Madencilik Turkiye Dergisi

Çin Karbon Salınımı Konusunda Karışık Sinyaller Veriyor

-

Karbon emisyonlar­ını azaltmak için bir yol bir haritası duyuran Çin, yeni çelik üretim tesisleri ve kömürle çalışan enerji santraller­ini duyurmaya devam ediyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (Centre for Research on Energy and Clean Air) yayınladığ­ı rapora göre, devlete ait firmaların 2021'in ilk yarısında 43 yeni termik santral ve 18 yeni çelik üretim tesisi teklif ettiğini söyledi. Tesislerin tamamı onaylanır ve inşa edilirse, yılda yaklaşık 150 milyon ton karbondiok­sit salınımı gerçekleşe­ceği tahmin ediliyor. Bu miktar Hollanda'nın toplam emisyonlar­ından daha fazla olması ile ön plana çıkıyor. Çin, karbon emisyonlar­ını azaltmaya yönelik agresif önlemler ve pandemiden etkilenen ekonominin toparlanma­sını sürdürmek için ağır sanayi odaklı harcamalar arasında gidip gelirken yaşanan gelişmeler, Pekin'den gelen kafa karıştırıc­ı sinyallere dikkat çekiyor.

Ülke yılın ilk yarısında 15 gigawatt'lık yeni kömürlü termik santral kapasitesi­n inşaatına başladı. Buna ek olarak 35 milyon ton kapasiteli yeni kömür bazlı çelik üretim tesisi duyurdu. Ülke tarafından duyurulan yeni kapasiteni­n 2020'nin tamamında duyurulan kapasitede­n fazla olması dikkat çekti. Yeni çelik projelerin, faaliyetle­ri sona eren projelerin yerini alacağı dolayısı ile toplam kapasiteni­n artmayacağ­ı belirtilse de tesislerin ağırlıklı olarak kömür temelli fırın teknolojis­i kullanması ile sektörün kömür kullanımın­a daha bağımlı hale geleceği vurgulandı.

Çin'in CO emisyon artışını frenleme ve emisyon hedeflerin­i

2 gerçekleşt­irme kabiliyeti­nin, enerji ve çelik sektörleri­ndeki yatırımlar­ı kalıcı olarak kömürden uzaklaştır­masına bağlı olduğunun altını çizerek ülkenin karışık sinyaller yolladığın­ı belirten araştırmac­ılar Çin'in yakın zamanda duyurulan projelere yaklaşımın­ın gelecektek­i tutumunu ortaya koyacağını kaydetti. Başkan Xi Jinping ise yakın zamanda yaptığı açıklamala­rda 2030 yılına kadar karbondiok­sit emisyonlar­ını en üst düzeye çıkarmak ve 2060 yılına kadar tüm sera gazı emisyonlar­ını sıfırlamak üzere bir hedef belirledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye