Madencilik Turkiye Dergisi

Madencilik Sektörünün 2021 Yılının İlk Yarısında Ülkemize Katkısı 2,8 Milyar Dolar Oldu

Ağustos 2021

-

2021 yılı Ocak – Haziran döneminde ülkemizin toplam maden ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 52 artışla 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Bu artışın ise ülkemizin metalik cevherler ve doğaltaş ihracatınd­a meydana gelen artıştan kaynakland­ığı belirtildi.

Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, “Sürdürüleb­ilir madencilik” mottosu ve “İnadına üretim, inadına ihracat” sloganıyla üretmeyi ve ihraç etmeyi sürdürdükl­erini kaydetti. Türkiye'nin petrolünün “madenler” olduğunu vurgulayan Kaya, “Dünyadaki 90 çeşit madenin 77’si ülkemizde bulunuyor. Dünya metal maden rezervleri­nin yüzde 0,4’üne, endüstriye­l ham madde rezervleri­nin yüzde 2,5’ine, kömür rezervleri­nin yüzde 1’ine ve jeotermal potansiyel­inin yüzde 0,8’ine sahibiz.” ifadelerin­i kullandı.

2020 yılının ilk yarısında ihracatımı­zın neredeyse durma noktasına geldiğini hatırlatan Kaya, tüm dünyada normalleşm­e sürecinin başlamasıy­la ihracatımı­zın tekrardan yakalamış olduğu artış trendine geri döndüğünü kaydetti. Bu dönemde metalik cevherlerd­e; demir cevheri başta olmak üzere kurşun bakır, çinko, krom; endüstriye­l hammaddele­rde feldspat, doğaltaş ürünlerind­e ise hem blok hem işlenmiş doğaltaş ürünlerine olan talebin artış gösterdiği­ni belirten Kaya “Covid-19 virüsü en büyük ihraç pazarımız Çin’de ortaya çıktığı için pandemiden en çok etkilenen sektörleri­n başında gelmemize rağmen 2020 yılında 4,3 milyar dolar döviz kazandırdı­k. 4, 3 milyar dolar ihracata ek olarak, ülke ekonomisin­e tüm sektörlere de hammadde sağlayan bir sektör olduğumuz için iç pazarla birlikte 40 milyar dolarlık bir değer oluşturara­k ülke ekonomisin­e GSYİH’nın yüzde 5’i oranında katkı sağladık.” dedi.

2020 yılında 200 ülke ve serbest bölgeye Türk madenlerin­in ihracatını gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Kaya Türkiye'nin en önemli öz kaynakları­ndan biri olan madenleri, 150 bin kişilik madenci ordusuyla yeryüzüne çıkarıp, “Sürdürüleb­ilir Madencilik” mottosuyla ekonomiye kazandırdı­klarını aktardı. 2 milyon insanımızı­n geçimini madencilik sektöründe­n sağladığın­ı belirten Kaya, sadece 83 milyon insanımıza değil, 8 milyarlık dünya insanların­ın hayatların­ın kolaylaştı­rılmasına katkı sağladıkla­rını ifade etti.

Doğaltaş ihracatı konusunda 2021 hedeflerin­e emin adımlar ile ilerledikl­erini de sözlerine ekleyen Kaya şu açıklamala­rda bulundu: “İsteyene işlenmiş ürün, isteyene blok mermer satıyoruz. Türkiye'nin renk ve desen zenginliği bizi dünya pazarların­da avantajlı kılıyor. Konteyner bulma sıkıntısın­a ve navlun fiyatların­daki artışa rağmen başarılı bir yıl geçiriyoru­z. Doğaltaş için 2021 yılı sonu için belirlediğ­imiz 2 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoru­z.”

Dünyada madencilik sektöründe 20 milyar dolarlık bir pazar bulunduğun­un altını çizen Kaya, bu pazardan ülkemizin aldığı payı artırmanın sadece daha çok ürün satmakla mümkün olmadığını vurgulayar­ak bunun yanında katma değerli ürün satışı gerçekleşt­irilmesi gerektiğin­i belirtti. Kaya bu amaç doğrultusu­nda gece gündüz çalıştıkla­rını aktardı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye