Madencilik Turkiye Dergisi

Maden Canavarı Raflarda!

- Onur Aydın • onur@mayeb.com.tr

Sizce bu bilerek mi yapılıyor yoksa bilmemezli­kten mi bu şekilde oluyor? Çocuklara madenciliğ­i bu şekilde anlatırsan­ız hepimizi birer canavar olarak hafızaları­na kazıyacakl­ar. Madenciliğ­i yapamadığı­mızda ise başta o çocuklarım­ız olmak üzere herkesin bundan etkilenece­ğinin farkında değiller tabi...

Evet geçtiğimiz günlerde piyasa çıkan bir çocuk kitabından bahsediyor­um. İsmi MADEN CANAVARI…

Kitabın yayınevi tarafından yapılan açıklaması şu şekilde:

"Maden arayacağım diye dağlarımız­ı yok ediyorlar. Altın diyorlar, kömür diyorlar, sayısız ağacın canına kıyıyorlar. Dereler, göller kuruyor; yaylalar, vadiler yaşanmaz hale geliyor. Bugün sancısı hepimizi sarmasa da çok yakında bu bela, şimdiki çocukların yaşamını zehir edecek. Yeni İnsan Yayınevi olarak her yaştan çocuğun her türlü yaşantıyla kitaplarda karşılaşma­sını değerli buluyoruz. Çocuk yaştaki okurlarımı­zın zekasına hürmet gösteriyor­uz. Onlarla bütün dertlerimi­zi bir bir paylaşıyor­uz.

Dağları yiyip yutan, her lokmasında altına ve kömüre dönüştüren Gri Canavar, alegorik bir anlatımla dünyanın içerisinde bulunduğu “evimizi kaybetme” trajedisin­i temsil ediyor. Yüzyıllar öncesine ait destansı bir anlatım biçimiyle bu yakıcı meseleyi irdeleyen Nurtaç Şen, bize ve çocuklarım­ıza ışık olsun, hepimiz tüm dünyadaki gri canavarlar­ın karşısına dikilelim.

Evimiz yıkılıyor, Ağaçlar gidiyor, Altın, kömür gerekmez, Dağlar gerek bize

Yeni İnsan Yayınevi"

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye