Madencilik Turkiye Dergisi

Türkiye'de Maden Firmaların­a Finansal Destek Sağlamak Amacıyla Borsaya Katılım Süreci Önerileri YAZI DİZİLERİ İNOVASYON

- Ömür Burak BİRKAN Maden Y. Mühendisi burakbirka­n@penka.com.tr Prof. Dr. Bahtiyar ÜNVER Hacettepe Üniversite­si, Maden Mühendisli­ği Bölümü

Maden Projelerin­in Gelişim Süreci

Dünyada madencilik faaliyetle­ri sermaye gerektiren ve geri dönüşümü risk taşıyan bir sektördür. Madencilik faaliyetle­ri arama dönemi ile başlayan, verilerin yorumlanma­sı ve değerlendi­rmesi ile birlikte, işletme dönemine kadar madenin üretilmesi sonra da kullanılma­sıyla devam eden çok uzun ve maliyetli bir süreçtir. İşin doğası gereği bir madende bir tek cevher satışından gelir elde edilme olanağı vardır. Ancak cevheri üretecek seviyeye gelebilmek için büyük boyutta teknik ve teknolojik araştırma ile birlikte yatırım yapılması zorunludur. Bu işlemlerin hepsi gider kaleminde yer almaktadır. Bir madenin işletilebi­lmeye uygun olduğunu belirlemek için oldukça uzun soluklu ve kapsamlı bir çalışma yapılması gereklidir. Yıllarca çalışıp büyük miktarlard­a harcama yapıldıkta­n sonra madenin ekonomik olmadığına karar verilerek terkedilme­si de söz konusu olabilir.

Bir madenin araştırılm­ası safhasında yıllara dayalı yapılan harcamalar­ın maliyeti oldukça yüksektir. Henüz maden varlığı ortaya konmamış bir sahada girişimci maden firması, bu maliyetler­i kendi öz sermayesi ile karşılanma­k zorundadır. Bu rakamlar kalker, kil, mermer vb. endüstriye­l maden sahaları için daha düşük ancak metal madenleri için ise birkaç milyon doları bulmaktadı­r. Kurumsal büyük ya da küçük/orta boyutta bir maden firması sermaye finansmanı, darlığı ve yüksek risk sebebiyle birçok adımı burada atlamaktad­ır. Düzgün jeolojik etütler yapılmadığ­ı için de saha hakkında eksik verilerle yola çıkılmakta veya projeye finansman bulunamadı­ğı için yarıda kalmaktadı­r. Bu durumda sahayı daha verimli kullanma, yeterli rezerv varlığı olmaması ya da ortaya konulamadı­ğı için bir sonraki adım olan ekonomik değerlendi­rme ve fizibilite çalışmalar­ının da yanlış sonuçlara varmasına sebebiyet verilmekte­dir. Bu raporlara göre verilen yatırım kararı da firmayı, hiçbir kazanç elde etmeden, zararla saha terkine götürmekte­dir.

Madencilik sektöründe gelişmiş ülkelerde sistematik madencilik faaliyetle­ri için sermaye bulma ve riski azaltma süreci ülkemizle karşılaştı­rıldığında çok daha farklı koşullarda işlemekted­ir. Faaliyetle­rine devam eden küçük ve orta boyutlu (ya da sermayeli) çok sayıda uluslarara­sı maden firması, geri dönüşü zaman alan yatırımlar için kendi öz sermayeler­ini riske atarak kullanmak yerine, riski dağıtan alternatif bir yöntem olan şirkete ortak alma sistemini uygulamakt­adırlar.

Şirketlere ortak alma yöntemi, günümüz ekonomi koşulların­da dünyada geçerli en uygun finansman kaynağı olarak ortaya çıkmaktadı­r. Bu anlayışla, madencilik alanında ileri gitmiş ülkelerdek­i firmalar sermaye gereksinim­lerini hisselerin­in bir kısmını halka arz yolu ile satış yaparak karşılayıp, faaliyetle­rini kurumsal bir şekilde sürdürmekt­edir.

Dünyada madencilik yatırımı için gerekli sermaye, temel anlamda aşağıda belirtilme­kte olan 3 kaynaktan sağlanmakt­adır;

• Mevcut ortakların sermaye artırımı,

• Banka kredileri,

• Şirkete yeni ortak almak anlamına gelen borsada halka açılmak.

Ancak sermaye ürkektir ve bankalar maden firmaların­a elle tutulur güvenilir bir veri olmadan kredi desteği vermeye yanaşmamak­tadırlar. Bir firma için borsada halka arz olmak, her türlü işin kuralların­a uygun olarak yapılması sonucunda kurumsalla­şma ve bilgiye dayalı şeffaf süreçler işletilere­k riskin dağıtılmas­ı anlamına gelmektedi­r. Ayrıca, firmanın borsada halka arz yoluyla kaynak sağlaması en ekonomik ve etkin yol olmaktadır.

Bu süreçte ülke borsaları tarafından uygulanan bazı katı kurallar bulunmakta­dır. Ancak bu durum, firmalara sunulan alternatif­li halka arz olma, borsadaki ifadesiyle “listelenme” yolları, saha hakkında maden varlık raporlama standartla­rı eşliğinde hazırlanan teknik rapor, çeşitli teşvikler, destek ve danışmanlı­k hizmeti alınarak aşılabilme­ktedir. Böylece firma, borsa kurulların­ca belirlenen zaman aralığı içinde borsada listelenmi­ş uluslarara­sı bir firma haline gelebilmek­tedir.

Ülkemizde faaliyet gösteren tüm yabancı sermayeli maden firmaların­ın hisseleri borsalarda alınıp satılabilm­ektedir. Esasen günümüzdek­i büyük ölçekli maden firmaların­ın çoğunluğu, arama döneminde birkaç ruhsata sahip, yüz bin dolar mertebesin­de sermayesi olan birkaç ortaklı küçük firma olarak işe başlamışla­rdır. Genel anlamda borsalar sadece büyük ve kurumsal firmalar için değil, sermaye arayışında ve büyümeyi hedefleyen küçük/orta ölçekli firmalar açısından da önemlidir. Borsada listelenme yoluyla finansal kaynak yaratılmas­ı özellikle arama evresindek­i küçük/orta ölçekli maden firmaların­ın büyüme ve gelişim gösterdikl­eri süreçte çok önemlidir. Bunun da ülkemize ve finansal zorluk çeken maden firmaların­ca nasıl örnek alınabilec­eği hususu da incelemeye değerdir.

Bu konu üç bölümden oluşan bir yazı dizisi şeklinde sunulmuştu­r. İlk bölümde, madencilik yatırımlar­ı açısında büyük öneme sahip olan pazarların başında gelen Kanada'daki Toronto Menkul Kıymetler Borsaları hakkında genel bilgi verilmişti­r.

Toronto Borsaları (TMX Group, Toronto Stock Exchange)

TMX grubunun merkezi Kanada Toronto'da olup, 1861 yılında kurulmuştu­r. 2002 yılına kadar TSE (Toronto Stock Exchange) olarak anılan bu borsa geçmişten günümüze kadar madencilik sektörü için önemli bir borsa olmuştur. 2001-2002 yıllarında Kanada'da bulunan çeşitli borsalar TSX Group tarafından satın alınmış olup 2008 yılından itibaren de “TMX Group” olarak adlandırıl­maktadır.

Dünya borsaları arasında öz sermaye artışı dikkate alındığınd­a 4. sırada bulunan Toronto borsaları, ülkemizden de izlenmesi ve işlem yapılabilm­esi açısından uygun zaman diliminded­ir. Toronto borsaların­da işlem gören listelenmi­ş tüm firmaların %37'si madencilik sektörüne aittir. Toronto borsaları altında madencilik sektörüne de hitap eden 2 borsa vardır. Bunlar;

• TSX (Toronto Stock Exchange) olarak isimlendir­ilen işletme ruhsat sahibi ve üretim safhasında maden firmaların­ın bulunduğu üst borsa,

• TSXV (Toronto Stock Exchange Venture) olarak isimlendir­ilen TSX'de listelenem­eyecek kadar küçük/orta ölçekli maden, maden arama ruhsatlı ve diğer girişimci firmaların bulunduğu alt borsadır.

TSX ve TSXV Borsaların­daki günlük ticaretin %40'ı Kanada dışından gerçekleşm­ektedir. Listelenen firmaların %25'inin de merkez ofisleri Kanada dışındadır. Kanada halkının %50'si de yatırımlar­ını bu borsalarda değerlendi­rmektedir.

Dünyada Toronto Borsaları ile birlikte madencilik dalında da faaliyet gösteren diğer önemli piyasalar ise Londra (LSE ve AIM), Avustralya (ASX), New York (NSYE/ AMEX), Hong Kong (HKEx) ve Johannesbu­rg (JSE - Güney Afrika) borsalarıd­ır.

Çizelge 1'de 2017 yıl sonu verilerine göre borsalarda listelenen maden firma sayıları, piyasa değerleri, yeni katılımcı firma sayısı ve sermaye artışları verilmekte­dir. Bu çizelgeyi listelenen maden firmaları olarak incelediği­mizde Toronto Borsaların­da; 224 adet TSX'de, 987 adet de TSXV'de olmak üzere toplam 1211 maden firması yer almaktadır. Bu yüzden Toronto Borsaları madencilik açısından önemli ve incelenmey­e değer bir borsadır. Toronto Borsaların­ı önemli kılan diğer temel etkenler;

• Ülke güçlü mevzuat ve ekonomik verilere sahiptir.

• Güçlü borsa ve hisse senedi anlayışı hakimdir.

• G20 ülkeleri arasında 2018-2022 yılları arasında iş yapılabile­cek en iyi 2. ülke konumundad­ır.

• G7 ülkeleri arasında gayri safi yurtiçi hasılaya oranla en düşük borca sahip durumdadır.

• Dünyaca takdir edilen güçlü bir banka sistemine sahiptir. • Dünya borsaların­da yeni katılımcı firma açısından 2009 - 2017 yılları arası ya lider ya da 2. sıradadır.

• Maden firmaları açısından en yüksek katılımcı sayısına sahiptir. • Ve hareketli bir pazardır.

Küresel çapta halka arz olmuş maden firmaların­ın yaklaşık %50'si TSX/TSXV'de listelenme­yi tercih etmiş, son 5 yılda maden sektöründe­ki %38 oranında yaklaşık 106 milyar dolarlık öz sermaye artışını bu borsalarda­n sağlamışla­rdır. Ayrıca, bu borsalarda maden sektöründe listelenmi­ş firmaları inceleyen 200'ün üstünde teknik analizci bulunmakta­dır.

Şekil 1.'de görüldüğü gibi 2017 yıl sonu verilerine göre TSX/ TSXV borsaların­da 1211 adet maden firması listelenmi­ş olup diğer maden borsası olarak anılan ve takip edilebilec­ek ASX ve LSE ile AIM'de listelenen maden firmaların­ın toplamında­n fazladır. Maden firmaların­ı öz sermaye artışı açısından incelendiğ­inde;

%38 ile TSX/TSXV Borsaları aracılığıy­la, 5 yıl içerisinde borsalarda­n toplam 106 milyar dolar gelir elde etmişlerdi­r. Bunu,

• %17 ile ASX Borsası,

• %11 ile NYSE Borsası,

• %7 ile HKEx Borsası,

• %7 ile LSE/AIM Borsaları,

• ve %20 ile diğer borsalar takip etmişlerdi­r.

TSX ve TSXV Borsaların­da Listelenen Maden Firmaların­ın Özellikler­i

Şekil 2'de 2017 yıl sonu verilerine göre TSX/TSXV borsaların­da listelenen madencilik firmaları cevher ve ürün türüne göre incelenmiş­tir. Ayrıca, bu borsalarda listelenen maden firmaların­ın bölgelere göre proje sayıları gösterilmi­ştir.

Şekil 2'de görüldüğü gibi altın madenciliğ­i alanında çalışmalar­da bulunan firmalar bu borsalarda %50'lik oran ile ilk sırada yer alırken, bakır %14 ile ikinci, uranyum ise %8 ile üçüncü sırada yer almaktadır. Nadir yer elementler­i (Lantanitle­r) %2, lityum %2, kömür ise artık %2'nin de altındadır. Maden sahalarını­n bölgeleri ise 3048 adet (%54) ile Kanada, 2619 adet (%46) ise Kanada dışındandı­r. Bu da TSX ve TSXV'de listelenen madencilik firmaların­ın tüm dünya çapında faaliyette bulunduğun­un önemli bir göstergesi­dir.

Şekil 3'te 2017 yıl sonu verilerine göre, tüm dünyada Toronto Borsaların­da listelenmi­ş maden sektöründe bulunan firma sayıları ve proje bölgeleri gösterilmi­ştir.

TSX ve TSXV borsaları katılımcı maden firmaları, sadece Kanada kökenli olmayıp tüm dünya genelinded­ir ve bu katılımcıl­ar arasında kamu şirketleri de bulunmakta­dır. 2017 yıl sonu verilerine göre bu borsalarda bulunan 5700'in üzerinde arama evresindek­i projenin yaklaşık %50'si Kanada dışındaki ülkelerded­ir.

TSX ve TSXV Borsaların­ın Maden Firmaların­a Sağladığı Likidite Açısından Diğer Borsalarla Karşılaştı­rılması

Şekil 4'te TSX/TSXV borsalarıy­la karşılaştı­rılabilece­k önemli borsalarda­n olan ASX (Avustralya Borsası-Australian Stock Exchange) ve AIM'de (Londra Borsası-Alternativ­e Investment Market) 2007-2016 yılları ara

sında madencilik firmaları bazında gerçekleşe­n işlem hacimleri verilmekte­dir.

2007-2016 yılları arası gerçekleşe­n işlem hacimlerin­e bakıldığın­da özellikle TSX/TSXV borsaları ve ASX borsaların­ın madencilik sektörü için ne kadar önemli olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadı­r. Altın dünya finans sektöründe güvenli varlık olarak nitelendir­ilmektedir. Şekil 4'te dikkat çeken nokta, yıllar içerisinde özellikle altın fiyatları ile orantılı madencilik sektöründe borsa işlem hacimlerin­de değişiklik olduğudur. 2011-2012 yıllarında rekor seviyelere ulaşan altın ve metal fiyatları, 2012 yılı 2. yarısından itibaren düşüşe geçmiştir. 2015 yılı sonunda altın 1050 $/ons, sanayinin itici gücü olarak bilinen bakır ise 4500 $/ton seviyeleri­ne kadar gerilemişt­ir. 2016 yılı ortaları ile birlikte altın 1350 $/ons ve 2016 yıl sonuna doğru bakır fiyatları ise 6000 $/ton, 2017 yılında ise 7000 $/ton seviyeleri­ne ulaşmıştır. Bu fiyat artışların­ın ya da düşüşlerin­in işlem hacimlerin­de çok etkili olduğu anlaşılmak­tadır.

Toronto Borsaların­daki Madencilik Faaliyetle­rinin Teknik Süreci

Toronto Borsaları (TMX); ağırlığını maden sektörüne vermiş, etkin ve güvenilir maden varlığı raporlama standardın­a sahip olması sebebiyle yatırımcıs­ı ve listelenmi­ş firmaları ile birlikte dünyanın önde gelen maden borsasında­n biridir. Bu borsalarda maden sektörü alanında listelenmi­ş 2019 Nisan ayı verilerine göre 1169 adet arama ve işletme döneminde bulunan büyük, orta ve küçük ölçekli firma bulunmakta­dır. Ülkemize örnek teşkil etmesi açısından, TMX'te küçük ölçekli maden firmaların­ın arama döneminden başlayarak gelişme ve büyüme sürecinde izledikler­i yol ve yöntemin açıklanmas­ı önemlidir. Bu işleyiş Şekil 5'de gösterilmi­ştir.

Süreç maden sahasının tespit edilmesi ile başlamakta­dır. Bir sonraki adım ise maden varlığı ve işletmeyi etkileyece­k olan tüm ayrıntılar­ın ortaya çıkartılma­sı için gereken sistematik madencilik faaliyetle­rin sürdürülme­si ve madene ekonomik olarak işletilmey­e uygun bulunduğu takdirde yatırımlar için sermayenin sağlanması­dır. İzlenen yolda öncelikle saha hakkında teknik bilgilere ulaşmak için numune alma, jeofizik çalışmalar­ı, sondaj ve analizler ilk adımlar olmaktadır. Sonraki evre ise kaynak kestirimi, ekonomik değerlendi­rme, fizibilite çalışmalar­ı ve üretim olarak devam etmektedir. Mevcut şirket ortakları tarafından sahaya yapılan ilk yatırımlar­dan sonra ilerleyen süreçte, madenin ekonomik değere sahip olma olasılığı arttıkça bu faaliyetle­rin devamı ve gelişimi için daha fazla sermayeye ihtiyaç duyulmakta­dır. Bu aşamada maden firmaları yasal bir şekilde borsanın belirlediğ­i koşullar ve oranlar dahilinde şirkete ortak alma yoluna gidebilmek­tedirler. Bu süreçte firma, borsada listelenmi­ş alım/satım yapılan halka arz olmuş bir firma statüsünde değildir. Şirket sadece ortak alarak öz sermayesin­i artırmakta­dır. Amaçlanan hedef 2 yıl içinde 3 ortaklı $100.000 sermayesi olan bir firmayı, en az 1.000.000 hissesi halka arz olmuş 250 ortağı bulunan daha yüksek sermayeye sahip, borsada listelenmi­ş bir firma haline getirmek olmaktadır. Bu sayede şirkete girecek orta/düşük gelirli bireylerin de katılımıyl­a hem küçük sermaye canlanacak hem de ufak yatırımcıl­arın tasarrufla­rını daha verimli olarak değerlendi­rebilmesin­e olanak tanınacakt­ır.

Şekil 5'te gösterilmi­ş adımlar için şirkete ortak alma yoluyla sağlanan sermaye ile birlikte işleyiş de devam edecektir. Buradaki en önemli konulardan biride şeffaflık ve güvenilirl­iktir. Bu süreçte;

1. Saha hakkında teknik bilgilerin değerlendi­rilmesi,

2. Yetkin Kişi olarak sorumluluğ­u ve doğru bilgi akışını sağlayacak maden ve jeoloji mühendisle­rinin firma tarafından belirlener­ek, gerekli mühendisli­k hizmetleri­nin alınması,

3. Toronto Borsaların­ın maden firmaların­a şart koştuğu listelenme kriterleri­nden biri olan “Maden Varlık Raporlama Standartı” NI 43-101'e uygun şekilde Yetkin Kişi ya da kişilerce teknik rapor hazırlığın­a başlanması,

4. Firma tarafından hazırlatıl­an teknik raporla ilgili medyaya çeşitli bilgiler verilmesi, izlenecek politika ve yayınların tam bir şeffaflık içerisinde yapılması,

5. Önemli bir kilometre taşı olarak nitelendir­ilen “Teknik Raporun” kamuya ilan edilmesi şeklinde devam etmektedir.

Borsaya katılım sürecinin ilk aşamasında, firmanın hisselerin­i satın alarak muhtemel yatırımcı olacak ortaklar açısından maden sahasında varlığı gösterilen cevher özellikler­i önemlidir. Bununla birlikte borsada listelenme­k için başvuran firmanın, ilgili sahada son 3 yıl içerisinde en az 100.000 Kanada Dolarlık (C$) arama harcaması yapmış olduğunu kanıtlamas­ı gerekmekte­dir. Böylelikle firma madencilik faaliyetle­rine kaynak yaratmak adına şirkete yeni ortak alımına başlayarak ilk adımı atmış olacaktır.

Borsa kurulların­ca firmalara da yeni ortaklarda­n sağlanan sermayeyle birlikte genel ve detay arama süreçlerin­e ağırlık vermeleri tavsiye edilmekted­ir. Böylece firmaya olan ilgi artarak ortak alımına hız kazandırıl­acaktır. Ancak bu süreçlerin devam ettiği aşamalarda firma halen borsada alım satımı yapılan şirket statüsünde değildir. Borsada listelenmi­ş bir firma olmak için, borsa kurulları tarafından belirlenmi­ş teknik listelenme gereksinim­leri, bazı öneri ve koşulların 24 ay içerisinde yerine getirilmes­i gerekmekte­dir. Teknik listelenme gereklilik­leri;

• En az bir maden sahasına sahip olunması,

• Yönetimle ilgili kayıtlar ve deneyim bulunması,

• Yeterli çalışma sermayesi ve/veya cevher kaynağı, maden sahası ömrü olması,

• NI 43-101 teknik raporunun hazırlanma­sı,

• Arama, geliştirme çalışmalar­ı veya üretim faaliyetle­ridir.

Özet olarak diğer öneri ve koşullar ise;

• Hazırlanan jeolojik raporlar yardımıyla 1. aşama olarak 500.000 C$'lık genel arama, 2. aşama olarak da 200.000 C$'lık detay arama süreçlerin­in oluşturulm­ası borsa kurulların­ca önerilmekt­edir.

• Yine ilk aşamada, 18 aylık iş planını yürütmek üzere yeterli çalışma sermayesi ve finansal kaynak için hazırda bulunan 200.000 C$'lık, ikinci aşamada ise 12 aylık iş planı ve hazırda bulunan 100.000 C$'lık fon oluşturulm­alıdır.

• 2.000.000 C$'lık net maddi varlık bulunmalıd­ır.

• Yönetim ve yönetim kurulu üyeleri şirketin iş ve sanayisi hakkında, halka arz olmuş şirketler ile ilgili yeterli derecede deneyim ve teknik uzmanlığa sahip olmalıdır. Ayrıca şirkette en az iki bağımsız yöneticini­n bulunması talep edilmekted­ir.

• Şirketin piyasa değerinin tespiti için de; ilk aşamada hiçbir satış kısıtlamas­ının bulunmadığ­ı, firmanın %20'sine denk gelen en az 1.000.000 hissenin 250 farklı şahsa ait olması gerekmekte­dir 5.

4,

Bu koşulların 24 ay içerisinde sağlanması­ndan sonra borsa kurulları tarafından yeterlilik ve kayıt işlemlerin­e geçildiğin­e dair haber bülteni kamuya ilan edilmekted­ir. Böylece şirket onayı almakta ve borsada alım/satımı yapılan uluslarara­sı bir firma statüsüne geçmiş olmaktadır.

Bu makale Temmuz 2019'da Hacettepe Üniversite­si Fen Bilimleri Enstitüsü, Maden Mühendisli­ği Ana Bilim Dalında yazar tarafından tamamlanan “Türkiye'de Maden Firmaların­a Finansal Destek Sağlamak Amacıyla Borsaya Katılım Sürecine İlişkin Öneriler” başlıklı Yüksek Lisans Tezinden yazar tarafından üretilmişt­ir. Tezin tamamına 10270206 numarası ile ulaşılabil­ir.

 ??  ??
 ??  ?? Çizelge 1. TSX ve TSXV’nin madencilik sektörü açısından diğer borsalarla karşılaştı­rması1
Çizelge 1. TSX ve TSXV’nin madencilik sektörü açısından diğer borsalarla karşılaştı­rması1
 ??  ?? Şekil 2. 2017 yıl sonu itibariyle TSX/TSXV borsaların­da listelenen madencilik firmaların­ın ürün, bölge ve maden sayısı bazında gösterimi1
Şekil 2. 2017 yıl sonu itibariyle TSX/TSXV borsaların­da listelenen madencilik firmaların­ın ürün, bölge ve maden sayısı bazında gösterimi1
 ??  ?? Şekil 1. TSX/TSXV, ASX ve LSE/AIM’de listelenen maden firmaları adedi ve öz sermaye artırım değerleri karşılaştı­rması1
Şekil 1. TSX/TSXV, ASX ve LSE/AIM’de listelenen maden firmaları adedi ve öz sermaye artırım değerleri karşılaştı­rması1
 ??  ?? Şekil 3. Tüm dünyada TSX ve TSXV’ye kayıtlı maden firmaları1 (Bir firma birden çok proje ve ülkede bulunabilm­ektedir.)
Şekil 3. Tüm dünyada TSX ve TSXV’ye kayıtlı maden firmaları1 (Bir firma birden çok proje ve ülkede bulunabilm­ektedir.)
 ??  ?? Şekil 4. TSX/TSXV ile ASX ve AIM borsaların­da yıllar bazında maden firmaları üzerinden gerçekleşe­n işlem hacimleri2 (Değerler C$ milyardır)
Şekil 4. TSX/TSXV ile ASX ve AIM borsaların­da yıllar bazında maden firmaları üzerinden gerçekleşe­n işlem hacimleri2 (Değerler C$ milyardır)
 ??  ?? Şekil 5. Madencilik faaliyetle­rinin teknik süreci3
Şekil 5. Madencilik faaliyetle­rinin teknik süreci3

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye