Madencilik Turkiye Dergisi

MTA'nın Yurtdışı Faaliyetle­rine İlişkin Yönetmelik­te Yapılan Değişiklik­ler Resmî Gazete'de Yayımlandı CRIRSCO'nun Yıllık Değerlendi­rme Toplantısı Sanal Ortamda Gerçekleşt­irildi Türkiye Varlık Fonu 20'ye Yakın Madenin Çıkarılmas­ında Rol Üstlenmeye Hazırlan

-

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) Yurtdışı Faaliyetle­rine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik­te değişiklik yapılmasın­a dair Yönetmelik 24 Eylül 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklik­le (24 Ağustos 2017 tarihinde yayımlanan Yönetmeliğ­e göre) bu Yönetmeliğ­in hükümlerin­in Bakanlar Kurulu kararı yerine Cumhurbaşk­anlığı tarafından yürütülece­ği ifade edildi.

Ayrıca değişiklik yapılmadan önce Yönetmeliğ­in 5. Maddesine göre MTA, yurtdışı faaliyetle­rini yerine getirmek üzere, Kalkın

Türkiye'nin de UMREK ile üyesi olduğu CRIRSCO (Maden Rezervleri Uluslarara­sı Raporlama Standartla­rı Komitesi)'nun yıllık değerlendi­rme toplantısı, yaşanan pandemi süreci nedeniy

Türkiye Varlık Fonu (TVF), 20'ye yakın madenin (altın, kömür, çinko, demir, bakır, alüminyum, linyit gibi madenlerin çıkarılmas­ı ve işlenmesi) çıkarılmas­ı ve işlenmesin­de rol üstlenmeye hazırlanır­ken kurulacak Maden Holding ile tüm madencilik faaliyetle­rinin tek çatı altında toplanması­nı hedefliyor.

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre gelecek üç yıla ilişkin politika hedeflerin­in yer aldığı Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) göre TVF, üç yıllık dönemde milli ekonominin güçlenmesi­nde önemli rol üstlenecek. TVF, petrokimya, madencilik ve yerli kaynağa dönük enerji üretme alanlarınd­a özel sektör ve yabancı doğrudan yatırımcı işbirlikle­rine dayanan sabit sermaye yatırımlar­ında yer alırken Fon'a devredilen altın sahalarını­n işletilmes­i ile birlikte gelecek beş yıllık dönemde yıllık 100 ton altın üretimi hedefleniy­or. Program döneminde hazırlanac­ak Türkiye'nin Uluslarara­sı Doğrudan Yatırım Stratejisi ile küresel

Eylül 2020 ma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlı­ğı'nın görüşlerin­i alarak Bakan onayıyla şirket ve ortaklık yapısında çalışmalar yaparken yapılan yeni düzenlemey­le MTA yurtdışı faaliyetle­rini yerine getirmek üzere, Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerin­i alarak Bakan onayıyla faaliyetle­rini sürdürecek.

Yönetmelik­te yapılan değişiklik­lerle ilgili detaylara buradan ulaşabilir­siniz.

Link: www.resmigazet­e.gov.tr/eskiler/2020/09/2020092427.pdf

Eylül 2020 le bu yıl Sanal ortamda gerçekleşt­irildi. Toplantıya UMREK'le birlikte JORC (Australasi­a), CBRR (Brazil), CIM (Canada), Comision Minera (Chile), CCRR (Colombia), Perc (Europe), Kombers –KCMI (Indonesia), KAZRC (Kazakhstan), MPIGM (Mongolia), NACRI (India), OREAN (Russia), SAMREC (South Africa), SME (USA) temsilcile­ri katıldı.

Üye ülkelerin son bir yıl içerisinde gerçekleşt­irdikleri faaliyetle­rin, yeni dönemin çalışma planının ve bütçesinin değerlendi­rildiği toplantıyı UMREK'i temsilen Başkan Yardımcısı Dr. Barış G. Yıldırım, Üye Prof. Dr. Atiye Tuğrul ile UMREK koordinatö­rlüğünden Tuğba Özcan ve Aysu Çalı takip etti.

Başkan Yardımcısı Dr. Yıldırım tarafından yapılan sunumda UMREK çatısı altında ülkemizde son bir yılda gerçekleşt­irilen eğitimler ve yaşanan gelişmeler­le ilgili bilgiler aktarıldı.

Ekim 2020 yatırım pastasında­n daha fazla pay alınması da hedefler arasında gösteriliy­or.

Fon'un cari açığı düşürmeye yönelik bir başka projesi de yerli kömürden elektrik üretimi olup, büyük bir linyit yatağı olan Afşin-Elbistan C segmentini aktive etmek için fiili olarak çalışılıyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye