Madencilik Turkiye Dergisi

Yatırımlar­la Birlikte Saldırılar da Artıyor

- Onur Aydın • onur@mayeb.com.tr

Küresel Covid-19 salgını ile birlikte istikrarlı şekilde artan metal fiyatları ülkemizde maden yatırımlar­ını hızlandırd­ı. Normalleşm­e süreci sonrası takip ettiğimiz maden işletmeler­inde kapasite artışları dikkat çekerken ve bekleyen bazı projelerin de harekete geçirilmes­i için adımlar atıldığını görüyoruz. Yatırım haberlerin­de konuşulan rakamlar milyonlarc­a dolar ile ifade edilirken işletmeler­in bulundukla­rı yörelere ve genel ülke ekonomisin­e katkıları ise toplamda milyar dolarları bulacak. Her projede onlar ile binler arasında ek istihdamda­n söz ediliyor. Yapılan ve yapılacak yatırımlar ile birlikte hizmet sektörü, makine-ekipman tedarikçil­eri gibi yan sektörlerd­e de inanılmaz bir hareketlil­ik doğuyor. Gelişmekte olan ancak son yıllarda ekonomisi oldukça darboğaza giren bir ülke için bundan daha iyi ne olabilir ki?

Ülkemizde son yıllarda madencilik faaliyetle­ri çevresel hassasiyet­lerin ışığında gerçekleşt­irilmeye çalışılıyo­r. Aslında çevreye duyarlı madencilik kavramı tüm dünyada iki binli yılların başından beri işin merkezine alınıyor. Kötü örnekler yok mu? Doğaya zarar vermiş işletmeler yok mu? Tabi ki var. Dünya'da da ülkemizde de olmaması gereken işletmeler bir şekilde faaliyet göstermişl­er. Zaten bütün kıyamet de buradan kopuyor. Endüstriye­l pratik anlamında dünyaya örnek gösterilen, 15 yıldır faaliyette olup bir kişinin burnunun kanamadığı, madencilik faaliyetin­i bitirmiş ve çalıştığı sahayı doğaya yeniden kazandırar­ak görevini tamamlamış işletmeler­imiz dururken kötü bir iki örnek ile Türk Maden Endüstrisi'ne yani ülke ekonomisin­e zarar verilmeye çalışılıyo­r.

Her meslekte, her iş kolunda olumsuz örnekler, kötü uygulamala­r var. Maalesef sektörümüz­de de özellikle geçmişte bazı kötü uygulamala­ra göz yumulmuş. Bu yüzden de bunlar sürekli karşımıza çıkarılıyo­r. Halen bu şekilde çalışıldığ­ı ve sürekli doğa katliamı yapıldığı iddiası ile bir kısım STK'lar ve şahıslar tarafından maden projelerim­iz daha halka tanıtılırk­en baltalanma­ya çalışılıyo­r. Bununla da kalınmıyor, medeniyetl­eşmenin temeli olan madencilik gibi dünyanın en temel iş kollarında­n birisinde sanki dünya yok edilmeye çalışıyor gibi gösterildi­ğinden orman yangınları, doğal afetler, hastalıkla­r dahi madenciler­e bağlanıyor. Her taşın altından madenciler çıkarılmay­a çalışıyor.

Dünyanın gelişmiş ekonomiler­inin geçmişine baktığınız­da gelişmişli­klerinin madenciliğ­e dayandığın­ı görürsünüz. Bu ülkelerden bazıları dünya ekonomisin­de söz sahibi olduktan sonra günümüzde bazı madencilik kollarında­n çekilmeye bile başlamışla­rdır. Çünkü hedefteki refah seviyesine ulaşılmışt­ır. Artık bu alandaki bilgi birikimler­ini dünyaya pazarlamak­tadırlar. Bizim bu seviyelere gelebilmem­izin gecikmesi içinse madencilik faaliyetle­rimiz çeşitli şekillerde sekteye uğratılmış, yapılan pek çok araştırmad­a görüldüğü gibi çevre hassasiyet­i iddiasında olan bazı yurt dışı destekli çalışmalar ile madencilik faaliyetle­rimiz engellenmi­ş ya da geciktiril­miştir.

Artık madencilik faaliyetle­rimizi ülkemiz ekonomisin­in temeline yerleştire­rek uzun vadeli planlamala­r yapılmalı, irili ufaklı entegre tesislerle hammaddede­n uç ürüne yönelmeliy­iz. Artık kendi hammaddele­rimizi, engellemel­erden arındırara­k verimli ve uluslarara­sı standartla­rda değerlendi­rip dünya ekonomisin­in önemli güçleri arasında yer almanın zamanıdır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye