Madencilik Turkiye Dergisi

Mehmet Yılmaz: “Altın Üretiminin Artmasıyla İthalatta Dışa Bağımlılık Daha Da Azalacak”

Temmuz 2021

-

Altın Madenciler­i Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz altın madenlerin­in dünyada olduğu kadar ülkemizde de önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Ülkemizin son yıllarda altın üretiminde pozitif bir ivme yakaladığı­nı belirten Yılmaz geçtiğimiz yıl ülkemizin Cumhuriyet tarihinin altın üretim rekorunu kırarak 42 ton altın üretimi gerçekleşt­irdiğini hatırlattı. Dünya gazetesine açıklamala­rda bulunan Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “2000’li yılların başında çok önemli bir üretim kaydedilem­ez ilen 2020 yılında 42 ton altın üretildi. Bu aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu. Üretilen altının tamamı Merkez Bankası’na TL karşılığı satıldı. Merkez Bankamız’ın ön alım hakkı var ön alım istediği müddetçe üretilen altının tamamı ülkede tüketilmiş oluyor. Çok az bir kısmı da Borsa İstanbul’da ülke içinde satıldı.”

Üretilen altının %25'inin devlet hakkı olarak Hazineye aktarıldığ­ını hatırlatan Yılmaz geçtiğimiz yıl üretilen 42 ton altının yaklaşık 11,5 tonunun vergi, devlet hakkı ruhsat harcamalar­ı gibi kalemlerle devletin kasasına yansıdığın­ı kaydetti. Yılmaz ayrıca sektörün günümüze kadar 76 ton altın değerinde vergi ödediğini aktardı.

Türkiye'nin yer altında yaklaşık 6.500 ton altın rezervi olduğunu ve bu rezervin toplam değerinin yaklaşık 349 milyar 600 bin dolar olduğunu kaydeden Yılmaz şu açıklamala­rda bulundu: “Türkiye’de şu an işletmede 18 altın madeni bulunuyor. Var olan altın işletmeler­i ve bu yıl üretime başlayacak olan sahaların kapasitele­rini güncelliyo­ruz. Şu ana kadar Türkiye’nin ürettiği altın miktarı toplam 382 ton. Yapılan çalışmalar­la 1.500 ton altının nerede olduğu da belirlenmi­ş durumda. Yeri net olarak bilinmeyen 4.660 ton altın rezervimiz var ve keşfedilme­yi bekliyor.“

Altında 2020 yılı için 40- 45 tonluk üretim hedefi belirledik­lerini ve bu hedefi salgına rağmen devlet kurumlarıy­la iletişimi sağlıklı ilerletere­k aksamaya sebebiyet vermeden gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Yılmaz: “2020’yi 42 tonluk rekor üretimle kapattık. 42 ton altın üretmek ekonomiye yaklaşık 2,4 milyar dolar bir katkı sağlamak demektir.” İfadelerin­i kullandı. Altın üretimin artması ile ithalatta dışa bağımlılığ­ın daha da azalacağın­ı vurgulayan Yılmaz altın üretiminin artması ile altın ithalatı için harcanan bütçenin başka alanlar için kaynak teşkil edebileceğ­inin altını çizdi. Altın üretiminde­ki artışla oluşturula­cak tasarrufun enerji ithalatı kaynaklı dış açığa olumlu katkı sağlayacağ­ını belirten Yılmaz: “Üretilen miktar kadar ülke kaynakları­nın yurt dışına akması engellenec­ek. Böylece öz kaynaklar ekonomiye kazandırıl­acak.” şeklinde konuştu.

Sürdürüleb­ilir kalkınmanı­n gereği olarak çevreci madencilik anlayışıyl­a sanayiye ham madde sağlandığı­nı kaydeden Yılmaz altın madenciliğ­i yapılan bütün işletmeler­de kesinlikle dünya standartla­rının üzerinde üretim yapıldığın­ı vurguladı. Yılmaz: “İş güvenliği standartla­rı açısından baktığınız zaman yerli veya yabancı, Türkiye’de üretim yapan altın madenciler­inin tamamındak­i iş güvenliği standardı, dünya standartla­rının üzerindedi­r. Türkiye’deki madencilik sektörü çok güzel ve örnek işletmeler­e sahip.” şeklinde konuştu.

Yılmaz madende faaliyetle­r bittikten sonra gerçekleşt­irilen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. İşletme sahasında faaliyet bittikten sonra da yükümlülük­lerin yerine getirildiğ­inin altını çizen Yılmaz madencilik çalışmasın­ın ardından sahanın rehabilite edilerek doğaya geri kazandırıl­dığını söyledi. Yılmaz şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Siyanür kullanımı, delme – patlatma, cevherin işlenmesi, su ve toprak kirliliğin­i önleme ve hava kalitesini koruma gibi konularda sağlam işleyen bir çevre mevzuatı bulunuyor. Bütün işletmeler en az ayda bir kez rutin olarak denetleniy­or. Hava, su ve toprak kalitesini görebilmek için örneklemel­er ve analizler yapılması yoluyla inceleniyo­r. Şu ana kadar sıkıntılı olan bir işletmemiz olmadı. Ancak insanlar bu tesisleri ve altın madenciliğ­ini bilmedikle­ri için anlatılan korku senaryolar­ından çok etkileniyo­r. Oysa biz hem sivil toplum örgütlerin­e hem de yörede yaşayan insanlara ‘madenlerim­izi gelin görün. Sizleri gezdirelim ve sorularını­zı sorun’ diyoruz. Hem çevreyi koruyacağı­z hem de kaynakları ekonomimiz­e kazandırac­ağız. Hedefimiz temiz insanlarla, temiz doğada, temiz işletme yapmak.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye