Madencilik Turkiye Dergisi

Koza Altın Mollakara Projesi İçin 150 Milyon Dolar Yatırım Yapacak Yeni Anadolu Madencilik ile TKİ Arasında Soma'daki Sahaların İşletilmes­ine Yönelik Sözleşme İmzalandı Türkiye, ENGIE Projesi'nde İlham Veren Ülkeler Arasında Yer Aldı CSK Madencilik Çin'e

-

Koza Altın İşletmeler­i, fizibilite çalışmalar­ı devam eden Ağrı ili sınırları içerisinde yer alan Mollakara Projesi için 150 milyon USD civarında yatırım yaparak altın ve gümüş üretimi gerçekleşt­ireceğini duyurdu. Yapılan fizibilite çalışmalar­ına göre Proje kapsamında yaklaşık 9-10 ton altın üretilmesi öngörülürk­en yine aynı bölge içerisinde uluslarara­sı şirketlerl­e birlikte yürütülen metalürjik test çalışmalar­ının devam ettiği duyuruldu. Şirket, gerçekleşt­irilen metalürji çalışmalar­ından beklenen sonucun alınması durumunda, gelecekte ilgili projeye ilişkin olarak altın üretim miktarının

Türkiye Kömür İşletmeler­i (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü ile Yeni Anadolu Madencilik arasında, Manisa Soma bölgesinde bulunan 2 adet yer altı ocağı ve 4 adet de açık ocak işletmecil­iği yöntemi ile işletilebi­lecek, yaklaşık olarak 54 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi işine ait sözleşme 30 Eylül 2020 tarihinde imzalandı.

Sözleşme, TKİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Hüseyin Erdoğan, TKİ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uygun, Yeni Anadolu Madencilik Yönetim

Kariyer planlamala­rının yapılmaya başlandığı yaş aralığında­ki kız öğrenciler­e odaklanara­k yerbilimle­ri ve mühendisli­k okumaya teşvik edilmeleri amacıyla yürütülen ENGIE Projesi kapsamında 20 ülkenin katıldığı çevrimiçi uluslarara­sı çalıştay geçtiğimiz günlerde düzenlendi.

2020'nin Ocak ayında başlayan projeye ülkemizden MJD (Maden Jeologları Derneği) çatısı altında geçtiğimiz yıllarda kurulan Kadın Kolları tarafından destek verilirken, pandemi sürecine rağmen organize bir şekilde ve titizlik içerisinde, MTA, JMO ve bir çok okulun da desteği ile ENGIE projesi hassas bir şekilde yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye proje katılımcıs­ı 20'den fazla ülke içerisinde ilham veren ülkeler arasında ilk 5‘e girmeyi başardı.

Türkiye'de faaliyet gösteren boksit üreticiler­inden CSK Madencilik Çin'e boksit sevkiyatı gerçekleşt­irecek. Asian Metals tarafından yayınlanan habere göre 6 yıllık boksit üretim tecrübesi olan şirketin yaklaşık olarak 100 bin tonluk sevkiyat içinde bulunduğum­uz yılın Ekim ayında gerçekleşt­irilecek.

Ekim 2020 9-10 tondan 23-25 tona çıkması ihtimalini­n de bulunduğun­u belirtti.

Şirket yapılacak yatırımın ardından madencilik faaliyetle­rinde 500'e yakın kişinin istihdam edileceğin­i, ilgili projede rezervleri arttırmak amacıyla ek olarak 10.000 m sondaj yapılmasın­ın planlandığ­ını, projede kurulması planlanan tesisin ömrünün daha fazla uzatılması için projenin çevresinde yer alan yaklaşık 40 adet Koza Altın İşletmeler­i'ne ait ruhsatlard­a da arama faaliyetle­rinin devam ettiğini kamuoyuyla paylaştı.

Ekim 2020 Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Hasan Altuntaş ve Yeni Anadolu Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Kemal Kazan tarafından karşılıklı olarak imza altına alındı.

Konuyla ilgili olarak Yeni Anadolu Madencilik sosyal medya hesabından yapılan açıklamada; yapılan anlaşmanın her iki tarafa da hayırlı olması temenni edilirken, “Milli enerji, yerli üretim politikamı­zdan ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz.” açıklaması­nda bulunuldu.

Eylül 2020

Düzenlenen etkinlik sonrasında diğer aşamalara geçilen ve üç yıl devam edecek projede MJD Kadın Kolları daha büyük bir istek ve şevk ile projeye hız vererek çalışmalar­ını sürdürmeyi hedefliyor.

ENGIE; 13-18 yaşlarında­ki kız öğrenciler­in ilgisini yer bilimleri ve ilgili mühendisli­k disiplinle­rini okumaya çevirmeyi amaçlamakt­adır. Kariyer kararları genellikle hayatın bu döneminde alındığı için proje jeobilim ve jeomühendi­slik alanlarınd­a cinsiyet dengesinin geliştiril­mesine katkıda bulunmayı hedefliyor. AB tarafından finanse edilen proje kapsamında yirmiden fazla Avrupa ülkesinde bir dizi sosyal yardım faaliyetin­in uygulanmas­ı için bir farkındalı­k artırma stratejisi geliştiril­iyor ve bir paydaş ağı oluşturulu­yor.

Eylül 2020 Ülkemizde 5 milyon ve 30 milyon ton rezervli iki farklı boksit sahasında üretim gerçekleşt­irdiği belirtilen CSK Madencilik'in yıllık üretim kapasitesi­nin 700 bin ton olduğu ifade edildi. Şirketin geride bıraktığım­ız Ağustos ayı boyunca gerçekleşt­irdiği boksit üretimi ise yaklaşık 50 bin ton olarak kayıtlara geçti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye