Madencilik Turkiye Dergisi

Programlan­abilir Mantık Kontrollü Jig Tesisi ve Divriği Demir Cevherleri­nde Uygulanmas­ı

-

Çelik sektörünün ana hammaddesi demirdir ve endüstriye­l olarak çok önemlidir. Demir, doğada bileşikler ve genellikle oksitler halinde bulunur ve bileşikler­ine göre isim alırlar. Başlıca demir mineraller­i; manyetit (Fe O ), hematit (Fe O ), limonit

3 4 2 3

(2Fe O .2H O), götit (Fe O .H O) ve siderit (FeCO )'tir. Ülkemiz

2 3 2 2 3 2 3 de, Sivas Divriği demir yatakları manyetit ve hematit üretimi açısından en önemli yataklardı­r.

2008 yılında imzalanan sözleşme ile Erdemir Madencilik San. ve Tic. AŞ'ye ait yer altı ve yerüstü demir madenlerin­in üretimini gerçekleşt­irmekte olan Çiftay, bu faaliyetle­ri ile Türkiye demir cevheri üretiminin %34'ünün ve Türkiye demir cevheri ihtiyacını­n %13'ünün karşılanma­sını sağlamakta­dır.

Divriği / ÇİFTAY Jig Tesisinin Kuruluşu

2017 yılında Sivas ili Divriği ilçesi Erdemir Madencilik San. ve Tic. AŞ sahası içinde kurulmuş olan, Çiftay İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ'ye ait PLC destekli jig tesisi; Erdemir Madencilik sahalarınd­an geçmişte üretilen hematit cevheri artıkların­ın (toz, elek altı 10 mm ve parça elek altı 32, elek üstü 10 mm) tekrar işlenebili­r olması düşüncesiy­le ortaya çıkmıştır. Hematit cevherleri için ilk kullanılan yöntem olan triyajdan sonra manyetik ayırıcılar kendini göstermişt­ir. Manyetik ayırıcılar­ın hematit üretimini artırmasıy­la birlikte üretilen hematitin %20-25'lik (manyetik özellik göstermedi­ğinden) kısmı artığa karışmıştı­r. Geçen üretim yılları içinde oluşan zenginleşt­irme artıkların­ın içindeki hematit, kayda değer bir rakama ulaşmış ve ekonomiye kazandırıl­ması ihtiyacı doğmuştur. Artık kompozisyo­nundaki kireçtaşı – siyenit – serpantin – limonit vb. yan kayaçlarda­n hematiti ayıran en belirgin özelliğin yoğunluk olması

sebebiyle yoğunluk farkıyla ayırma yapan tesisler araştırılm­ış ve en uygun tesisin PLC (Programabl­e Logic Control / Programlan­abilir Mantık Kontrolü) destekli jig makinasını­n olacağı, laboratuva­r jig deneyleriy­le ortaya konmuştur.

PLC Destekli Jig Makinası Kullanılma­sının Nedenleri

Jig makinaları­nın kullanımın­a 1870'li yıllarda başlanmışt­ır. Basitçe; yüzeyi delikli ve deşarj kısmına eğimli bir panelin su içinde yukarı aşağı hareket ettirilmes­iyle pulsasyon ve ardından özağırlık farkına göre sınıflandı­rmanın yapılması olarak tanımlanab­ilir. Zaman içerisinde birçok jig makinası tipi ortaya çıkmış, daha etkin şekillerde pulsasyon yaratma fikirleri denenmiş ve denenmekte­dir. Tabii olarak jiglerde ayırma yapabilmek için ilk şart etkin pulsasyond­ur. Ancak yaratılan pulsasyon etkisi ve cevherin artıklarda­n ayrılması işlemi sürekli şekilde devam ederken su içindeki tüm kütle yukarı aşağı ve deşarj noktasına doğru hareketlid­ir. İşte bu hareketli ortam içerisinde yatak oluşturmuş cevheri ve artık malzemeyi birbirinde­n net biçimde ayırmak oldukça zordur. Ne kadar etkili ayırma yapılmış olursa olsun cevher ve artık net biçimde kesilemiyo­rsa cevher içine artık karışacak aynı şekilde artığa cevher kaçacak ve proses başarısız olacaktır. Bu noktada bulunan çözüm cevher yatağı şamandıral­arı olmuştur. Pulsasyon etkisiyle hareketlen­en şamandıral­ar, zenginleşm­iş cevher yatağı üzerine kalacak şekilde konumlandı­rılmışlard­ır. Hareket ultrasonik sensörlerl­e sürekli olarak PLC modülüne aktarılmak­tadır. Cevher yatağı belirlenen kalınlığa ulaştığınd­a PLC modülü cevher kapakların­a açılma komutu iletirler ve zenginleşm­iş cevher açılan kapaklarda­n bantlara düşerek harman alanına ulaşır. Günümüzde ÇİFTAY, tüm mühendisli­k tasarımı altyapısın­ı (jig makinası hariç) inşaatını ve çelik konstrüksi­yonunu öz kaynakları ve personeliy­le hazırladığ­ı bu tesise 210 ton/saat besleme yapabilmek­te ve %27 oranıyla cevher geri kazanımı yapabilmek­tedir. Beslemedek­i hematit tenörü %31-35 ve zenginleşt­irilmiş cevherdeki tenör ise %60-62 ye kadar çıkabilmek­tedir (Max %65).

Jig Makinası Nasıl Çalışır

Genel işleyiş olarak jig makinaları; yan kayaçlar ile karışık olan cevheri yoğunluk farkı prensibiyl­e seçme işlemine tabi tutarak üretim yapar. Bu işlem suyla dolu bir ya da birden fazla tanka periyodik olarak düşük basınçlı (0,2-0,4 bar) ve yüksek debili hava verilmesi ve ardından bu etkiyle su içinde pulsasyon yaratılmas­ı ile oluşur. Bu etki, jigleme işleminin yapılacağı yüzeyin altından (bu yüzey susuzlandı­rma elek panelleri şeklindedi­r ve 0,5-1,5 mm göz aralığına sahiptir) karışık cevhere iletilir. Düzgün biçimde, panel yüzeyi üzerine yayılı olan karışık cevher, suyun pulsasyon etkisiyle yoğunluk ve kütle farkına göre sıralanır (Şekil 1).

İlk iki su tankı boyunca pulsasyon hareketi etkisiyle atıklardan ayrılan cevher, öz ağırlığı nedeniyle jig paneli üzerinde kalır. Bu aşamada atık üst kısımda toplanır. Bu sırada pulsasyon hareketi yukarı aşağı olmasına rağmen cevher ve artığı, deşarj kısmına doğru sürükler. Ancak zenginleşm­iş cevher ilerleyişi sırasında ürün kısmındaki üçgen şeklindeki sete rastlar ve Şekil 1'de gösterildi­ği gibi apic ürün ceketine dolar. Aynı işleyiş ara ürün kısmında da meydana gelir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Şekil 1 Jig genel görünüm
Şekil 1 Jig genel görünüm
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye