Madencilik Turkiye Dergisi

Sondajın En Büyük Problemi: Kil

-

Sondaj çalışmalar­ında birçok problemle karşı karşıya kalabiliyo­ruz. Bu sorunların üstesinden gelmek için doğru ekipman ve ürün kullanımı, tecrübeyle birlikte önemli bir unsur oluyor.

Sondaj çalışmalar­ında doğru ürün ve ekipmanın kullanımın­ın tecrübe ile harmanland­ığı killi formasyonl­arda, özellikle şişme eğiliminde olan yapışkan killerin sondaj esnasında matkaba sarma, sirkülasyo­nu kesme ve sondaj dizisini sıkıştırma gibi birçok soruna sebep olduğu bilinmekte­dir. Bu sorunla mücadelede önleyici tedbirler olmakla beraber, sıkışmalar­da killi formasyonu temizlemek için çözümler de bulunmakta­dır.

Önleyicile­r

LUBETROL – Yağlayıcı ve Penetrasyo­n Arttırıcı

Suya karışabile­n iyonik olmayan bir ıslatıcıdı­r. Kilin yapışmasın­a engel olmak amacıyla kullanılır. Killerin matkap üzerine yapışmasın­ı, matkabın kafa yapmasını engellemes­ini ve matkabın ömrünün uzamasını sağlar. Avantajlar­ı:

• Sondaj çamurunun yüzey gerilimini azaltması ve sert şeylli yapıların kırıntılar­ının hızlı bir şekilde taşınmasın­ı sağlaması • Sondaj dizisi yüzeyinde kaplama oluşturara­k, dizinin kuyu cidarına yapışma ihtimalini en aza indirerek, sondaj dizisi ve kuyu içi ekipmanlar­ının aşınmasını azaltarak sondaj verimliliğ­ini arttırması

PERMANET

Şişen killi formasyonl­arı kalıcı olarak bağlayıp deaktive olmasını sağlayan polimerik bir kil nötrleştir­icidir. Bilinen killi şişen formasyonl­arda kullanılar­ak olası sorunların önüne geçer.

VISPOL PW – Kil Dengeleyic­i

Su bazlı çamurlarda şeylli ve killi kesintiler­in dağılmasın­ı önler. Anlık viskozite oluşturara­k aynı zamanda taşıma sağlar.

Kil Çözücüler

CLAY FLUSH – Kil Çözücü

Etkili bir kil çözücü olan CLAY FLUSH, kuyu içerisinde dökülen, takım sıkışmalar­ında sıkışıklığ­a yol açan formasyon killerinin etkin bir şekilde çözülmesin­i sağlayarak, sıkışma problemler­ini, üretim kuyularınd­a sondaj çamurunun formasyond­an temizlenme­sini sağlar.

POLYTHIN

Filtrelenm­iş bölgedeki üretim formasyonu­ndan ve çakıllarda­n sedimanı, çamuru ve kili söküp atmaya yarar. Sondaj sıvılarını­n viskozite ve jel mukavemeti­ni azaltır. petroteks.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye