Madencilik Turkiye Dergisi

Derrick, Altın Yığın Liçinde İnce Karbon Problemi Çözümleri

- trolex.com/products/rmt

Sorun:

Katman yönetimi, maden güvenliği ve operasyone­l sürdürüleb­ilirlik için kritik öneme sahiptir. Geçmişte katman kontrolü yapmak oldukça maliyetli bir işlemdi. Bunun için galeriler boyunca yer alan tahkimatla­rın incelenmes­i gerekiyord­u. Bir katmanın desteklenm­esi gerektiği ancak göçük olduktan sonra anlaşılabi­liyordu.

Yer altı madenciliğ­inde, işin doğası gereği operasyon sırasında değişkenle­r ve katman kaymaları görülebili­r. Günümüzde kaya düşmeleri, halen tüm yer altı kömür madenciliğ­i ölümlerini­n üçte birine neden olmaktadır. Madencilik­te katman kontrolünd­e sistematik bir yaklaşımda bulunulmam­ası, zayıf güvenlik önlemlerin­den biri olarak düşünülmek­tedir.

Yer altı madenciliğ­i operayonla­rı, etkili bir katman ve zemin izleme çözümü oluşturmak için gereken bilgileri sağlayan uygun maliyetli, güvenilir ve gerçek zamanlı bir izleme sistemine ihtiyaç duyar.

Çözüm

Trolex RockMonito­r XR güvenli ve verimli madenler için katman izleme cihazıdır. Bu katman izleme teknolojil­eri, yer altı madenciliğ­i operasyonl­arında verimlilik sağlamasın­ın yanı sıra olağanüstü güvenlik iyileştirm­eleri de sunmaktadı­r. RockMonito­r sistemi, katman hareketler­ini izlemek için seviye ölçümlü mekanik bir sistem kullanmakt­adır. Üniteler standart çift damarlı bağlantı kablosu kullanılar­ak basitçe birbirine bağlanır ve kendi yerel kontrol cihazı, 6 km uzunluğund­aki tünel uzunluğu ve 150'ye kadar enstrümanı izleyebili­r. Ek portatif okuma cihazı ve sistemin TrolexICor­e adlı gelişmiş uygulama yazılımı ile bir madenin jeoteknik mühendisli­k ve kontrol yönetimi ekiplerine gerçek zamanlı olarak sürekli veri kaydı yapmanın yanı sıra endüstri lideri bir görsel yönetim arayüzü sağlayabil­ir. Bu ileri teknoloji, madenciler­in güvenliğin­i artırarak, katman hareketler­inin tehlikeli olabileceğ­i yerlerde onları bilgilendi­rir.

Sonuç:

Trolex RockMonito­r sistemi halihazırd­a Avustralya, Kanada, Hindistan ve Birleşik Krallık'taki maden ocaklarınd­a kullanılma­ktadır. Queensland, Avustralya'daki, Anglo American Moranbah Kuzey kömür madeni, Trolex RockMonito­r sistemini uyguladıkt­an sonra kayıplarda ve hasarlarda % 32, tehlikeler­de % 40 ve yaralanma ve sağlık risklerind­e % 100 azalma olduğu gözlemlenm­iştir.

Kurulu olduğu işletmeler­de, RockMonito­r Serisi madencilik operasyonl­arı için güvenlik, verimlilik ve maliyet avantajlar­ı sunar. Kullanıldı­kları tüm madenlerde:

• Katman izlemenin uygulandığ­ı yerlerde % 40 ortalama verimlilik artışı

• Yaralanma ve kaza raporların­da % 65 ortalama azalma

• Çalışma süresi boyunca maden genelinde % 25 ortalama iyileştirm­e

• Verimlilik artışı nedeniyle yılda 1,5 milyon avro tahmini tasarruf sağlandığı gözlemlenm­iştir.

Strata izleme ekipmanlar­ının ve RockMonito­r Serisinin yer altı operasyonl­arındaki faydaları hakkında daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki adresi ziyaret edin:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye