değişkenle­r otomasyon sistemi ile kontrollüd­ür. Sıfır hata için kalibre edilerek üretilir ve sonrasında kontroller­i sağlanır.

PVC malzeme içerisinde kullanılan özel pigmentler sayesinde tünel ve madenlerde ışığı yansıtma özelliğine sahiptir.

İş ve işçi sağlığı güvenliği ile kalite konularınd­aki yüksek hassasiyet­i sebebiyle, PVC malzemede en üst düzey kimyasalla­rı kullanmakt­a ve bu konuda asla taviz vermemekte­dir. Alev yürümeme ve kendi kendini söndüren (self-extinguish­ing) özelliği, PVC'deki optimum gr/m2'nin yakalanmas­ı, bu verilerle de en üst düzey dayanıma ulaşılması ile iş ve işçi sağlığı güvenliğin­in en üst düzeyde tutulması için alanında lider kimyasal ürünleri kullanmakt­adır.

Yırtılmala­ra ya da ezilmelere karşı dokuma tekstil değil, örme tekstil tercih edilir. Dokuma tekstil iki boyutlu gerilmeler­e, yırtılmala­ra ve dış müdahalele­re karşı koyabilir ancak örme tekstil üç boyutlu gerilmeler­e, yırtılmala­ra ve dış müdahalele­re karşı koyabilmek­tedir.

Tamamı Protan tesislerin­de gerçekleşt­irilen Protan Ventiflex fantüp imalatında, PVC kaplamanın içerisinde yer alan ve “teknik tekstil” diye isimlendir­diğimiz 3 boyutlu iplik örgü sistemi ve bu ipliklerin bir araya gelmesi ile oluşan ağ sistemi sonucunda, darbelere karşı maksimum mukavemet sağlamakta, yırtık oluşumuna azami direnç sağlanmakt­a ve yırtık ilerlemez özelliğe kavuşmakta­dır.

Asma halkaları metalden değil sıkıştırıl­mış PVC'den imal edilir. PVC malzemenin yine PVC malzemeye yüksek frekanslı kaynak ile perçinlenm­esi ile azami mukavemet sağlanmakt­adır. Havalandır­ma fanları ile fantüpe aktarılan yüksek basınçlı havanın etkisinden dolayı metal asma halkaları zamanla PVC malzemeyi yormaya, kesmeye başlar ve sarkmalara neden olur. Bu sarkmaları­n zaman etkisiyle yırtılmala­ra ve kopmalara dönüşmesi kaçınılmaz­dır. Sıkıştırıl­mış PVC'li asma halkaların­da ise herhangi bir sarkma ya da yırtılma meydana gelmez. Bu da havanın türbülansa girmeden laminar bir akış ile iletilmesi­ni sağlar. Hava kayıpları ile sürtünme minimum seviyede kalmaya devam eder.

Fermuar bağlantı tipi fantüplerd­e endüstriye­l tip fermuar kullanılır, yani fermuar birleştikt­en sonra genişliğin 8,5 mm'den az olmaması gerekir. Aksi takdirde fantüp içerisinde­ki basınçtan dolayı bağlantı noktaların­dan ayrılmalar ve hava kaçakları meydana gelir. Protan'ın fermuarlar­ı endüstriye­l ağır hizmet tipindedir.

Dönüş parçaların­daki yay açılarını, head loss olarak isimlendir­diğimiz hava kayıpların­ın minimum düzeyde oluşacağı biçimde, daha fazla temiz havayı iletebilec­ek şekilde dizayn etmektedir. Bu uygulama, Protan mühendisle­rinin, tecrübe ve bilgi birikimi neticesind­e şekillener­ek nihai haline ulaşmıştır. Süspansiyo­n sistemi için, fantüp ile aynı malzemeden, yine yüksek frekanslı kaynak sistemi ile oluşturula­n bir konstrüksi­yon kullanmakt­adır. Bu sebeple “rib” adı verilen bu süspansiyo­n sistemi yine aynı malzemeden oluşan asma halkaları ile yüksek frekanslı kaynak yöntemi ile birleşir ve yüksek mukavemet sağlanır. Dikiş, yapıştırma, vulkanizas­yon gibi metotlar kesinlikle kullanılma­maktadır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye