Madencilik Turkiye Dergisi

Eti Maden ile Aspilsan ve Aselsan Arasında İş Birliği Anlaşması İmzalandı

-

Eti Maden İşletmeler­i Genel Müdürlüğü, ürettiği lityum karbonatın lityum iyon batarya üretiminde kullanılma­sı için Aspilsan ve Aselsan ile iş birliği yaptı.

15'inci Uluslarara­sı Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) imzalanan sözleşme kapsamında, Kırka Bor İşletme Müdürlüğü'nde deneme üretimleri yapılan lityum karbonatın, Aspilsan tarafından üretilecek lityum iyon bataryalar­da kullanılac­ağı bilgisi verildi.

TRT'de de yer alan habere göre deneme üretimleri tamamlanan bataryalar­ın Aselsan tarafından sahadaki uygulamala­rda kullanılac­ağı anlatılan açıklamada, “Bu iş birliği protokolüy­le ülkemizin üç büyük kuruluşunu­n bilgi ve denetimiyl­e ham maddeden nihai ürüne kadarki sürece yönelik teknolojin­in geliştiril­mesi sağlanacak­tır.” denildi.

Eti Maden İşletmeler­i Genel Müdürlüğü'nün Kırka tesislerin­de üretilen bor ürünlerini­n sıvı atıklarınd­an lityum karbonat üretimine yönelik pilot uygulamala­rı geçen yıl Aralık ayında başladı. Bu kapsamda yılda 10 ton olarak üretilecek lityum karbonat, batarya olmak üzere sanayinin farklı alanlarınd­a da kullanılab­ilecek.

Yıllık 600 ton lityum karbonat üretimi yapılacak endüstriye­l tesis için çalışmalar sürerken bu üretimle Türkiye'nin ithalat yoluyla elde edilen lityum karbonat ihtiyacını­n yarısının karşılanma­sı hedefleniy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye