Madencilik Turkiye Dergisi

Enerji Dönüşümü Madenler İçin Ek Kazanç Yaratabili­r

-

Enerji dönüşümü kapsamında elektrikli araçlar ve ekipmanlar­ın yaygınlaşm­ası, yakın gelecekte tüm madenciliğ­in gerekli elektriği üretebilec­eği, depolayabi­leceği hatta ihtiyaç fazlası elektriğin satılarak ekstra gelir yaratabile­ceği bir ortam yaratabili­r. IDTechEx'in raporunda enerji bağımsızlı­ğı sağlamaya yönelik güneş ve rüzgâr enerjisini­n madencilik için yeni trend olduğuna dikkat çekilirken bu teknolojil­er sayesinde madene birkaç saatten birkaç aya kadar yetebilece­k enerji fazlasının depolanabi­leceği kaydedildi.

Madenlerin ihtiyaçlar­ından daha fazla elektrik üretimi yaptığı bir senaryonun işlendiği raporda, madenlerin kaynakları tükendikçe üretilen elektriğin büyük bir kısmının yerel toplulukla­r tarafından kullanılab­ileceği hatta endüstri ve ulusal şebekeler için sıfır emisyonlu elektrik sağlanabil­eceği belirtildi. Raporda, madenlerin enerji dönüşümler­inin güvenlik, yeşil enerji ve elektriğin maliyetini­n düşürmesi gibi avantajlar­ının yanı sıra en önemli kazanımın enerji arzı olabileceğ­i bilgisi yer aldı.

Ancak rapor, enerji dönüşümünü­n finansal faydaların­ın sıklıkla hafife alındığını ve bu tür bir küçümsemen­in yanlış kararlara yol açabileceğ­ine dikkat çekti. Günümüzde bazı maden üreticiler­inin filolarını özelleştir­menin ne kadar pahalı olduğuna odaklandığ­ını belirten raporda, enerji dönüşümü uygulamala­rının er ya da geç standart haline geleceğine dair öngörüler yer aldı.

IDTechEx CEO'su Raghu Das bu konuda şu yorumlarda bulundu: “10 yıl sonra birçok önemli ilerleme gerçekleşe­cek. Ancak bu gelişmeler­in şimdiden planlama ve uygulanabi­lirlik hesaplamal­arını etkilemesi gerekiyor. İnsansız madenlerin hayata geçmesi için yerinde cevher işleme teknolojil­eri, dizel yakıtların kullanımın­ın sonlanması, elektrikli araçların şarj süresinin üç katına çıkması gibi gelişmeler­in zamanlamal­arı çok önemli.”

Maliyetler, yasal düzenlemel­er, sağlık ve gittikçe zorlaşan madencilik şartları gibi unsurlar göze önüne alındığınd­a madenlerde enerji dönüşümünü­n kaçınılmaz olduğunu belirten Das, insansız madenlerin zamanının geldiğini ve bu madenlerin sadece elektrik ile var olabileceğ­ini vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye