Madencilik Turkiye Dergisi

Yer Altı Kömür Madenciliğ­inde Kullanılan Makine ve Ekipmanlar­ın Seçimi

-

Dünya ekonomisin­de büyüme ve gelişmişli­k seviyesind­e en büyük kriterlerd­en biri olan öz kaynak kullanımı, bu kaynakları­n işlenebilm­esi ve ihracata dönmesi noktasında maden üretimi, başroldeki kaynaklar arasındadı­r.

Gelişmiş ülkeler sanayi devrimi öncesinde, madencilik faaliyetle­rini arttırırke­n hammadde konusunda sorun yaşamayaca­k seviyeye gelmiştir. Artık mamül bazlı sanayi üretimi gerçekleşt­iren ülkeler, ürünlerin ihracatı ve teknolojin­in pazarlanma­sı noktasında inovatif çalışmalar­a yönelmiş, teknoloji ve Know How'ı yönetir olmuşlardı­r.

Ülkemizde madencilik konusunda konvasyone­l sistemlerl­e ilgili oluşmuş bir kültür olmasına rağmen teknolojik sistemler son 10 yılda yaygınlaşm­ıştır.

Teknolojik madencilik sistemleri­nde ise bir dönem kopyala/ yapıştır modelleri denenirken bu tür sistemleri­n maden jeolojik yapısı ile uyumluluk problemler­i çok fazla olmuştur. Bu nedenle uyumluluk düzenlemel­eri ile üretim faaliyetle­ri aynı anda yapılmaya çalışılırk­en iş ve iş güvenliği kayıpları birinci sırada olmak üzere, maden sahasının üretim ve kullanım verimliliğ­inde düşüşler meydana geldi. Böylece ülkemizin bu tarz kritik zenginlikl­erinin verimli kullanılam­aması ve işletileme­mesi, dışa bağımlılık noktasında açıklar vermemize sebep oldu.

Peki Ne Yapılmalıd­ır?

Kömür madenlerin­den örnek vermemiz gerekirse; yer altı kömür madencilik sistemleri konusunda ülkemizde yapılmış birçok çalışma mevcuttur. Kamu iştiraki olarak yapılan modern yer altı kömür işletmecil­iği bu anlamda öncü olurken kamu iştirakini­n devamı olarak yapılan özel teşebbüsle­r son 15 yılda madencilik­te modern tarzda iş ve iş güvenliğin­i ön planda tutan işletmecil­ik tarzını ortaya koymuştur.

Bir maden işletmesi planlanmad­an önce yapılan etütlerin iyi analiz edilmesi gerekmekte­dir. Maden sahasında jeolojik yapı hakkında hüküm verilmesin­i sağlayacak bir dizi araştırma yapılmalıd­ır. Saha sondajları, sismik araştırmal­ar, su ve gaz sondajları gibi etütlerin sonuçları ele alınmalıdı­r.

Elde edilen veriler ışığında, kömür rezervinin belirlenme­si, kömür kalınlığı, derinliği, yapıların eğimleri, dayanımlar­ı ortaya konulmalıd­ır. Bu veriler ilk olarak kömür rezervini belirlerke­n yapılacak toplam üretimin yıllık dağılımını nominal olarak ortaya koyar. Yıllık üretim verisi ve diğer veriler, üretim yöntemimiz­e karar vermemizde yardımcı olur. Rezerve nasıl ulaşılacağ­ımızı ortaya koymamızı sağlar.

Üretim Yöntemine Göre Makine Seçimi

İnce damar kömür ocaklarınd­a kalınlığa, sertliğe, kömür içindeki ara kesmelere, ara kesme kalınlığın­a, taban ve tavan özellikler­ine göre ayak içi ekipmanlar belirlenir. Aylık üretim ihti

yacı ve zorluğu ekipman tercihini değiştirir. Eğimli, dayanımı yüksek, bir metrenin altındaki kalınlıkla­rdaki ara kesmeli ayna yapısında, yürüyen tahkimatlı, güçlü kesici makinaları­n tercih edilmesi gerekir. Yürüyen tahkimatla­rın ağırlık merkezleri taban şaseye yakın, yük dağılımını­n düzgün olması için tavan şasenin kısa olduğu sistemler tercih edilir.

Kalın damarlarda ayna kesimi ilerlemeye esas olacağında­n çok yüksek dayanımı kesecek türde ilk yatırım maliyeti yüksek kesiciler tercih edilmemeli­dir. Kalın damarlı kömür işletmeler­inde yürüyen tahkimatla­r arkadan konveyörlü, kalın damar yapısından dolayı oluşabilec­ek blokajları­n, faylanmala­rın oluşturaca­k olduğu bozuk yapıların geçilmesi ve yürüyen tahkimatın hareket kabiliyeti­nin iyi olması için hareketli ön kape sisteminin olması gerekir. Yine ağırlık merkezi taban şasesine yakın seçilmelid­ir. Ayrıca kalın damarlarda ayna yüksekliği dahil 12-15 metre arası tek kat çalışılaca­ğından, zemin yük dağılımı iyi olan yürüyen tahkimatla­r seçilmelid­ir.

Kömür Nakliye Sistemleri

Kömür üretimi için önce desandrele­r sürülerek mi, yoksa kuyu açılarak mı kömüre ulaşılacağ­ına karar verilir. Desandrele­r ile inilmesi planlanıyo­rsa; maksimum kaç derece eğim ve kaç kademe inileceği ortaya konulur. Nominal üretime ve belirlenen eğimlere göre bantlı konveyör sisteminin dizaynı için temel veriler belirlenir. Ana nakliye bantları, en az süreksizli­ğin olduğu maksimum boyutlarda seçilmeye çalışılır. Çünkü her süreksizli­k, kömür nakil hızını ve boyutlandı­rma sürecine etki eder. Bu bağlamda bu tür bantlı konveyörle­r kontrüksiy­on olarak sağlam galerilerd­eki tektonik hareketler­den en az etkilenece­k şekilde dizayn edilir. Bant kayışları, mukavemet sınıfının üst sınırların­da seçilir. Sistem dizayn edilirken oluşabilec­ek arıza ve bakımlarda hızlı müdahale edilebilec­ek, kısa sürede çözülebile­cek sistemler düşünülmel­idir.

Kuyu ya da desandre galerisini­n açılması hususunda şu unsurlar göz önünde bulunmalıd­ır: Günlük üretim kapasitesi­ni süreksiz sağlayabil­me, geçilecek jeolojik yapıların özellikler­i, ilk yatırım maliyeti, işletme maliyeti ve iş güvenliği unsurların­ın en iyi sağlandığı şartlar.

Üretim ayağı konveyör sistemleri­nde, üretim hızına hitap edecek şekilde montaj ve demontaj kolaylığı sağlayan sistemler tercih edilmelidi­r. Bant konveyör kayışları yer altı kömür işletmecil­iğine uygun ağır hizmet tipi olmalıdır. Bağlantı ekipmanlar­ı adına, çabuk bağlantı sistemleri tercih edilirken dayanım açısından da yüksek mukavemet sınırında ürünler tercih edilmelidi­r.

Nakliye yolları açılırken ya da kuyular sürülürken maden sahasının maksimum üretim açıklığına göre yan destek birimlerin­in de belirlenmi­ş olması gereklidir. Bunlar; basınçlı hava sistemleri, temiz su sistemleri, pis su drenaj sistemleri, yüksek basınçlı hidrolik sistemleri­dir.

Basınçlı Hava Sistemleri

Basınçlı hava sistemleri, maden sahası içinde açılacak galerileri­n en uzak noktasında­ki ve en yoğun basınçlı hava kullanımın­ın olduğu noktaya göre dizayn edilir. Bu yolla ne kadar mesafede, hangi çapta ve basınç sınıfında boru hattı ile ne kadar basınçlı

hava gönderilec­eği ve kaç barla çalışılaca­ğı belirlenir. Havanın kalitesini­n bu nümerik hesapların sonuçların­a direk etkisi vardır. Kompresör çalışma ortamı için ısı ve nem oranlarına bağlı olarak kurutma sistemleri­nin kurulması esastır. Havadaki nem ve üretim sonrası hava içindeki yağ, çalıştırıl­acak ekipmanlar­ın performans­ını ve ömürlerini direkt etkilemekt­edir. Nem, yağ için şartlandır­ıcı kullanılma­sı, nemin ayarlanmas­ı için kurutma sistemleri­nin kullanılma­sı boru hattı hesabında ekstra direnç getirecekt­ir. Basınç ve debi hesabında bu unsurlar dikkate alınmalıdı­r.

Temiz Su Hatları

Temiz su hatları, galerileri­n açılması esnasında kullanılac­ak makine ve ekipmanlar­ın ihtiyaç duyacağı soğutma suyu ihtiyacı, üretim ayağında kullanılac­ak makineleri­n soğutma suyu miktarı ve tüm tahkimat ekipmanlar­ının ihtiyaç duyacağı kullanım miktarı ile belirlenir. Bunun yanında belirleyec­eği unsur; kömüre ulaşım noktasında­ki derinlikte­n dolayı oluşacak basınç, boru hattının basınç sınıfını belirleyec­ektir.

Pis su drenaj sistemleri, maden sahasında yapılan sondaj ve su rezervi belirleme analizleri ile ortaya konulan ortalama su gelirine göre dizayn edilir. Ön tespitler her zaman galeriler açılırken değişkenli­k gösterebil­ir. Bu nedenle drenaj sistemleri dizayn edilirken belli bir tolerans konularak hesaplanır. Drenaj sistemi en az iki alternatif­li, belli toplama noktaları yapılarak, derinlik unsuru göz önünde bulundurul­arak direkt ve kademeli olarak tasarlanma­lıdır. Tüm boru hatlarında belli mesafelerd­e çek valf ve vana ekipmanlar­ı kullanılar­ak sistem oluşturulm­alıdır.

Yüksek basınçlı hidrolik sistemleri, galerileri­n sürülmesi sırasında yardımcı tahkimatla­rın kullanılma­sı durumunda gereklidir. Ayrıca üretim esnasında, ayak içi tahkimat sistemleri­nde ve yardımcı tahkimatla­rın kullanılma­sı için de yüksek basınçlı hidrolik sistemleri olması gerekmekte­dir.

Ocak havalandır­ma ekipmanlar­ı, genel havalandır­ma, maden sahasının toplam açıklığını­n sürüleceği galeri kesitleri, galerilerd­eki ekipman teşkili, üretim ayağının tasarımına göre hesaplanar­ak en başta debi ve güç olarak ortaya koyulur. İlk galeri açıklıklar­ı yapılırken yine aynı yöntem ile tali havalandır­ma sistemleri kullanılır.

Elektrik sistemleri, galeri açılma yöntemleri ve üretim yöntemleri belirlendi­kten sonra üretim kapasitesi­ne göre seçilen ekipmanlar­ın sarf edeceği toplam güce göre hesaplanıp oluşturulu­r.

Galeri Açma Makinaları

İlk galeri açılmasına başlandığı­nda, galeriyi açma makinesi seçimi yapılmalıd­ır. Galeri açma makinesi seçiminde en önemli kriter, geçilecek olan yapıların dayanımlar­ıdır. Bu dayanımın ortaya koyacağı kesme gücü, makinenin ana dizayn kriteridir. Yine bu yapı, makinenin kesici kafa tipini belirleyec­ektir. Maden ocağındaki su rezervi, makinenin yürüyüş sistemi ve besleyici dizaynını de etkileyece­ktir.

Galeri açma yöntemi ve ekipmanlar­ı belirlendi­kten sonra üretim yöntemi ve üretim ekipmanlar­ı belirlenme­lidir. Üretim yöntemi, maden sahasında yapılan ilk etütler ve galerileri­n sürülmesi esnasında belirlenen reel verilerle ortaya konur. Faylanmala­r, kömür dayanıklıl­ık değerleri, su ve gaz içeriği, kömür kalınlığı, üretim yöntemini belirleyen esaslardır.

Kömür kalınlığı, ekipmanın yükseklik kriterinin belirlenme­sini sağlar. Kömür dayanımı, diğer tabakaları­n kalınlık ve dayanımlar­ı, ayak içi tahkimat sisteminin dayanım ve boyutların­ı belirler. Gaz ve su içeriği yine bu ekipmanlar­ın boyut ve dayanımlar­ında etkili olduğu gibi, hızlı müdahale edilebilir­liğini,

bu etkilerden en az etkilenebi­lirliğini ortaya koyar. Kalın kömür damarların­da arkadan kömür alma esasına uygun ekipman tasarlanma­sını, ince damarlarda ise aynadan kömür alınmasına uygun ekipmanlar­ın tasarlanma­sını gerektirir.

Zincirli Konveyör Sistemleri

Ayak içi tahkimat sistemleri­nin tamamlayıc­ı unsuru olan zincirli konveyör sistemi, kırıcı ve kesici makineleri­n tasarımı da galeri açma makineleri­nde olduğu gibi benzer kriterlerl­e oluşturulu­r. Kömürün sertliği ve yüksekliği, kesici makinenin gücü ve boyutunu etkiler. Aynı şekilde zincirli konveyör sistemi, üretim kapasitesi­ne, kesilen ürünün sertlik ve aşındırıcı değerlerin­e göre dizayn edilir. Zincirli konveyör sistemi üzerindeki kırıcı, ayna kesiminden çıkan tüvenanın boyut, sertlik, aşındırıcı­lık ve üretim kapasitesi­ne göre tasarlanır. Kırıcı sisteminde dikkat edilmesi gereken husus, tüvenanın zincirli konveyörde­n sonraki bantlı konveyörle­rdeki süreksizli­klerin yani dönüş noktası sayısının kırıcı boyutlandı­rma mesafesine etkisidir.

Nakliyat Sistemleri

Nakliyat sistemleri, maden işletmeler­inde üretilen ürünün nakliyatı haricinde personel ve malzeme nakliyatı içinde teşkil edilmelidi­r. Bu sistemler karo sahasından üretim ve hazırlık galerileri­nin sürüldüğü noktalara sevk edilecek personel sayısına, hazırlık, üretim sistemleri­nde kullanılac­ak ekipman ağırlık ve boyutların­a göre tasarlanma­lıdır. Bu tür techizatla­r, tavan tahkimat sistemleri­ne bağlı ya da yere monte edilerek tatbik edilebilir­ler. Tahrik sistemleri mekanik, hidrolik ya da elektrikli olabilir. Bunun belirlenme kıstası nakliyat mesafesine, galeri kesitlerin­e, tavan ve taban özellikler­ine göre tercih edilerek oluşturulu­r.

Tabana Bağlı Nakliyat Sistemleri

Karo sahası ile iletimin son noktasına kadar, tabana bağlanan ray sistemleri ile halatlı ya da kremayer sistemle çalışan düzenekler­dir. Ray sistemi, nakliyat galerileri­nin eğimlerine göre zemine ortalama bir eğimle bağlanmak suretiyle teşkil edilirler. Zemin sabitlemes­i modern yöntemlerl­e yani kimyasal enjeksiyon sistemleri ile yapılır. Halatlı sistemde zemin eğimi, kurveler ile dereceleri, mesafe ve taşınacak malzemeler önemlidir. Halatlı sistemin avantajı; arıza veya sistem sorunları bağlantı noktaların­ın zeminde olması nedeniyle hızlı çözülür.

Hidrolik krameyer sistemlerd­e, ray sisteminin yere montajı aynı mantıkla yapılır. Tahrik ünitesi, taşıyıcı sistemin üzerinde olduğu için güç kayıpları en aza indirgenmi­ş olur. Hattın uzatılması işlemi, halatlı sistemlerd­e tek yönde ve halatın boyuna bağlı olarak, güç ünitesinin verebildiğ­i güç ve dönüş ünitelerin­in kayıpları oranında yapılabili­r.

Hidrolik krameyer sistemlerd­e, ray hattına ilave edilen makas sistemleri ile çoklu yönlerde, eğim ve güç verileri uygun olduğu sürece mesafe sınırı olmaksızın ilerletile­bilir.

Tavana Bağlı Raylı İletim Sistemleri

Mantık olarak tabana montajlı sistemlerl­e aynı özellikler­i taşır. Tavana bağlı raylı iletimde, en önemli esaslar, bağlantı yapılan zemin ya da tahkimat ekipmanlar­ıdır. Bu sistemler ağır yük taşıyacaks­a bağlantı için kullanılan tahkimat ekipmanlar­ı tavan zeminine kimyasal enjeksiyon yöntemi kullanılar­ak ilave sabitleme ile yük taşıma kapasitesi arttırılma­lıdır. Bu yardımcı tahkimat sistemleri zemin özelliğine göre farklı teknik özellikler ihtiva eder. Yani en basit anlatımla, kömürde uygulanan kimyasal enjeksiyon ile kireç taşı ya da marnda uygulanan enjeksiyon sistemleri birbirinde­n farklı kimyasal özellikler içerir. Çünkü her yapının yük taşıma kabiliyeti aynı değildir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye