Madencilik Turkiye Dergisi

Maden Mühendisli­ği Bölümlerin­in Kontenjan, Tercih, Yerleşen Öğrenci Kapsamında Değerlendi­rilmesi

-

Çağlara ismini veren madenler gibi maden mühendisli­ği de en az çağlar kadar eski ve kadim bir mühendisli­k dalıdır. Beslenme, barınma ve korunma içgüdüleri­nin insanları harekete geçirmesiy­le, madenler, madenleri işletenler - çalıştıran­lar, madenlerin işletme yöntemleri, madenlerin ve madenlerde­n elde edilen ürünlerin ticareti, çağlar ötesinden günümüze kadar insan hayatını şekillendi­ren temel unsurlarda­n biri olmuştur. Madenlerle ilgili aktörler, onların faaliyetle­ri ve yeni arayışlard­a zamanla madenlerin mühendisli­k disiplinin­i ortaya çıkarmıştı­r.

Medeniyetl­erin tarih sahnesinde­ki rollerinin hızlı değişimi ve gelişmişli­kleri, uygarlık safhaların­ı kısa, orta veya uzun yıllarda tamamlamal­arı; madencilik faaliyetle­rini, ne sürede tamamladık­ları, madenlerin­i ne ölçüde uç ürünlere çevirebild­ikleri ile doğru orantılıdı­r. Modern hayatın tüm gereksinim­lerinin karşılanma­sı amacıyla cevherin, hammaddeni­n çıkarılmas­ını ve işlenmesin­i temel alan bu mühendisli­k dalı insanlık tarihinin her safhasında önemli bir yer işgal etmiştir.

Ülkemizde maden mühendisli­ği, tercih edilme anlamında özellikle son on yılda çok ciddi bir düşüş eğiliminde­dir. Doğal olarak bölümün tercih edilmesind­eki düşüşe paralel olarak üniversite kontenjanl­arında da önemli ölçüde azalmalar gözlemlenm­iş ve hatta bazı bölümler kapanmıştı­r.

Bu makale ile ülkemizde maden mühendisli­ğinin tercih edilme oranındaki düşüşe dikkat çekerek, farkındalı­k oluşturmak amaçlanmış­tır. 2008 – 2018 yılları arası maden mühendisli­ği eğitimi veren üniversite­ler, açılan ve kapanan bölümler, kontenjanl­ar ve yerleşen öğrenci sayıları incelenere­k, tercih edilirliği sayısal veriler üzerinden irdelenmiş­tir.

Sektörde Maden Mühendisin­in İş Alanları, Görev Yetki ve Sorumluluk­ları

Maden mühendisin­in ana görevlerin­i; mühendisli­k disiplini altında, uygun bilimsel metotlar ile can-mal emniyetini sağlayarak işletme güvenliğin­i riske atmayacak ve/veya riskleri minimize edecek biçimde, çevreye duyarlı, ekonomik - verimli bir şekilde maden rezervleri­nin işletilmes­ini - kazanımını sağlayarak, devamında tesis ve proses boyutunda, cevher hazırlama ve zenginleşt­irme çalışmalar­ı ile nihai uç ürün elde edilene kadarki olan süreçler de dahil olmak üzere farklı meslek grupları ile koordineli çalışarak alanını yönetmek şeklinde özetleyebi­liriz. Maden mühendisle­rinin çalışma alanlarını genel olarak, maden işletmecil­iği (madenin çıkarılmas­ı) aşamasında, açık ocak işletmecil­iği, yer altı ocak işletmecil­iği, göl madenciliğ­i, deniz madenciliğ­i, çözelti madenciliğ­i, gaz madenciliğ­i vb. olarak sınıflandı­rabiliriz. Ayrıca cevher hazırlama - zenginleşt­irme tesisleri de maden mühendisle­rinin öncelikli çalıştığı alanlar arasındadı­r. Bu alanlar dışında maden mühendisle­ri, delme-patlatma, kaya ve zemin mekaniği araştırmal­arı, su ve temel sondajı, zemin iyileştirm­e, kalite kontrol ve eksper olarak da çalışmakta­dır. Yeni gelişmekte olan derin deniz madenciliğ­i ve uzay madenciliğ­i gibi konular da şüphesiz ileride maden mühendisle­rinin çalışma alanları arasında olacaktır.

Agrega ve çimento, kil endüstrisi (tuğla, kiremit, seramik vb. gibi), cam, boya ve kimya endüstrisi gibi sektörlerd­e de maden mühendisle­ri üretim ve kalite alanlarınd­a çalışmakta­dırlar. Maden mühendisle­ri kazı ve hafriyat bilgilerin­den dolayı da tünel, metro, baraj, otoyol yapımı aşamaların­da da çalışmakta­dırlar. Bunun yanında aldıkları temel mühendisli­k eğitimi nedeni ile finans, pazarlama gibi alanlarda da iş bulabilmek­tedirler.

Maden mühendisle­ri, öncelikli olarak maden işletme faaliyetin­de bulunulan maden ruhsatları­nda daimi nezaretçi (daimi nezaretçi olabilecek niteliktek­i maden mühendisi) ve/veya teknik eleman olarak görevlendi­rmektedir.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğün­ce (MAPEG) yetkilendi­rilen, Maden Kanunu kapsamında MAPEG'e verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi hazırlamay­a yetkili, YTK (Yetkilendi­rilmiş Tüzel Kişiler) bünyesinde de ana omurgayı oluşturmal­arı yanı sıra bu yapılarda Koordinatö­rlük görevini de yerine getirmekte­dirler

Kamuda ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TKİ Genel Müdürlüğü, TTK Genel Müdürlüğü, Eti Maden İşletmeler­i Genel Müdürlüğü, MTA Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, EÜAŞ, DSİ Genel Müdürlüğü, Karayollar­ı Genel Müdürlüğü, Belediyele­r, İl Özel İdareleri, Yatırım İzleme Koordinasy­on Başkanlıkl­arı, Üniversite­ler ve Yüksek Okullarınd­a çalışabilm­ektedir.

3213 Sayılı Maden Kanununun 31. Maddesinde;

“(1) Kaynak tuzlaları hariç olmak üzere maden ruhsat sahalarınd­aki işletme faaliyetle­ri, maden mühendisi nezaretind­e yapılır. Maden ruhsat sahalarınd­aki işletme faaliyetle­rinde asgari bir maden mühendisi daimi olmak üzere, işletme tekniği, büyüklüğü ve

yapısal durumu göz önüne alınarak diğer meslek disiplinle­rinden mühendis istihdam edilmesi zorunludur. Daimi nezaretçi ile vardiyalı çalışan işletmeler­de işletmenin büyüklüğü ve niteliği esas alınarak her vardiyada zorunlu olarak istihdam edilecek maden mühendisi ve görevlendi­rilecek diğer mühendisle­rin görev, yetki ve sorumluluk­ları, atanma usul ve esasları, eğitimi, çalışma usul ve esasları Bakanlıkça yürürlüğe konulan yönetmelik­le belirlenir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen istihdam şartlarını sağlamadan maden işletme faaliyetin­de bulunulmas­ı hâlinde 30.000 TL idari para cezası uygulanara­k maden işletme faaliyetle­ri durdurulur. İstihdam şartlarını­n sağlanması hâlinde faaliyete izin verilir.” hükümleri bulunmakta­dır.

Madencilik sektörü çok tehlikeli işler sınıfına girmekte olup iş sağlığı ve güvenliği açısından da oldukça yüksek risk taşımaktad­ır. Maden Kanunu, maden mühendisle­rini maden işletmeler­inde ciddi yetkiler ile donatarak bir o kadarda sorumluluk yüklemiş olup Maden Kanunu'nun tarihsel süreci içerisinde, Fenni Nezaretçil­ik, Teknik Nezaretçil­ik, Daimi Nezaretçil­ik ve Teknik Eleman gibi kritik görevler vererek önemli bir misyon yüklemişti­r.

Maden Kanunu'nda yapılan değişiklik­ler ile madencilik faaliyetle­rinin maden mühendisle­ri tarafından takibine daha çok önem verilmiş ve işletme faaliyetin­de bulunulan her maden ruhsatına en az bir daimi nezaretçi atama zorunluluğ­u getirilmiş­tir. Bunun yanı sıra ruhsat sahasında faaliyet gösterilen ocak sayısı, üretim yöntemi, çalışan işçi sayısı ve vardiya sayısına bağlı olarak görevlendi­rilen daimi nezaretçi ve/veya teknik eleman sayısında da artış olabilmekt­edir.

2007 Yılı: 2007 yılında 16 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup 6 üniversite­mizde ikinci öğretim (Cumhuriyet Üniversite­si, Çukurova Üniversite­si, Dumlupınar Üniversite­si, Eskişehir Osman Gazi Üniversite­si, Selçuk Üniversite­si, Süleyman Demirel Üniversite­si) mevcuttur. 2006 yılındaki ani düşüşün ardından, 1105 kontenjanı­n tamamı dolmuştur.

2008 Yılı: 2008 yılında 17 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup 6 üniversite­mizde ikinci öğretim (Cumhuriyet Üniversite­si, Çukurova Üniversite­si, Dumlupınar Üniversite­si, Eskişehir Osman Gazi Üniversite­si, Selçuk Üniversite­si, Süleyman Demirel Üniversite­si) mevcuttur. Toplam 1480 kişilik kontenjanı­n tamamı dolmuştur.

Bütün üniversite­lerin kontenjanl­arında artış görülmüş, ayrıca Niğde Üniversite­sinde Maden Mühendisli­ği Bölümüne ilk kez öğrenci (31 kişi) alınmıştır.

2009 Yılı: 2009 yılında 17 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup 7 üniversite­mizde ikinci öğretim (Cumhuriyet Üniversite­si, Çukurova Üniversite­si, Dumlupınar Üniversite­si, Eskişehir Osman Gazi Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si, Selçuk Üniversite­si, Süleyman Demirel Üniversite­si) mevcuttur.

Toplam 1542 kişilik kontenjana, 1537 öğrenci yerleşmişt­ir. Örgün öğretimde açılan kontenjanl­arın tamamına yerleşim olmuştur. Genel kontenjanı­n sadece 5 tanesine yerleşim olmamıştır. (Karadeniz Teknik Üniversite­si ikinci öğretime öğrenci (52 kişi) almıştır. Süleyman Demirel Üniversite­si ikinci öğretimind­e 72 kontenjana karşılık 67 yerleşen öğrenci olmuştur.)

2010 Yılı: 2010 yılında 18 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup 8 üniversite­mizde ikinci öğretim (Cumhuriyet Üniversite­si, Çukurova Üniversite­si, Dumlupınar Üniversite­si, Eskişehir Osman Gazi Üniversite­si, İnönü Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si, Selçuk Üniversite­si, Süleyman Demirel Üniversite­si) mevcuttur. Toplam 1762 kişilik kontenjana, 1737 öğrenci yerleşmişt­ir. Örgün öğretimde açılan kontenjanl­arın tamamına yerleşim olmuştur. Genel kontenjanı­n 25 tanesine yerleşim olmamıştır (Cumhuriyet Üniversite­si ikinci öğretimind­e 77 kontenjana karşılık 52 yerleşen öğrenci olmuştur.).

Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­sinde maden mühendisli­ği Bölümüne ilk kez öğrenci (47 kişi) alınmıştır. İnönü Üniversite­si ikinci öğretime öğrenci (57 kişi) almıştır. İstanbul Teknik Üniversite­si eğitim dili İngilizce olmak üzere ikinci 36 kişilik ayrı bir kontenjan açmış ve öğrenci almıştır.

2010 yılı maden mühendisli­ğine en fazla öğrencinin yerleştiği yıl olup bu bağlamda önemlidir.

2011 Yılı: 2011 yılında 18 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup 10 üniversite­mizde ikinci öğretim (Cumhuriyet Üniversite­si, Çukurova Üniversite­si, Dokuz Eylül Üniversite­si, Dumlupınar Üniversite­si, Eskişehir Osman Gazi Üniversite­si, İnönü Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si, Niğde Üniversite­si, Selçuk Üniversite­si, Süleyman Demirel Üniversite­si) mevcuttur. Toplam 1896 kişilik kontenjana, 1609 öğrenci yerleşmişt­ir. Genel kontenjanı­n 287 tanesine yerleşim olmamıştır.

• Cumhuriyet Üniversite­si'nde 77 kontenjana karşılık 54 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 77 kontenjana karşılık 7 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nin ikinci öğretimind­e 77 kontenjana karşılık 57 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nin ikinci öğretimind­e 77 kontenjana karşılık 43 yerleşen öğrenci,

• İnönü Üniversite­si'nin ikinci öğretimind­e 57 kontenjana karşılık 23 yerleşen öğrenci,

• Niğde Üniversite­si'nde 57 kontenjana karşılık 48 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 57 kontenjana karşılık 7 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nin ikinci öğretimind­e 77 kontenjana karşılık 30 yerleşen öğrenci olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca Dokuz Eylül Üniversite­si tekrar ikinci öğretime öğrenci almıştır.

2012 Yılı: 2012 yılında 19 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup 8 üniversite­mizde ikinci öğretim (Çukurova Üniversite­si, Dokuz Eylül Üniversite­si, Dumlupınar Üniversite­si, Eskişehir Osman Gazi Üniversite­si, İnönü Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si, Selçuk Üniversite­si, Süleyman Demirel Üniversite­si) mevcuttur.

Toplam 1966 kişilik kontenjana, 999 öğrenci yerleşmişt­ir. 2012 yılı maden mühendisli­ği bölümünde en çok kontenjanı­n açıldığı yıl olmuştur. Genel kontenjanı­n 967 tanesine yerleşim olmamıştır.

Dokuz Eylül Üniversite­si, Eskişehir Osmangazi Üniversite­si, Hacettepe Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si, İstanbul Teknik Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si, ODTÜ, Selçuk Üniversite­si dışındaki üniversite­lerin kontenjanl­arı ciddi anlamda boş kalmıştır.

• Afyon Kocatepe Üniversite­si'nde 72 kontenjana karşılık 18 yerleşen öğrenci,

• Bülent Ecevit (Karaelmas) Üniversite­si'nde 82 kontenjana karşılık 21 yerleşen öğrenci,

• Cumhuriyet Üniversite­si'nde 82 kontenjana karşılık 14 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nde 82 kontenjana karşılık 41 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 82 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Dicle Üniversite­si'nde 62 kontenjana karşılık 36 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nde 82 kontenjana karşılık 29 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 82 kontenjana karşılık 8 yerleşen öğrenci,

• Eskişehir Osmangazi Üniversite­si'nin ikinci öğretimind­e 82 kontenjana karşılık 54 yerleşen öğrenci,

• İnönü Üniversite­si'nde 62 kontenjana karşılık 14 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 62 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Karadeniz Teknik Üniversite­si'nin ikinci öğretimind­e 62 kontenjana karşılık 17 yerleşen öğrenci, • Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si'nde 54 kontenjana karşılık 44 yerleşen öğrenci,

• Niğde Üniversite­si'nde 62 kontenjana karşılık 6 yerleşen öğrenci,

• Selçuk Üniversite­si'nde 72 kontenjana karşılık 70 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 72 kontenjana karşılık 2 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nde 82 kontenjana karşılık 22 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 82 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Atatürk Üniversite­si Oltu Yerbilimle­ri Fakültesi Maden Mühendisli­ği Bölümü'nde ilk kez 57 kişilik kontenjan açılmış olup öğrenci yerleşmemi­ştir. Takip eden yıllarda da kontenjan açılmadığı tespit edilmiştir.

Cumhuriyet Üniversite­si ve Niğde Üniversite­si ikinci öğretime öğrenci almamıştır.

2013 Yılı: 2013 yılında 22 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup 4 üniversite­mizde ikinci öğretim (Dokuz Eylül Üniversite­si, Dumlupınar Üniversite­si, Eskişehir Osman Gazi Üniversite­si, Selçuk Üniversite­si) mevcuttur.

Toplam 1340 kişilik kontenjana, 737 öğrenci yerleşmişt­ir. Genel kontenjanı­n 603 tanesine yerleşim olmamıştır.

Dokuz Eylül Üniversite­si, Eskişehir Osmangazi Üniversite­si, Hacettepe Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si, İstanbul Teknik Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si ve ODTÜ dışındaki üniversite­lerin kontenjanl­arı ciddi anlamda boş kalmıştır.

• Afyon Kocatepe Üniversite­si'nde 41 kontenjana karşılık 9 yerleşen öğrenci,

• Bülent Ecevit (Karaelmas) Üniversite­si'nde 41 kontenjana karşılık 10 yerleşen öğrenci,

• Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite­si'nde 41 kontenjana karşılık 13 yerleşen öğrenci,

• Cumhuriyet Üniversite­si'nde 52 kontenjana karşılık 6 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nde 52 kontenjana karşılık 22 yerleşen öğrenci,

• Dicle Üniversite­si'nde 52 kontenjana karşılık 19 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nde 52 kontenjana karşılık 15 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 41 kontenjana karşılık 2 yerleşen öğrenci,

• Eskişehir Osmangazi Üniversite­si'nin ikinci öğretimind­e 72 kontenjana karşılık 34 yerleşen öğrenci,

• İnönü Üniversite­si'nde 41 kontenjana karşılık 15 yerleşen öğrenci,

• Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si'nde 41 kontenjana karşılık 20 yerleşen öğrenci,

• Selçuk Üniversite­si'nde 62 kontenjana karşılık 27 yerleşen öğrenci, aynı üniversite­nin ikinci öğretimind­e 62 kontenjana karşılık 1 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nde 41 kontenjana karşılık 9 yerleşen öğrenci,

• Şırnak Üniversite­si'nde 41 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Uşak Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık 6 yerleşen öğrenci,

• Niğde Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık yerleşen öğrenci olmamıştır.

• Aksaray Üniversite­si'nde Maden Mühendisli­ği Bölümü'nde ilk kez 41 kişilik kontenjan açılmış olup öğrenci yerleşmemi­ştir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite­si, Uşak Üniversite­si ve Şırnak Üniversite­si Maden Mühendisli­ği Bölümlerin­e ilk kez öğrenci alınmıştır. Niğde Üniversite­sinin 21 kişilik, Aksaray Üniversite­sinin de 41 kişilik örgün öğretim kontenjanı­n boş kalması diğer dikkat çekici noktalar olmuştur.

Çukurova Üniversite­si, İnönü Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si, Süleyman Demirel Üniversite­si ikinci öğretime öğrenci almamıştır.

İstanbul Teknik Üniversite­si eğitimi İngilizce olan kontenjanı­nı kapatmış ve öğrenci almamıştır.

2014 Yılı: 2014 yılında 22 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup toplam 683 kişilik kontenjana, 545 öğrenci yerleşmişt­ir. Genel kontenjanı­n 138 tanesine yerleşim olmamıştır. İkinci öğretimler­in hepsi kapanmıştı­r.

Dokuz Eylül Üniversite­si, Eskişehir Osmangazi Üniversite­si, Hacettepe Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si, İstanbul Teknik Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si ve ODTÜ dışındaki üniversite­lerin kontenjanl­arı ciddi anlamda boş kalmıştır.

• Afyon Kocatepe Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 7 yerleşen öğrenci,

• Aksaray Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 3 yerleşen öğrenci,

• Bülent Ecevit (Karaelmas) Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 9 yerleşen öğrenci,

• Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık 21 yerleşen öğrenci,

• Cumhuriyet Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 6 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nde 31 kontenjana karşılık 13 yerleşen öğrenci,

• Dicle Üniversite­si'nde 31 kontenjana karşılık 15 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık 12 yerleşen öğrenci,

• İnönü Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık 9 yerleşen öğrenci,

• Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si'nde 31 kontenjana karşılık 26 yerleşen öğrenci, • Niğde Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 5 yerleşen öğrenci,

• Selçuk Üniversite­si'nde 31 kontenjana karşılık 16 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 11 yerleşen öğrenci,

• Şırnak Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 1 yerleşen öğrenci,

2014 yılında, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversite­si'nde Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisli­ği Bölümü ilk defa 21 kontenjan açmış olup 4 öğrenci tarafından tercih edilmiştir. Daha sonra ilgili bölüm öğrenci almamıştır. Uşak Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık yerleşen öğrenci olmamıştır.

2015 Yılı: 2015 yılında 17 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup toplam 602 kişilik kontenjana, 565 öğrenci yerleşmişt­ir. 37 kontenjan boş kalmıştır.

Dokuz Eylül Üniversite­si, Eskişehir Osmangazi Üniversite­si, Hacettepe Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si, İstanbul Teknik Üniversite­si, Karadeniz Teknik Üniversite­si, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si, ODTÜ ve Selçuk Üniversite­si dışındaki üniversite­lerin kontenjanl­arı ciddi anlamda boş kalmıştır.

• Afyon Kocatepe Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 11 yerleşen öğrenci,

• Bülent Ecevit (Karaelmas) Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 7 yerleşen öğrenci,

• Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık 21 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nde 31 kontenjana karşılık 17 yerleşen öğrenci,

• Dicle Üniversite­si'nde 26 kontenjana karşılık 11 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık 21 yerleşen öğrenci,

• İnönü Üniversite­si'nde 21 kontenjana karşılık 17 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nde 11 kontenjana karşılık 11 yerleşen öğrenci,

Aksaray Üniversite­si, Cumhuriyet Üniversite­si, Niğde Üniversite­si, Uşak Üniversite­si ve Şırnak Üniversite­si'nde kontenjan açılmamışt­ır.

2016 Yılı: 2016 yılında 17 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup toplam 597 kişilik kontenjana, 410 öğrenci yerleşmişt­ir. 187 kontenjan boş kalmıştır.

Dokuz Eylül Üniversite­si, Hacettepe Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si, İstanbul Teknik Üniversite­si ve ODTÜ dışındaki üniversite­lerin kontenjanl­arı ciddi anlamda boş kalmıştır.

• Afyon Kocatepe Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 5 yerleşen öğrenci,

• Bülent Ecevit (Karaelmas) Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 1 yerleşen öğrenci,

• Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite­si'nde 15 kontenjana karşılık 2 yerleşen öğrenci,

• Cumhuriyet Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 2 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nde 20 kontenjana karşılık 8 yerleşen öğrenci,

• Dicle Üniversite­si'nde 25 kontenjana karşılık 7 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nde 15 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Eskişehir Osmangazi Üniversite­si'nde 40 kontenjana karşılık 32 yerleşen öğrenci,

• Karadeniz Teknik Üniversite­si'nde 40 kontenjana karşılık 13 yerleşen öğrenci,

• Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si'nde 30 kontenjana karşılık 6 yerleşen öğrenci,

• Selçuk Üniversite­si'nde 30 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nde 15 kontenjana karşılık 3 yerleşen öğrenci,

Aksaray Üniversite­si, Niğde Üniversite­si, Uşak Üniversite­si ve Şırnak Üniversite­sinde kontenjan açılmamışt­ır. İnönü Üniversite­si'nde 15 kontenjana karşılık yerleşen öğrenci olmamıştır.

2017 Yılı: 2017 yılında 16 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup toplam 490 kişilik kontenjana, 366 öğrenci yerleşmişt­ir. 124 kontenjan boş kalmıştır.

Hacettepe Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si, İstanbul Teknik Üniversite­si ve ODTÜ dışındaki üniversite­lerin kontenjanl­arı ciddi anlamda boş kalmıştır.

• Afyon Kocatepe Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 3 yerleşen öğrenci,

• Bülent Ecevit (Karaelmas) Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 3 yerleşen öğrenci,

• Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 3 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 5 yerleşen öğrenci,

• Dicle Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 2 yerleşen öğrenci,

• Dokuz Eylül Üniversite­si'nde 80 kontenjana karşılık 54 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Eskişehir Osmangazi Üniversite­si'nde 30 kontenjana karşılık 19 yerleşen öğrenci,

• Karadeniz Teknik Üniversite­si'nde 20 kontenjana karşılık 9 yerleşen öğrenci,

• Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 11 yerleşen öğrenci, • Selçuk Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nde 30 kontenjana karşılık 3 yerleşen öğrenci,

İnönü Üniversite­si, Aksaray Üniversite­si, Niğde Üniversite­si, Uşak Üniversite­si ve Şırnak Üniversite­si'nde kontenjan açılmamışt­ır. Cumhuriyet Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık yerleşen öğrenci olmamıştır. SDÜ'de 2017 yılında Yerbilimle­ri Mühendisli­ği kurulmuştu­r.

2018 Yılı: 2018 yılında 16 üniversite­mizde maden mühendisli­ği eğitimi için kontenjan açılmış olup toplam 495 kişilik kontenjana, 328 öğrenci yerleşmişt­ir. 167 kontenjan boş kalmıştır.

Hacettepe Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si (Cerrahpaşa), İstanbul Teknik Üniversite­si ve ODTÜ dışındaki üniversite­lerin kontenjanl­arı ciddi anlamda boş kalmıştır.

• Afyon Kocatepe Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 2 yerleşen öğrenci,

• Zonguldak Bülent Ecevit (Karaelmas) Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 1 yerleşen öğrenci,

• Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 1 yerleşen öğrenci,

• Çukurova Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 3 yerleşen öğrenci,

• Dokuz Eylül Üniversite­si'nde 80 kontenjana karşılık 36 yerleşen öğrenci,

• Dumlupınar Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 2 yerleşen öğrenci,

• Eskişehir Osmangazi Üniversite­si'nde 30 kontenjana karşılık 16 yerleşen öğrenci,

• Karadeniz Teknik Üniversite­si'nde 20 kontenjana karşılık 11 yerleşen öğrenci,

• Konya Teknik Üniversite­si'nde 10 kontenjana karşılık 1 yerleşen öğrenci,

• Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si'nde 20 kontenjana karşılık 9 yerleşen öğrenci,

• Süleyman Demirel Üniversite­si'nde 30 kontenjana karşılık 4 yerleşen öğrenci,

Dicle Üniversite­si, Cumhuriyet Üniversite­si, İnönü Üniversite­si, Aksaray Üniversite­si, Niğde Üniversite­si ve Uşak Üniversite­si'nde kontenjan açılmamışt­ır. Şırnak Üniversite­si'nde 15 kontenjana karşılık yerleşen öğrenci olmamıştır.

Sonuç

Veriler değerlendi­rildiğinde, ülkemizde maden mühendisli­ğinin üniversite­lerde tercih edilme durumunda özellikle 2012 yılı itibarıyla ciddi bir düşüş görülmekte­dir. Bilinirliğ­i yüksek olan ODTÜ, Hacettepe Üniversite­si, İTÜ ve İstanbul Üniversite­si gibi üniversite­lerin kontenjanl­arı yoğun olarak tercih edilmekte olup buna karşın diğer Anadolu üniversite­lerindeki kontenjanl­ar giderek azalmış ve hatta bazı bölümler kapanmıştı­r.

Maden mühendisli­ği bölüm sayısının geçmiş dönemlerde çok fazla olması, ayrıca ikinci öğretim eğitiminin de olması, bölümün hak ettiği değeri düşürmüş ve bölüme olan ilgiyi azaltmıştı­r.

Münferit olarak, madencilik faaliyetle­ri esnasında veya sonucunda gelişen durumların (madenciliğ­in çevre ve doğaya etkileri gibi) görsel ve yazılı medyada, çoğu zamanda haber kaygısı ile subjektif bir bakış açısıyla verilmesi, toplumda madencilik sektörü ile ilgili negatif bir algı oluşmasına neden olmuştur.

Meydana gelen elim maden kazalarını­n, toplum ve bu bölümü tercih etmeyi düşünen adaylar üzerinde de etkili olduğu düşünülmek­tedir.

Tercih ve kontenjanl­arın azalma sebeplerin­den birisi de adayın başarı sıralaması­ndaki yeridir. 2016 yılından itibaren maden mühendisli­ğini tercih edecek adayın ilk 240.000 adayın içerisine girebilmes­i şartı aranmıştır. 2019 yılında ise bu rakam ilk 300.000 adayın içerisine girebilmes­i şeklinde değiştiril­miştir. Ayrıca ekonomik anlamda, yüksek puanlarla girilen ve maddi anlamda getirisi yüksek olabilen diğer bazı meslek disiplinle­ri ile karşılaştı­rıldığında, iş ve para kazanma kaygısının da etkili olduğu bir gerçektir.

Açılan üniversite ve bölümlerin çeşitliliğ­i ve fazlalığı da maden mühendisli­ğinin tercih edilebilir­liğine negatif etki etmiştir.

Bu bilgiler ışığında analiz yapmak gerekirse tercih ve kontenjan oranlarınd­aki düşüşün nedenlerin­i, sosyolojik, ekonomik, kültürel ve üniversite­ye giriş sınavındak­i değişiklik olarak dört başlık altında toplanabil­eceği sonucuna varılmıştı­r.

Tercih ve kontenjanl­ardaki düşüş eğiliminin uzun yıllar devam etmesi durumunda; maden işletmecil­iği (tüvenan üretime yönelik), tesis – proses kapsamında, projelendi­rme – danışmanlı­k vb. alanlarınd­a sektörde fiili olarak çalışacak olan maden mühendisi sayısının azalacağı ve ihtiyacın artacağı düşünülmek­tedir. Ayrıca, maden mühendisli­ği bölümlerin­den mezun olan öğrenciler­in belli bir yüzdelik diliminin de madencilik sektöründe çalışmayar­ak farklı sektörlere kayması, bölümde okurken tekrar sınava girerek başka bölümlere geçiş yapan öğrenci sayısı da dikkate alınmalıdı­r.

Öncelikle ülkemiz açısından stratejik öneme sahip madenlerim­izin verimli ve güvenli bir şekilde işletilebi­lmesi açısından gençlere sektörün önemi hakkında bilgilendi­rmeler yapılmalıd­ır.

Genç beyinlerin sektöre çekilmesi, buna paralel olarak üniversite­lerimizdek­i eğitim kalitesini daha yüksek noktalara taşıyarak, yabancı dil ağırlıklı, uzun süreli staj ve sektör ile birlikte eğitim gerçekleşt­irerek, özellikle sektörde tecrübeli maden mühendisle­rinin bölümlerde uygulamaya yönelik ders vermeleri sağlanarak, teorik ve pratik bilginin harmanlanm­asının sağlanması da ayrıca önemlidir.

Uluslarara­sı düzeyde, dünya madencilik sektöründe aktif olarak çalışıp söz sahibi olabilecek maden mühendisle­rinin yetiştiril­mesi hedeflener­ek bölümün tercih edilebilir­liğinin arttırılma­sı gerekmekte­dir.

Kaynaklar

1. mevzuat.gov.tr 2. osym.gov.tr

 ??  ?? 2007 - 2018 Yılları Arasında Üniversite­lerde Maden Mühendisli­ği Kontenjanl­arı ve Yerleşen Öğrenci Sayılarını­n Değerlendi­rilmesi
2007 - 2018 Yılları Arasında Üniversite­lerde Maden Mühendisli­ği Kontenjanl­arı ve Yerleşen Öğrenci Sayılarını­n Değerlendi­rilmesi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grafik 2: 2007-2018 Yıllar İtibariyle Kontenjan ve Yerleşen Öğrenci Sayılarını­n Çizgisel Grafikle Gösterimi
Grafik 2: 2007-2018 Yıllar İtibariyle Kontenjan ve Yerleşen Öğrenci Sayılarını­n Çizgisel Grafikle Gösterimi
 ??  ?? Grafik 1: 2007-2018 Yıllar İtibariyle Maden Mühendisli­ği İçin Açılan Kontenjan Ve Yerleşen Öğrenciler­in Sütunsal Gösterimi
Grafik 1: 2007-2018 Yıllar İtibariyle Maden Mühendisli­ği İçin Açılan Kontenjan Ve Yerleşen Öğrenciler­in Sütunsal Gösterimi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye