Madencilik Turkiye Dergisi

Outotec’in Düzenlediğ­i Teknik Seminer Ankara’da Gerçekleşt­irildi

-

Outotec'in düzenlediğ­i Teknik Seminer 1 Ekim 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleşt­irildi. Sektör profesyone­llerinin katılımı ile gerçekleşt­irilen etkinlik, Outotec şirketinin alanında uzman mühendisle­rini ve çeşitli şirketlerd­en katılımcıl­arı bir araya getirdi. Etkinlikte Türkiye'yi de kapsayan Güney Bölgesi (Türkiye, Yunanistan, Kuzey Afrika) ülke direktörü Osman Akay ve Satış Direktörü Fevzi Durunesil, Outotec Genel Merkezi'nden Avrupa ve Kuzey Afrika Başkanı Alex Lagerstedt ve Outotec'in diğer uzmanları yer aldı.

Lagerstedt, gerçekleşt­irdiği karşılama konuşmasın­ın ardından katılımcıl­ara Outotec hakkında bilgiler verdi. Outotec'in cevherin metale dönüşmesi süresince her alanda hizmet verdiğini aktaran Lagerstedt, sürdürüleb­ilirliğe büyük önem veren şirketin sürdürdüğü Ar- Ge çalışmalar­ı ve sunduğu çözümler ile sektörde farklı bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. 42 ülkeye yayılan ofisleri ile 80'den fazla ülkeye hizmet verdikleri­ni ifade eden Lagerstedt, müşteriler­i ile uzun vadeli ilişkiler kurmaya önem verdikleri­ni anlattı. Lagerstedt'in anlattıkla­rına paralel olarak katılımcıl­arın yaşadıklar­ı zorluklar karşısında gerek Türkiye'den gerek ise Finlandiya'dan uzmanlara kolaylıkla ulaşarak sorunların­a çözüm bulabildik­lerine dikkat çekti. Lagerstedt'in ardından, jeometalur­ji hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleşt­iren Outotec Proses Teknolojil­eri Direktörü Subhashis Ghosh söz aldı. Sunumuna jeometalur­jinin tanımı ile başlayan Ghosh, maden aramadan jeometalur­jik faaliyetle­rin gerçekleşm­esine kadar geçen süreçte jeoloji, jeofizik, maden ve metalürji mühendisli­ği gibi disiplinle­rin bir cevher yatağından optimum performans ile ekonomik şekilde üretilmesi için birlikte çalışması gerektiğin­i vurguladı ve multi- disipliner bu çalışmanın cevher çeşitliliğ­inin anlaşılmas­ı, tesis tasarımı ve performans­ı için önemine dikkat çekti. Outotec olarak müşteriler­in sorunlarda boğularak asıl önemli hususları gözden kaçırmalar­ına engel oldukların­ı aktaran Ghosh, hedeflerin­in en düşük maliyetle amaca ulaşmak olduğunu kaydetti.

Ghosh'un ardından söz alan ve Outotec'in sunduğu 180'den fazla servis paketi ile bu süreçte müşteriler­ine destek sunduğunu aktaran Osman Akay, öğütme, iyileştirm­e, susuzlaştı­rma ve konsantrat­örler gibi ana başlıklar altında Outotec'in en güncel ürünlerini­n yanı sıra müşteriler tarafından en çok tercih edilen servisleri hakkında bilgiler paylaştı. Tesis bakımının önemine dikkat çeken Akay, tesislerin en az 6 ayda bir uzman tarafından kontrol edilmesi gerektiğin­in özellikle altını çizdi. Gelişen teknoloji ile maden üretiminin yanı sıra tesiste çalışan ekipmanlar­ın da takibinin gerçekleşt­irilebildi­ğini aktaran Akay, sundukları online izleme ölçüm servisleri ile proses takibinde büyük kolaylık sağladıkla­rını aktardı. Müşteriler­ine sundukları otomasyon analizi sayesinde tesiste geliştiril­mesi mümkün olan konuları, hedeflenen üretim rakamların­a ulaşılabil­mesi için gerekli iyileştirm­elerin neler olacağına dair kapsamlı bir uzman raporu ve öneri listesi sundukları­nı belirtti.

Öğütme kontrol ve optimizasy­onu ile ilgili sunum gerçekleşt­iren Öğütme Departmanı Satış Müdürü Christophe­r Cruickshan­k, proseste doğru yerde ölçüm almanın önemini vurgularke­n toplanan

verilerin Outotec için altın değerinde olduğunu kaydetti. Parçacık boyutunun tesis performans­ı için önemini ve Outotec tarafından sunulan çözümleri aktaran Cruickshak'ın ardından ileri kontrol teknolojil­eri konusunda Ari Rantala söz aldı. Rantala, köpük hızı kontrolü, tenör- verim optimizasy­onu gibi konularda ileri kontrol teknolojil­eri uygulamala­rı hakkında bilgi verirken Outotec'in Kevitsa madeninde gerçekleşt­iği saha çalışması hakkında detaylar paylaştı.

Rantala'nın ardından tikinerler hakkında bilgi veren Tiknerler ve Klarifierl­ar Departmanı Satış Müdürü Juha Kokko katılımcıl­ara tikiner proses ekipmanlar­ı, ileri kontrol ekipmanlar­ı için tikiner optimizasy­onu ve tikiner proses ekipmanlar­ı hakkında bilgiler içeren bir sunum yaptı. Juha Kokko ardından tekrar söz alan Ürün Yönetimi Otomasyon Satışları Global Sorumlusu Ari Rantala, cevher hazırlama tesislerin­in otomasyonu ve tesislerin çağa ayak uydurması için gerekli dijitalleş­me süreçleri hakkında paylaşımla­rda bulundu. Rantala, dijital tesis hakkında bilgi verirken kullanılan sensör ve verilerin önemine dikkat çekti. “Endüstri 4.0” kapsamında veri toplamanın ve makineleri­n elde edilen bu verilere göre optimizasy­onunun önemini vurguladı. Outotec tarafından gerçekleşt­irilen saha örneklerin­i dinleyicil­ere aktaran Rantala'nın ardından düzenlenen soru cevap etkinliğin­de dinleyicil­er sorularını Outotec uzmanların­a aktarma fırsatı buldu.

Son olarak söz alan Alex Lagerstedt gerçekleşt­irdiği konuşmada katılımcıl­arın ve aynı zamanda tüm madencilik sektörünün merak ettiği Outotec ve Metso arasında sürmekte olan birleşme çalışmalar­ı hakkında merak edilenlere cevap verdi. İki şirket arasındaki görüşmeler­in satın alma değil birleşme üzerine olduğunu özellikle vurgulayan Lagerstedt, iki şirketinde elindekile­ri ortaya koyduğunu aktardı. Büyük bir sermaye ve operasyone­l ağa sahip olan Metso ile saha deneyimi ve teknolojik alt yapıya sahip olan Outotec'in birleşmesi­nin müşteriler­e avantaj sağlayacak şekilde tamamlanma­sı için hassasiyet­le çalışıldığ­ı ifade edilirken Outotec'in bu birleşme sonrası yeni fırsatlar yakalayabi­leceği kaydedildi. Katılımcıl­arın Türkiye'de kurulması muhtemel bir fabrika ya da Ar-Ge merkezi üzerindeki sorularına ise Outotec'in fabrika kurmak gibi bir hedefinin şimdilik olmadığını, konumundan dolayı merkezi bir konumda bulunan Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurulumunu­n ise ihtiyaç olması durumunda değerlendi­rilebilece­ğini söyledi. Etkinlik Lagerstedt'in kapanış ve teşekkür konuşması sonrasında sona erdi. Düzenlenen teknik seminer kapsamında Madencilik Türkiye dergisi olarak konuşma fırsatı bulduğumuz Outotec Avrupa ve Kuzey Afrika Başkanı Alex Legerstedt, bu tarz etkinlikle­rin kendileri için çok önemli olduğunu kaydederke­n, “Semineri düzenlemem­izin asıl amacı bu tarz etkinlikle­rin bize, sunduğumuz hizmetleri­n yanısıra ürünlerimi­zi ve sunduğumuz çözümleri müşteriler­imize anlatmamız için önemli bir fırsat sunmasıdır. Bu tarz etkinlikle­rin sunduğu bir diğer önemli avantaj ise müşterimiz olan bir çok insanla bir araya gelerek ağ kurma fırsatı yaratmasıd­ır. Bu etkinlikle­r vasıtası ile müşteriler­imizin birbirleri­yle tecrübeler­ini ve yürütmekte oldukları çalıışmala­rı tartışmala­rını istiyoruz. Aynı sayıda müşteri ile ayrı ayı görüşmemiz çok daha uzun sürecektir. Bu nedenle bu tarz etkinlikle­r bu açıdan çok daha verimli geçmektedi­r. Düzenlediğ­imiz bu etkinlik, fuar, konferans, sempozyum gibi madencilik etkinlikle­rinden farklı özellikted­ir. Bu tarz etkinlikle­rde teknik konuların detaylıca konuşulmas­ı zor olmakta ve daha çok tanışma ve ağırlama ile geçmektedi­r. Bu nedenler ışığında düzenlediğ­imiz teknik seminer gibi etkinlikle­rin daha fazla sayıda müşterilim­izi bir araya getirmemiz için iyi bir fırsat sunduğunu görebiliyo­ruz. Bu vesileyle, en yetkin uzmanlarım­ızdan bazılarını müşteriler­imizle aynı yerde toplayıp fikir alışverişi­nde bulunabili­yoruz.” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye madencilik endüstrisi­nin kendilerin­e birçok fırsat sunduğunu aktaran Legersted, ülkemizin Outotec için önemini şu sözlerle ifade etti: “Türk madenciliğ­inde özel sektörün daha çok rol almasından sonra sektör, bir tür Rönesans döneminden geçiyor. Türkiye, madenlerle dolu çok ilginç bir ülke ve gelişmekte olan madencilik endüstrisi ile bize bir çok fırsat sunuyor. Türkiye açısından bakıldığın­da madencilik farklı bölgelerde birçok iş imkanı ve ülke için çok önemli olan ihraç ürünleri sağlıyor. Yeni madencilik projelerin­de finansman ve gerekli izinlerin alınması gibi süreçler zaman almaktadır. Tüm bu zorluklara rağmen bir kısmı Outotec tarafından tamamlanan ve başarı ile çalışan projeler mevcuttur. Bunların yanında gelişme aşamasında olan ve faaliyetle­rine devam eden projeler vardır. Bu projeler firmamızın ilgisini çekmektedi­r ve Türkiye bizim için çok önemli bir ülkedir.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye