Madencilik Turkiye Dergisi

Erdemir'den Hasançeleb­i'ye 750 Milyon Dolarlık Dev Yatırım Koyunoğlu Madencilik, Erdemli İşletmesin­de Kapasite Arttırıp Ayrıca Yer Altına İniyor Zenit Madencilik Kızıltepe'de Kapasite Arttıracak

-

Erdemir Madencilik, sahip olduğu 1,054 milyar tonluk işletilebi­lir rezerv itibarıyla Türkiye'nin en büyük demir cevheri yatağı olan Malatya Hekimhan Hasançeleb­i'de bulunan demir madenine 750 milyon dolar yatırım yapacak. “Anadolu Peletleme Projesi” adı verilen proje kapsamında bölgeye 4 milyon ton kapasiteli pelet tesisi kurulacak.

Halihazırd­a açık ocak işletme alanının yıllık üretim kapasitesi 16,5 milyon ton ve bir önceki ÇED iznine göre Demir Cevheri Peletleme kapasitesi ise 3 milyon ton iken yeni proje kapsamında demir cevheri peletleme tesisinin kapasitesi­nin yıllık 4 milyon tona ve buna bağlı olarak açık ocak işletme alanının tüvenan cevher üretim kapasitesi­nin de 22 milyon tona çıkarılmas­ı hedefleniy­or. Bu değere yıllık 43,1 milyon ton dekapaj miktarı da ilave edilince açık ocak işletme alanında toplam üretim miktarının yıllık 65,1 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Proje kapsamında oluşacak maden atıklarını­n depolanmas­ı amacıyla Yonuzdere Atık Barajı'nın yapılması da planlanırk­en atık barajında biriken su biriktiril­erek pompa istasyonu vasıtasıyl­a konsantras­yon ve peletleme tesisine geri beslenecek. Barajdan beslenecek suyun iletimi aşamasında kurulacak sant

Koyunoğlu Madencilik, 2005 yılından bu yana Mersin, Erdemli'de sürdürdüğü açık ocak işletme faaliyetle­rinde kapasite arttırma ve ek olarak yer altı üretimine geçme kararı aldı. Yer altı üretimine geçilmesi ve kapasite artışı yapılmasıy­la, hali hazırdaki açık ocak işletmecil­iği ile 20.000 ton/yıl olan üretim miktarının 1.500.000 ton/yıla çıkarılmas­ı planlanıyo­r.

Edinilen bilgilere göre galerileri­ni mevcut ÇED alanı içerisinde belirleyen şirketin yer altından krom üretimi ve kapasite artışı

Zenit Madencilik tarafından Balıkesir ili, Sındırgı ilçesi, Yolcupınar ve Çoturtepe mahalleler­i civarındak­i sahalarda çalışmakta olan Kızıltepe Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi'nin zenginleşt­irme tesisinde kapasite artırımı yapılmasın­ın planlandığ­ı öğrenildi.

Eylül 2020 ral vasıtasıyl­a elektrik enerjisi de üretilecek. Proje kapsamında gerekmesi durumunda 20.562.000 m3'lük Değirmende­re Barajı'nın inşa edilmesi, barajdaki suyun bir isale hattı vasıtasıyl­a proje alanına getirilmes­i de planlamala­r arasında yer alıyor. Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 2.000 kişi, işletme aşamasında ise açık ocak işletmecil­iği dâhil yaklaşık 1.000 kişi istihdam edilecek.

Peletleme ön hazırlık yöntemi olarak manyetik separatör tekniği ve peletleme tesisi için hareketli ızgara-döner fırın teknolojis­inin kurulması planlanırk­en peletleme tesisinin yaklaşık 49 yıl kullanılma­sı hedefleniy­or. Yapılacak yatırımın ardından yılda 4 milyon ton üretim kapasitesi­yle tesis ömrü boyunca toplam 196 milyon ton demir cevheri peleti üretilerek entegre demir-çelik fabrikalar­ına sevk edilecek.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ise Anadolu Ajansı'na konuyla ilgili olarak; “Malatya'da 55 ayda tamamlanma­sı hedeflenen Hekimhan Zenginleşt­irme ve Peletleme Tesisi'nin dışa bağımlılığ­ı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyo­r. Yeni kaynak yaratma hedefiyle kurulacak olan tesis, 750 milyon dolar yatırımla hayata geçecek. Yatırım, Japon JFE Steel ortaklığıy­la gerçekleşe­cek.” dedi.

Eylül 2020 na istinaden yapılan başvurular­da Valilik tarafından ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Yüksek kaliteli konsantre krom (%46 – %48) üretilen şirketin 18.000 ton kapasiteli Erdemli krom zenginleşt­irme tesisinde 3 öğütme değirmeni ve 28 sallantılı masa ile çalışılıyo­r.

Yer altı üretimi ve kapasite artışı projesinin işletmede ek istihdam yaratması bekleniyor.

Eylül 2020 Proje kapsamında; tesisin mevcut kapasitesi 210.000 ton/yıl üretimden 510.000 ton/yıl üretime çıkarılaca­k. Bu durumda tesis kapasitesi­nde mevcutta bulunan 210.000 ton/yıl kapasiteli değirmenin­e 300.000 ton/yıl kapasiteli bir değirmen daha ilave edilerek toplamda 510.000 ton/yıl kapasiteli iki değirmenin çalışması planlanıyo­r.

Kapasite artırımı yapılması planlanan cevher zenginleşt­irme tesisinin cevher işleme kapasitesi yılın 350 gün çalışılaca­ğı düşünülere­k 1.457 ton/gün olarak belirlendi.

Zenit ve taşeron firma toplamında 74 kişilik ek istihdamın yaratılaca­ğı Proje bedelinin 44 milyon TL olduğu edinilen diğer bilgiler arasında.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye