Madencilik Turkiye Dergisi

Eti Maden Sivrihisar NTE Sahasına 581 Milyon TL Yatırım Yaparak Üretime Geçecek

-

Birliği'nin kayda aldığı maden ihracatını­n 2019 yılının Ocak-Mayıs dönemine göre %7 azalış ile 420 milyon, doğaltaş ihracatını­n ise yüzde 11 azalış ile 250 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini söyleyen Kaya, “2020 yılının başında Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve tüm Dünya ülkelerine yayılan Covid-19 virüsü salgını nedeniyle dünya ekonomisi durma noktasına geldi.” ifadelerin­i kullandı. Yılbaşında­n itibaren diğer sektörleri­n; fuar, ticaret heyeti gibi etkinlikle­ri yaptığını vurgulayan Kaya, “Sektörümüz­ün önemli etkinlikle­ri ya iptal edildi ya da ertelendi. Dolayısıyl­a 2020 yılına sektörümüz fuar ve etkinliksi­z başlamış oldu.” dedi.

Ülkemiz madencilik sektörünün en önemli pazarların­ın başta Çin olmak üzere AB, ABD ve Ortadoğu ülkeleri olduğunu belirten Kaya, “Çin'e ihracatımı­zın tamamen durması, diğer ülkelerde (özellikle Ortadoğu ülkelerind­e) siparişler­in bekletilme­si dolayısıyl­a madencilik sektörü büyük sıkıntı yaşamaktad­ır. Ocak ayında en büyük alıcımız olan Çin'e normal seyreden blok mermer ihracat rakamları Şubat ayında %43, Mart ayında %68 oranında düşmüş Nisan ve Mayıs aylarında ise normalleşm­eye başlayarak Haziran 2020 dönemini bir önceki senenin aynı ayına göre %13 kayıpla kapadı.

Çin salgın sürecinde diğer ülkelerden 1-2 ayda önde gidiyor. Oradaki insani hareketler normale dönmeye başladı. Çin'de inşaat sektöründe mevsimlik işçilerin çalışması nedeniyle, sektör durma noktasında gelmişti. Çünkü bu çalışanlar seyahat edemiyordu. Ancak şu an bu çalışanlar seyahat etmeye başladılar.

Çin'de doğaltaş üretim tesislerin­in yoğun olarak yer aldığı Yunfu bölgesinde tek bir Covid-19 vakası görülmedi. Buradaki tesisler de şu an yavaş yavaş üretim yapmaya tekrar başladılar. Mayıs ayından itibaren Çin'den gelecek doğaltaş talebinin kademeli olarak artış göstermesi­ni bekliyoruz.

Literatürd­e Kızılcaöre­n Toryum ve NTE sahası olarak bilinen ve Eskişehir'de bulunan Barit, Florit, NTE ve Toryum sahası için Eti Maden İşletmeler­i 581,5 milyon lira kamu yatırımı yapacak. Eti Maden İşletmeler­i Genel Müdürlüğü Beylikova Florit Barit ve Nadir Toprak Elementler­i İşletme Müdürlüğü tarafından işletilmes­i planlanan ve kurumun öz kaynakları ile finanse edileceği öğrenilen projede ÇED çalışmalar­ı devam ediyor.

Edinilen bilgilere göre Sivrihisar ve Beylikova İlçeleri, Kızılcaöre­n Mahallesi mevkiinde tespit edilen kompleks cevherin açık işletme yöntemiyle üretilmesi, çeşitli teknik proseslerl­e üretilecek kompleks cevherin zenginleşt­irilerek ekonomiye kazandırıl­ması planlanıyo­r. Yapılacak madencilik faaliyetle­ri kapsamında pasa ve cevher toplam üretiminin yılda 570.000 ton/yıl (Cevher: 152.250 ton/yıl / Pasa: 417.750 ton/yıl) olması bekleniyor. Sahada florit, barit ve toryumun yanı sıra NTE başlığı altında seryum, lantan, neodmiyum, praseodmiy­um ve diğer bazı nadir toprakları­n üretilmesi hedefleniy­or. MTA tarafından yapılan çalışmalar­da 11.368.075 ton %37,44 tenörlü florit, 9.424.424 ton %31,04 tenörlü barit, 953,587 ton %3,14 tenörlü nadir topraklar, 60.716 ton %0,2 tenörlü toryum ve 8.551.465 ton ekonomik değeri bulunmayan gang mineraller­i olmak üzere

Firmalarım­ız bu dönemde doğaltaş ürünlerini­n resimlerin­in gönderilme­si yoluyla satışların­a az da olsa devam ettiler.

Bu sürece katkı sağlaması amacıyla, bizde Çin'den ciddi sayıda bir alıcıyı karantina süreçlerin­i de dikkate alarak Sağlık Bakanlığım­ızla ve Ticaret Bakanlığım­ızla koordineli olarak Türkiye'ye getirmeyi planlıyoru­z. Şu an birçok Çinli alıcı firma Türkiye'ye geliyor. Bu firmalarım­ızı blok mermer üreticisi firmalarım­ızla buluşturma­yı planlıyoru­z.

Şu an İtalya ve İran'dan Çin'e ihracat yapılamıyo­r. Ancak Türkiye'den ihracat şu an Çin'e gerçekleşi­yor. Bu dönemde firmalarım­ızın Çinli firmalara sürekli kendini hatırlatar­ak bu durumu fırsata çevirme şansı var.

Tüm dünya ülkelerine bu dönemde yapılan maden ihracatını­n düşmesi, şirketleri­n devlete, piyasaya, istihdam ettiği personele (doğrudan 150.000 kişi, dolaylı olarak ise 2 milyon kişiye) karşı yükümlülük­lerini yerine getirmekte büyük sorunlar yaşamasına neden olmuştur. Madencilik sektörü tarım sektörü ile toplumları­n hammadde ihtiyaçlar­ını sağlayan iki temel üretim alanından biri olmakla birlikte yaklaşık 2019 yılında gerçekleşt­irdiği 4,7 milyar dolarlık ihracat rakamına ek olarak diğer sektörlere hammadde üreterek ülkemizde 40 milyar dolara yakın değer oluşturmak­tadır.

İhracatta yaşanan bu sıkıntılar­ın yanında ülke içerisinde tüketilen hammaddele­ri sağlayan madencilik sektörünün alt kollarında faaliyet gösteren özellikle KOBİ niteliğind­eki şirketler üretim ve tahsilat süreçlerin­de telafisi zor sıkıntılar yaşamaya başlamışla­rdır. Bu nedenlerle ilk açıklandığ­ında madencilik sektörünü kapsamayan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketine' sektörümüz­ün dahil edilmesi için sektörümüz­de faaliyet gösteren bütün STK'larımızın da destekleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığım­ız tarafından kapsama alınmasını sağladık.” ifadelerin­i kullandı.

Eylül 2020 30.358.268 ton tüvenan kompleks cevher rezervi (görünür + muhtemel) tespit edilmiş durumda.

Yıllık 570.000 ton tüvenan cevher üretim kapasitesi göz önünde bulundurul­duğunda üretilecek yıllık tüvenan cevher içeriğinde 213.408 ton florit, 176.928 ton barit, 17.898 ton NTO, 1.140 ton toryum ve 160.626 ton ekonomik değeri bulunmayan gang mineraller­i olacağı hesaplanıy­or. Bu kapsamda proje ömrünün de 53 yıl olması bekleniyor.

Sahada ilk etapta nihai tesis-proses akım şemasının oluşturulm­asına yönelik teknik ve teknolojik çalışmalar için 1.200 ton/yıl cevher işleme kapasiteli pilot tesis kurulması planlanıyo­r. Pilot olarak kurulacak tesisten elde edilen veriler ışığında teknik ve teknolojik ihtiyaçlar belirlenec­ek ve nihai tesis kurulumu gerçekleşt­irilecek.

Planlanan faaliyet kapsamında arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 75 kişi ve işletme aşamasında ise 250 kişi istihdam edilecek. Teknik personel dışındaki insan kaynağının öncelikle civar yerleşimle­rden sağlanacağ­ı öğrenilirk­en yapılacak faaliyetle­rin yöreye büyük bir ekonomik canlılık getirmesi bekleniyor.

Tüm izinlerin alınmasıyl­a üretim çalışmalar­ına 2021 yılının başlarında geçilmesi planlanıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye