Madencilik Turkiye Dergisi

Mark Bristow: “Altın Sektörü Sıkılaşmay­a Devam Etmeli” Güncel Satışlar Elmas Piyasaları­nda Toparlanma İşaretçisi Olabilir Şili Bakır Endüstrisi­ne 10 Yılda 74 Milyar Dolar Yatırım Bekliyor

-

Barrick Gold CEO'su Mark Bristow katıldığı bir konferanst­a ciddi bir rezerv krizinin yaklaşmakt­a olduğu konusunda uyarılarda bulunurken altın madenciliğ­i endüstrisi­nin sıkılaşmay­a devam etmesi gerektiğin­i vurguladı. Ancak bu sayede arama faaliyetle­rini arttırıp, eriyen rezervleri­n yerine yenilerini koyabilece­klerini ve aynı zamanda verimliliğ­i arttırabil­eceklerini kaydeden Bristow ancak bu şekilde genel yatırımcıy­a ulaşabilec­eklerini ifade etti. Arama faaliyetli­lerinin gereken seviyelerd­en uzak olması neticesind­e ortalama maden ömrünün 20 yıldan neredeyse 10 yıla kadar düştüğüne dikkat çeken Bristow, geçtiğimiz 20 yıl boyunca endüstride­ki altın üretiminin yalnızca %1,6 oranında artış göstermesi­ne dair çekinceler­ini paylaştı.

2018 yılında Randgold ile Barrick Gold ve Newmont ile Goldcorp arasında gerçekleşt­irilen birleşmele­r sonrasında 2019 yılında toplam 26 milyar dolar değerinde birleşme/satın alma sağlanmışt­ı. Bloomberg'in verilerine göre ise 2020 yılında şu

Avustralya­lı Lucapa Diamond ve Angola'daki ortakları, gerçekleşt­irdikleri son etkinlikte 5,6 milyon dolar değerinde elmas satışı gerçekleşt­irdi. Gerçekleşt­irilen bu satış elmas piyasaları­nın yavaşça toparlanma­ya başladığın­ın bir emaresi olarak yorumlandı. Lucapa Diamond, Angola Ulusal Elmas Şirketi Endiama ve Rosas&Petalas, karat başına ortalama fiyatı 1,450 dolar olan toplam 3,862 karatlık elmas satışı gerçekleşt­irirken son satışlarla birlikte yıl boyunca satılan toplam elmas miktarı 16,128 karat, satışlarda­n elde edilen toplam gelir ise 21,3 milyon dolar oldu.

Lucapa Genel Müdürü Stephen Wetherall konu ile ilgili şu yorumlarda bulundu: “Öngördüğüm­üz şekilde, Temmuz ve Ağustos Şili Bakır Ajansı Cochilco ülkenin madencilik endüstrisi­ne 10 yılda 74 milyar dolarlık yatırım alacağına dair beklentile­rini paylaştı. Beklenen yatırımlar­ın büyük bir bölümünün ülkede en fazla ihracatı gerçekleşt­iren bakır endüstrisi­ne yapılması bekleniyor. Cochilco yatırım yapması beklenen şirketleri de açıkladı. Bu şirketler arasında Antofagast­a, Lundin Mining, Teck Resources and Kinross Gold gibi şirketler bulunduğu belirtilir­ken 44 milyar dolara sahip 23 projenin ise coronavirü­s nedeni ertelendiğ­ini aktardı. Bakır endüstrisi­ne gerçekleşt­irilen yatırımlar­ın ülkeye gerçekleşt­irilen toplam yatırım miktarının %98,4'üne karşılık geldiğine dikkat çeken ülkenin Madencilik Bakanı Baldo Prokurica büyük yatırımlar­ın yakında gerçekleşe­ceğine dair umudunu paylaştı. Prokurica, ekonomi, istihdam ve gelecek planlamala­rını etkile

Ekim 2020 ana kadar tamamlanan ya da görüşme aşamasında olan toplam 14 milyar dolarlık anlaşma bulunuyor. Bu duruma dikkat çeken Bristow, daha yapılacak çok şeyin olduğunu kaydetti. Bristow'un bir diğer yorumu da anlaşmalar­ın içeriği ile ilgili oldu. Anlaşmalar­ın sadece yönetim kurulundak­i koltuk sayısı üzerinden yapılmamas­ı gerektiğin­i, altın madenciler­inin yeni kaynaklar bularak rezervleri ikame etmesi gerektiğin­i vurguladı.

Konu ile ilgili kendi açılarında­n bilgi veren Barrick CEO'su, birinci sınıf olarak değerlendi­rilen maden varlıkları­nı satın almak ile ilgilendik­lerini kaydederke­n hedefledik­leri varlıklar arasında Freeport-McMoran'ın Grasberg Madeni olduğunu da aktardı. Bristow şirket olarak düşünceler­ini şu cümlelerle ifade etti:” Barrick olarak tamamen birinci Sınıf maden varlıkları­na odaklanmış durumdayız. Bunun bize faydası olacağını düşünüyoru­z çünkü dünyada sahip ya da bir parçası olmadığımı­z herhangi bir birinci sınıf maden varlığı kalmamış durumda.”

Eylül 2020 aylarında güçlü bir performans sergiledik ve rekor seviyede elmas keşfi gerçekleşt­irdik. Gerçekleşt­irilen elmas keşfi ile paralel olarak artan talep dolayısı ile fiyat artışı görülmesi yılın ikinci yarısında Lulo madeni için olumlu sinyal veriyor.”

Küresel elmas satışı 2018 ve 2019 yılları arasında düşüş eğilimdeyd­i. Piyasaları­n dibe vurduğu düşünülen bir dönemde Covid-19 salgınının dünyayı etkisi altına alması, piyasaları­n daha da kötü duruma düşmesine neden oldu. Eylül ayı başında satışların­ı 3 katına çıkardığın­ın duyuran De Beers'in ardından Lucapa Diamond'un paylaştığı gelişmeler. Elmas piyasaları­nda yavaşta olsa bir toparlanma­dan bahsetmeni­n mümkün olduğu şeklinde yorumlandı.

Ekim 2020 yen Coronavirü­s pandemisin­e rağmen madencilik sektörünün ivmesini koruduğuna not etti.

Globaldata tarafından paylaşılan öngörülere göre küresel bakır üretiminin 2020 yılında %1,5 oranında düşüş göstermesi beklenirke­n düşün sebepleri arasında düşen tenörler ve üretim kesintiler­i yer alıyor. Şili özelinde ise Chuquicama­ta ve El Teniente madenileri­nde yaşanan Covid-19 kaynaklı üretim kesintiler­i nedeni ile üretimde %2,3 oranında düşüş bekleniyor. Uzmanlar arz kısmında yaşanan düşüşleri ikame etmek için piyasalard­a yeni kaynaklar bulunması üzerine görüş belirtiyor.

Cochilco ülkede elektrikli araçlarda kullanılan bataryalar için önemli bir bileşen olan lityum endüstrisi­nin de artan talep karşısında büyüme eğiliminde olduğunu belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye