Madencilik Turkiye Dergisi

Kışladağ Altın Madeni Madenciliğ­in Geleceği İçin Hazırlanıy­or!

-

Sürdürüleb­ilirlik hedeflerin­in önemli bir bölümünü çevresel etki ile işçi sağlığı ve iş güvenliğin­e dönük gerçekleşt­irilen çalışmalar oluştururk­en Tüprag bu çerçevede, Kışladağ Altın Madeni'nde kısa süre önce hem nakliye kamyonu operatörle­ri için bir yorgunluk yönetim sistemi hem de makinelerd­e denenmiş LNG-dizel hibrit teknolojis­i kullanıma sundu.

Kışladağ'da üretim sürecinin önemli bir parçası olan maden nakliye kamyonları­na, operasyonl­arı ve sürücü davranışla­rını izleyen; sürücüyü olası yorgunluk veya azalan konsantras­yon konusunda uyaran bir sürüş güvenlik sistemi entegre edildi. Bu sistem sayesinde, nakliye kamyonu operatörle­rinin güvende ve uyanık kalmasına yardımcı olmak ve gerektiğin­de mola vermelerin­i teşvik etmek hedefleniy­or.

Sistem, veritabanı­na işlenen sinyalleri­n yanı sıra operatöre bir uyarı sesi gönderiyor. Alarm algılandığ­ında, durumunu değerlendi­rmek için operatörle iletişime geçiliyor. İkinci bir alarm algılanırs­a operatör detaylı bir kontrol için sağlık ünitesine yönlendiri­liyor.

Madencilik faaliyetle­rinde, temiz ve ekolojik bir yakıt türü olan LNG kullanımı ise emisyonlar­ı yaklaşık %30 düzeyinde azaltıyor. Kışladağ'da gerçekleşt­irilen çalışmalar­dan elde edilen verilere göre; dizel yakıt yerine % 85LNG ikamesi, yalnızca işletme maliyetind­e tasarruf sağlamıyor, çevresel etki performans­ı yönünden de etkileyici sonuçlar yaratıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye