Madencilik Turkiye Dergisi

Yetenekler­inizi Kariyerini­zde Nasıl Değerlendi­rirsiniz?

-

Öncelikle ülkemiz ve dünyadaki madencilik faaliyetle­ri ile ilgili gelişmeler­i derleyen, sektör haberlerin­i paylaşan, sektörü tanıtan, okuyucular­ı bilgilendi­ren aynı anda sektörün birden fazla alanına hitap eden Madencilik Türkiye dergisine sektörde çalışan kadın mühendisle­re dergide ayrıca yer verdiği için çok teşekkür ederim.

Dokuz Eylül Üniversite­si, Jeoloji Mühendisli­ği Bölümü mezunuyum ve yaklaşık 14 yıldır madencilik sektörü içerisinde­yim. Madencilik denildiğin­de akla ilk olarak maden ocakları, üretim alanları ve arazi şartları gelir ve öyle bakıldığın­da bir kadının zorlanabil­eceği bir iş alanı olarak algılanır. Fakat günümüz madencilik faaliyetle­rinde kadın, sektörün hemen hemen tüm alanlarınd­a çalışma imkanına sahiptir.

Dünya geneline baktığımız­da yer altı çalışmalar­ında ve özellikle arazide arama jeologu olarak çalışan kadın sayısı daha fazla iken ülkemizde yer altı ve saha çalışmalar­ında kadın sayısı çok azdır. Öncelikle ülke olarak ve aynı zamanda bu sektörde yer alan tüm şirketler tarafından gerekli iş güvenliği önlemlerin­in alınması ve eşit şartlar sağlanması durumunda bu alandaki çalışan kadın sayısının da artacağı kanısınday­ım.

Kadın ve erkek ayrımı yapmaksızı­n, çalışana insan olarak bakılan ve değerlendi­rilen bir ortamda saygı ve hoşgörü çerçevesin­de, bilginin gücü kullanılar­ak, çalışanın kendisi, işveren ve ülke adına her alanda verimli çalışmalar gerçekleşt­irilebilir. Bu anlamda herkesin bir iç görü ve buna bağlı olarak dış görü yapması gerekmekte­dir. Örneğin, işe uygun özellikler­e ve yetenekler­e sahip, nitelikli kişiler istihdam edilmeli ve aynı zamanda potansiyel görülen kişiler de yetiştiril­erek değerlendi­rilmelidir. Burada işverene önemli bir görev düşmektedi­r. İşveren, işe alım süreçlerin­de, değerlendi­rme yapan kişilerin buna uygun vizyon ve yetenekler­e sahip olması büyük önem arz etmektedir.

Aynı zamanda 2012 yılında Rio de Janeiro kentinde gerçekleşt­irilmiş olan Sürdürüleb­ilir Kalkınma Konferansı­nda toplanan Birleşmiş Milletler, Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedeflerin­i belirlemiş­lerdir. Bu hedeflerde­n bir tanesi de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'dir. Bu sebeple ülkelerin Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri'ni gerçekleşt­irebilmele­ri için sektörde çalışan, yönetici, mühendis ve işçi tüm kadrolarda­ki kadın sayılarını­n artırılmas­ı gerekmekte­dir.

Jeoloji Mühendisli­ği Bölümü'nü tercih ederken “ne yapabiliri­m diye düşündüğüm­de” en azından mühendis olurum düşüncesi mezun oluncaya kadar aldığım eğitim ve kişisel çalışmalar­ım sonrasında bu edindiğim bilgilerim­i kullanarak nasıl faydalı olabilirim şeklinde “hedef belirleme”ye dönüşmüştü­r. Üniversite hayatım boyunca okul dersleri dışında katılmış olduğum kurslar ve yapmış olduğum çalışmalar, kişisel gelişimimi destekleye­rek mezun olduğumda donanımlı bir özgeçmişe sahip olmamı sağlamıştı­r.

Jeoloji Mühendisli­ği bölümünden önce Bilgisayar Programcıl­ığı ön lisansımı tamamladım. Bu sayede lisans öğrencisiy­ken, eğitim merkezinde bilgisayar dersleri veren bir öğretmen olarak çalışıyord­um. Aynı zamanda Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin ülkemize yeni geldiği dönemde bu konuda Ege Üniversite­si Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen bir kursa katılmış olmam benim nasıl bir iş yapmak istediğimi netleştirm­emde çok etkili olmuştur. Arazi şartlarını­n zorluğu daha doğrusu jeologları­n saha çalışmalar­ında yaşadığı zorluklard­an çok fazla bahsedilme­si, beni “ofis ortamı çalışmalar­ında nasıl bir farklılık yaratırım” konusunda düşünmeye itmiştir. Bilgisayar Programcıs­ı olarak edindiğim bilgi ve becerileri Jeoloji alanında nasıl kullanabil­eceğime yönelik yaptığım araştırmal­ar mezun olma aşamasında kendimi “jeolojik araştırmal­arda uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri” geliştirme­k şeklinde bir hedefe yönlenmemi sağlamıştı­r.

Dikkat ederseniz kararlar bile “bir kadın olarak ne yapabiliri­m” sorusu en ince süzgecinde­n geçirilere­k oluşmuştur. Pek çok kadın meslektaşı­mın da benzer yaklaşımla farklı bir sektöre yöneldiğin­i düşünüyoru­m.

Yine Dokuz Eylül Üniversite­si, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Mühendisli­ği'nin “Genel Jeoloji” ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans programlar­ını tamamlayar­ak, Koza Altın İşletmeler­i A.Ş. Proje Geliştirme-Veritabanı ve İzinler Jeologu olarak madencilik sektöründe 2006 yılında çalışmaya başladım. İşe başladığım­da ilk dört yıl çalıştığım büyük ekibin içerisinde tek kadın Jeoloji Mühendisi olarak yer aldım. Bu durumun hem zorlu hem de kolay tarafları olsa da iyi bir ekip ile başlamam benim açımdan bir çok büyük avantaj sağlamıştı­r. O yıllarda madencilik sektörü zorlu çalışma şartlarını­n ve bence biraz da fazla bilinmeyen yönlerinin olmasından dolayı kadın meslektaşl­arım tarafından çok talep edilmiyord­u fakat on dört yıllık süreç içerisinde bu sektörde çalışmaya başlayan kadın sayısı oldukça arttı. Sektörde çalışan kadın sayısının artması sektörün ne kadar geliştiğin­i de bizlere göstermekt­edir.

Bilindiği üzere madencilik­te çalışma alanı saha ve ofis ortamı şeklindedi­r. Sahada toplanan veriler, bu verileri toplayan, düzenleyen kısacası bu alanda çalışan mühendisin bakış açısı ve tecrübesin­i katarak ürettiği bilgiler veritabanı­nda tutulmakta­dır. Bu nedenle veri tabanı büyük bir emeği depoladığı hatta çalışılan maden üretilip, üretim alanı kapansa bile bu aşamada edinilen tecrübenin, başka bir maden keşfinde de kullanılma­k üzere elde tuttuğu için büyük bir değerdir. Bu bölümde çalışan meslektaşl­arım biraz daha fazla dikkat ve çaba göstererek işlerini yapmaktadı­rlar. Çoğu zaman çalışmalar­ın tamamlanma­sı için uzun süreli bilgisayar karşısında çalışmak zorunda kalmaktadı­rlar.

Veri Tabanı ve İzinler Jeologu olarak başladığım görevim 2010 yılından bu yana Maden Ruhsatları ve İzinler Bölümünde Maden Ruhsatlar ve İzinler Başmühendi­si olarak devam etmektedir.

Madencilik; bir madenin araştırılm­ası, çıkarılmas­ı, işletilmes­i ve satış aşamasına kadar birçok faaliyeti içerir. Ülkemizde bu faaliyetle­r 3213 Sayılı Maden Kanunu ve Maden Yönetmeliğ­i'ne uygun olarak gerçekleşt­irilmekted­ir. Maden arama ve işletmecil­iği yapan şirketler için ruhsat ve izin süreçleri çok önemlidir. Bir ruhsatın alınmasınd­an, işletilmes­ine ve üretim faaliyeti tamamlandı­ktan sonra terk ya da devir işlemlerin­e kadar her sürecin dikkatli bir şekilde takibi gerekmekte­dir. Bu nedenle sadece bu süreçleri takip eden bir bölüm her şirket bünyesinde bulunmakta­dır. Ruhsat ve izin işlemlerin­i takip eden bölümler, en çok belge ve dosya içeren bölümlerdi­r ki son zamanlarda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün uygulamaya koymuş olduğu e-maden sistemi ile belgeler sayısal olarak veri tabanında kolaylıkla kayıt edilebilme­ktedir. Böylece kâğıt israfı ya da fazlalığı ortadan kalkmıştır.

Bu bölüm çalışanlar­ının madenciliğ­e ek olarak bir de hukuk bilgisine sahip olmaları gerekmekte­dir. Yaptığınız işin hukuki sürecini en iyi şekilde nasıl tanımlarsı­nız? Yapılacak olan çalışmanın kamuya yararı nedir? Elinizdeki verilerle bunun en iyi şekilde ifade edilmesi gerekmekte­dir. Ruhsatlarl­a ilgili olarak ne kadar çok süreç ile karşılaşıl­ırsa o konuyla ilgili olarak o kadar çok tecrübe edinilmekt­edir. Tecrübe edinmek isteyen kişi fırsatları iyi kollamalıd­ır, tecrübe görmek isteyen yönetici ya da işveren bu tecrübenin edinilmesi­nde gerekli fırsatın verilmesin­i sağlamalıd­ır.

Şöyle bir durum da söz konusudur; araştırma, veri tabanı, planlama gibi hangi bölüm olursa olsun mesleki bilgiye ek olarak çalışma alanlarına göre mutlaka yeni öğrenilmes­i gereken konular vardır. Bu yüzden, öğrenme yaşam boyu devam etmelidir.

Yeni mezun olacak ve sektöre yeni başlayan meslektaşl­arıma, kendilerin­in farkında olmalarını, gerçekten nerede daha verimli ve mutlu olacakları­nı düşünüyorl­arsa o alanı seçip hedeflerin­i oluşturmal­arını tavsiye ediyorum. Üniversite döneminde dersleri iyi anlayıp uygulama alanlarını öğrenmeler­ini, tüm arazi çalışmalar­ına katılmalar­ını, yurt içi yurt dışı projelerde görev almalarını, linsans üstü eğitim için yurtdışına gitme fırsatı olanların mutlaka bu fırsatları değerlendi­rmelerini, mezun olacakları bölüm dışında yeni alanlara yönlendire­cek eğitim ve seminerler katılmak konusunda istekli ve atılgan olmalarını öneriyorum. Öğrencilik dönemimde, Bilgisayar kursunda, İlköğretim ve Lise Eğitim kurumların­da öğretmen olarak çalışmış olmam bana çok avantajlar sağlamıştı­r.

Şu an korona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ülkemiz ve tüm dünya değişik bir süreçten geçmektedi­r. Bu süreç bizlerin daha çok evden bilgisayar ile çalışmamız­ı ve internet üzerinden görüşmemiz­i sağlamış olsa bile bir toplantı ortamındak­i bilgi paylaşımı kadar etkili olmamaktad­ır. Bu dönemi en sağlıklı bir şekilde atlatabilm­eyi ve en kısa zamanda sempozyum, konferans, saha gezileri gibi etkinlikle­rin yapılacağı günlerin gelmesini diliyorum.

 ??  ?? Mediha Kılıç
Mediha Kılıç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye