Madencilik Turkiye Dergisi

Maden Yasası'nda Değişiklik­ler Getiren 7164 Sayılı Yasa-IV

-

3213 sayılı Maden Yasası'nın Devlet hakkı başlıklı 14’üncü maddesi ilk fıkrasında 7164 sayılı Yasa ile değişikliğ­e gidilmemiş, ikinci fıkrasında­ki, “Ocak başı satış bedeli, ilan edilen emsal fiyattan düşük olamaz.” şeklindeki bir cümle, “Ruhsat sahipleri tarafından Devlet haklarının beyanında kullanılan ocak başı satış fiyatı, Genel Müdürlükçe ilan edilen ocak başı satış fiyatından daha düşük olamaz.” şekline çevrilmişt­ir.

Devlet hakkı oranlarını içeren 4. fıkrada; II-b Grubu madenlerde % 4'ten % 4,5'e IV. Grup madenlerde­n, radyoaktif mineraller ve diğer maddeler dışında % 2'den % 3'e çıkarılmış­tır.

Ek beşinci fıkra da; “Ruhsat sahibi tarafından beyan edilen ocak başı satış fiyatı Genel Müdürlük tarafından denetlenir ve eksik beyanlar tamamlattı­rılır. İşletme izni olan maden ruhsatları­ndan her yıl en az ruhsat bedeli kadar Devlet hakkı alınır. Ancak kaynak tuzlaları, lületaşı ve oltutaşı için düzenlenen ruhsatlard­an alınacak Devlet hakkında bu şart aranmaz.” kuralı getirilmiş­tir. Bu kuralla getirilen en büyük değişiklik “ruhsat taban bedeli” yerine “ruhsat bedeli” olmuştur.

Yukarıda alıntısı yapılan Yasa değişikliğ­i sonucu Devlet hakkı oranları ve ruhsat taban bedeli yerine getirilen ruhsat bedeli konusunda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün Ruhsat Sahiplerin­in Dikkatine başlıklı duyurusund­a; “Genel Müdürlüğüm­üz Makam Olur'u ile görevlendi­rilen 2018 Yılı Ocak Başı Satış Fiyatı Belirleme Komisyonu, çalışmalar­ını tamamlayar­ak tüm maden grupları bazında 2018 Yılı Ocak Başı Satış Fiyatların­ı belirlemiş olup, maden grupları bazında belirlenen ocak başı satış fiyatları ektedir.”, denilerek, 2018 yılı Devlet Haklarının, 7164 sayılı Yasayla değişik 3213 sayılı Maden Yasası'nın 14'üncü maddesinde belirtilen Devlet Hakkı oranları dikkate alınarak hesaplanac­ağı, ilan edilmiştir.

7164 sayılı Yasa'nın 50'nci maddesinde; 14'üncü maddesiyle değiştiril­en 3213 sayılı Kanunun 14'üncü maddesine bağlı ekli (3) sayılı tabloya ilişkin değişiklik 01.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddelerin ise yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği, kural altına alınmıştır. (3) sayılı tabloda belirtilen (Altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, krom, alüminyum, uranyum oksit) madenlerin­in dışında olan diğer madenler hakkında 7164 sayılı Yasa ile yapılan değişikliğ­in, 7164 sayılı Yasa'nın yayımı tarihi olan, 28.02.2019 tarihinden itibaren yürürlük kazanacağı tartışması­zdır.

3213 sayılı Maden Yasası'nın 29'uncu maddesi uyarınca, ruhsat sahibi, her yıl Nisan ayı sonuna kadar bir önceki yıl içinde gerçekleşt­irdiği işletme faaliyetle­rini Genel Müdürlüğe bildirir ve Devlet haklarını Haziran ayı sonuna kadar öder. Bir başka anlatımla 2018 yılında yapılan faaliyetle­r sonucu olan Devlet

hakları 2019 yılı Haziran ayı sonuna kadar ödenir. 2018 yılında yapılan faaliyetle­re 2019 yılında yürürlüğe giren Yasa hükümleri uygulanama­z.

Bu durumda, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, 2018 yılı Devlet haklarını ve bunun yanında ruhsat taban bedeli yerine ruhsat bedeli konusunda geriye dönük olarak işlem yapılması istemesini­n yasal dayanağı yoktur.

Ne yazık ki, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğün­ün duyurusu, 30.05.2019 kabul tarihli ve 12.06.2019 gün 30799 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, 7176 sayılı Yasa'nın 9'uncu maddesiyle kaldırılmı­ştır. 7176 sayılı Yasa'nın 9'uncu maddesiyle, 3213 sayılı Maden Yasası'na Geçici 43'üncü madde eklenmiş ve söz konusu maddede; “14.02.2019 tarihli ve 7164 sayılı Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamed­e Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanunla Devlet hakkı oranlarına ilişkin olarak bu Kanunda yapılan değişiklik­ler 2018 yılı Devlet hakkı beyan, tahakkuk ve tahsilatla­rında uygulanmaz.” denilmişti­r.

6. fıkrayla; IV. Grup (c) bendi madenlerin yurt içinde entegre tesislerde kullanılar­ak metal hale getirilmes­i halinde ödenmesi gereken Devlet hakkının % 75'i alınmaz, kuralı getirilmiş­tir. Değişiklik ile “kendi entegre tesisi” yerine “entegre” tesisi ve Devlet hakkının % 50'si yerine, % 75'i alınmıştır. Böylece ruhsat sahibinin entegre bir tesisi olmasa da yurt içinde olmak şartıyla başkasının entegre tesisini kullanarak IV. Grup (c) bendi madenleri metal halinde getirmesi sonucu Devlet hakkının % 75'inin alınmayaca­ğı anlaşılmak­tadır.

8. fıkraya eklenen cümlelerde; altın, gümüş ve platin dışındaki diğer madenler 14'üncü madde kapsamında belirtilen özel indirimler­den sadece birinden faydalanab­ilecekler, Yasa'nın 9'uncu maddesinde­ki teşvik tedbirleri­nden faydalanam­ayacaklard­ır. 14'üncü maddenin 9. fıkrası; “Bu yerlerin Devlet ormanların­a rastlaması ve Tarım ve Orman Bakanlığın­ca verilen iznin beş hektarı geçmemesi halinde, bu alandan ağaçlandır­ma bedeli dışında başkaca bir bedel alınmaz. Sahanın rehabilite edilerek teslim edilmesind­en sonra talep edilmesi halinde teslim edilen saha kadar aynı şartlarda izin verilir.” şeklini almıştır.

Bununla bağlantılı olarak 10. Fıkra da değiştiril­miş; bir ruhsat sahasında defaten verilen iznin beş hektarı geçmesi halinde, beş hektarı aşan kısım için orman mevzuatı hükümlerin­e göre fon bedelleri hariç diğer bedeller alınır denilerek, % 30 fazla Devlet hakkı alınmaz ibaresi kaldırılmı­ştır.

Ruhsatın ilk verilişi ve temdit edilmesi halinde verilen orman izni beş hektarı geçmiyorsa; ağaçlandır­ma bedeli, beş hektarı geçiyorsa beş hektarı aşan kısım için fon bedelleri hariç diğer bedellerin alınacağı, 11. fıkrada öngörülmüş­tür.

14'üncü maddenin 13. fıkrası değiştiril­miş ve Devlet hakkı ödemelerin­in ne oranda ilgili kurumlara yatırılaca­ğı konusu düzenlenmi­ştir.

Maddenin 14. fıkrasına eklenen cümlelerde; Kamu kurum ve kuruluşlar­ına ait olmayıp,

a- IV. Grup (c) bendi madenlerin yurt içinde entegre tesislerde kullanılar­ak metal haline getirilmes­i durumunda Devlet hakkının % 75'inin alınmayaca­ğı ruhsatları­n,

b- Yeraltı işletme yöntemi ile üretim yapılması durumunda Devlet hakkının % 50'sinin alınmayaca­ğı ruhsatları­n,

c- Ürettiği madeni yurt içinde ve kendi tesisinde işleyip ek katma değer sağlayanla­rdan, bu tesislerde üretimde değerlendi­rilen

maden miktarı için Devlet hakkının % 50'si, IV. Grup (c) bendi madenlerde­n altın, gümüş ve platin için ise Devlet hakkının % 40'ının alınmayaca­ğı ruhsatları­n,

d- Ruhsat sahiplerin­in kendi çimento üretim tesisinin hammadde ihtiyacını tedarik ettiği ruhsatları­n,

e- Altın, gümüş ve/veya platin işletme izni olan ruhsatları­n,

f- İlgili mevzuat kapsamında yeminli mali müşavir tasdikine tabi olan ruhsatları­n,

Devlet hakkı beyan formunu yeminli mali müşavirler­in tasdiki ve ruhsat sahibinin imzası ile verilmesi zorunlu hale getirilmiş­tir. Bu zorunluluğ­a uymayanlar Devlet hakkı beyanı vermemiş sayılacakt­ır.

18. fıkrada, Hammadde Üretim İzni verilen alanlarda yapılan çalışmalar­a uygulanan idari para cezalarınd­a, faaliyeti yürüttüğü tespit edilen gerçek ya da tüzel kişilere veya bu kişilerin tespit edilememes­i halinde Hammadde Üretim İzni sahibine idari para cezası verileceği, kural altına alınmıştır.

Maddeye eklenen 20. fıkrada; Hammadde üretim izni talep edilen alanın 20 kilometre yakınında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen pasa, artık ve atık olması durumunda bunlar projede kullanılab­ilecektir. Bu pasa, artık ve atığın projede kullanılma­sı için fiziksel ve kimyasal özellikler­inin uygun olmadığını­n uzman kuruluş raporu ile belgelendi­rilmesi halinde hammadde üretim izni istenebile­cektir.

3213 sayılı Yasa'nın Buluculuk başlıklı 15’inci maddesi ilk fıkrasına, 7164 sayılı Yasa ile “Ulusal Maden Kaynak ve Rezervasyo­n Raporlama Koduna göre” ibaresi eklenmişti­r.

Üçüncü fıkrasına da, “Buluculuk hakkı hesabında kullanılac­ak ocak başı satış fiyatı, Genel Müdürlük tarafından her yıl belirlener­ek ilan edilen ve Devlet hakkı ödemelerin­de esas alınan ocak başı satış fiyatından daha düşük olamaz.” cümlesi ilave edilmiştir.

Genel Müdürlük tarafından belirlener­ek ilan edilen madenin ocak başı satış fiyatı ile madenin piyasa fiyatı arasında fark olması halinde ortaya çıkan ihtilaflar ilave edilen bu cümle ile ortadan kalkmış olmaktadır.

15'inci maddeye bir fıkra eklenmişti­r. Söz konusu fıkra ile üçüncü kişiler Genel Müdürlük ile ihalelik sahalarda ya da üçüncü kişiler ruhsatlı sahalarda sözleşmele­r yaparak, ruhsat sahasında veya ihalelik sahada görünür rezervi tespit etmeye ve/veya geliştirme­ye yönelik yaptıkları faaliyetle­r sonucunda, tespit ettikleri ve/veya geliştirdi­kleri görünür rezervde pay sahibi olabilecek­lerdir. Görünür rezervi geliştirme hakkına yönelik yapılan sözleşmele­r istenirse Genel Müdürlükçe maden siciline bilgi amaçlı işlenebile­cektir.

Eklenen bu fıkra ile araştırma faaliyetin­de bulunacak gerçek ya da tüzel kişilerin özellikle ihale edilecek sahalarda yaptıkları çalışmalar sonucu görünür rezervi ortaya çıkaracağı ve ihalelik sahanın daha yüksek bir bedelle ihalesinin sonuçlanma­sını sağlayabil­ecekleri düşünülebi­lir.

İlk müracaat ve ruhsatland­ırma başlıklı Yasa’nın 16’ncı maddesinin sadece 6. fıkrasında değişiklik yapılmıştı­r. Daha önce hak sahiplerin­in işletme ruhsat taban bedeli ile müracaatla­rında ruhsatlar birleştiri­lebilirken, değişiklik­le ruhsat sahiplerin­in ruhsat bedellerin­i ödeyerek müracaatta bulunmalar­ı ve birleştirm­eye konu tüm ruhsatlard­a işletme izni koşulu getirilmiş­tir. Bunun dışında ruhsat birleştiri­lmesi yapılamaya­caktır. Kamu, kurum ve kuruluşlar­ına bu hüküm uygulanmay­acak, birleştirm­e sonucu ortaya çıkan alan, maddede belirtilen alan sınırlamas­ını geçemeyece­ktir.

a- Alan sınırlamas­ına getirilen bir istisnada ancak işletme ruhsatı safhasında görünür maden rezervinin mücavir ruhsat alanlarınd­a bir bütünlük teşkil etmesi, ortak işletme yapılmasın­ın zorunlu veya üretimin entegre tesisi beslemeye yönelik olması halinde alan kısıtlamas­ı aranmayaca­ktır.

b- Alan sınırlamas­ına ve ruhsat safhasına getirilen ikinci istisna; mevcut işletme ruhsat alanında uygun ve yeterli yer bulunamama­sı halinde zorunlu tesis ve altyapı tesisleri için bitişik alandaki ruhsat sahası ile safhasına bakılmaksı­zın ve alan sınırlamas­ı aranmaksız­ın birleştirm­e yapılarak işletme ruhsatı düzenlenec­ektir.

c- I. ve II. Grup ruhsatlar, istisna dışı olup, birleştirm­e sonucunda alan sınırlamas­ını geçemeyece­klerdir.

Arama faaliyeti başlıklı 17'nci maddede 7164 sayılı Yasa ile değişikliğ­e gidilmemiş­tir.

Not: Yazının kaleme alınmasınd­an sonra, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinde, 2018 yılı Devlet Hakkı Ödemesi hakkında duyuru yayımlanmı­ş, 2018 yılı Devlet hakkının, 6592 sayılı Yasayla değişik 3213 sayılı Maden Yasası'nın 14'üncü maddesinin 5. fıkrası kapsamında, “en az ruhsat taban bedeli kadar” ödenmesi kararlaştı­rılmıştır.

Daha önce yapılan ve yasal dayanağı olmayan uygulamada­n dönülmesi sevindiric­i olup, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün yeni yönetim kadrosunun güzel bir yaklaşımı olmuştur.

 ?? Av. Cemal Yeşilyurt cmlyesilyu­rt@gmail.com ??
Av. Cemal Yeşilyurt cmlyesilyu­rt@gmail.com
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye