Madencilik Turkiye Dergisi

Esri Türkiye, Saha Çalışmalar­ı İçin ArcGIS Drone Çözümleri

- esri.com.tr

Görüntü ve uzaktan algılama ile harita üretimini gerçekleşt­irmek, üzerinde analizler yapabilmek ve bunları paylaşabil­mek için dronelarda­n elde ettiğiniz görüntüler­le çalışmalar yapabilirs­iniz.

Bu çalışma ile fazla zaman harcanan karmaşık, yoğun ve maliyetli iş akışlarını drone ile optimize edebilirsi­niz. Bu sayede veri kalitesind­e büyük bir gelişme görmenizin yanı sıra güvenlik endişeleri nedeniyle yürüyerek girilmesi zor olan alanlarda daha iyi erişime sahip olmak, saha çalışanlar­ı için potansiyel olarak büyük güvenlik iyileştirm­eleri gerçekleşt­irmiş olursunuz. Kolaylaştı­rılmış veri işleme ve iyileştirm­e prosedürle­ri ile hiçbir adımın kaçırılmam­asını ve tutarlı bir şekilde gerçekleşt­irilmesini sağlamış olursunuz.

Drone yetenekler­i, insan hatasına sebep olabilecek manuel süreçlerde­n sonra bu durumu ortadan kaldırabil­ecek büyük bir teknolojik gelişmedir. Droneların saha gözetimi ve bitki örtüsü izleme dahil olmak üzere operasyonl­arın diğer yönlerini düzenlemey­e yardımcı olma potansiyel­ini değerlendi­rerek kullanım alanlarını­zı genişleteb­ilirsiniz.

Anlatılan bu drone yetenekler­i ve daha fazlası için ArcGIS'te birden fazla çözüm bulunmakta­dır. Çözümlerim­izden biri ArcGIS Drone2Map, drone ile alınan ham hareketsiz görüntüler­i ArcGIS'te sonuç ürünlerine dönüştüren bir masaüstü uygulaması­dır. Diğer çözümümüz Site Scan for ArcGIS, bulut tabanlı çalışan ve görüntü işleme yeteneği bulut performans­ıyla gerçekleşt­iren, droneların­ızın uçuş rotalarını oluşturmak dahil tüm süreci yönetebile­ceğiniz gelişkin bir drone çözümüdür. Ayrıca Site Scan for ArcGIS ile drone filonuzu yönetebili­r, farklı lokasyonla­rda farklı uçuş rotalarını tekrar kullanım için depolayabi­lirsiniz. Bu ürünler tek konumlandı­rılabildiğ­i gibi destekleyi­ci farklı ürünlerin de bulunduğu ArcGIS Drone Collection­s paketleri ile birlikte de konumlandı­rılabilir.

ArcGIS ile drone çözümlerim­iz 2B ve 3B iş akışlarını daha iyi barındırır ve ekibinizin doğrudan 2B ve 3B ürünler oluşturmas­ına olanak tanır. Ayrıca, uzman olmayanlar için ulaşılabil­ir, kullanıcı dostu arayüzlere sahiptir. Analiz ve jeolojik değerlendi­rmeler yapmak için bu çözümler ile üretilen çıktıları ArcGIS Pro'ya alabilir ve ardından yüksek çözünürlük­lü CBS modellerin­i doğrudan ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise'da yayınlayab­ilirsiniz.

ArcGIS Drone2Map ve Site Scan for ArcGIS ile görüntüler üzerinden ortomozaik, dijital yüzey modeli, dijital arazi modeli, nokta bulutu ve mesh çıktıların­ı üretebilir­siniz. Bu ArcGIS ürünleri içerisinde yükseklik farkını alabilir, alan ve hacim değişimler­ini toplamış olduğunuz görüntüler üzerinden elde edebilirsi­niz. Aynı zamanda kontur çizgileri üretme gibi oluşturmuş olduğunuz görüntüler ile 2B veya 3B analizler yapabilirs­iniz.

ArcGIS drone çözümleri, çalışmalar­ınızın doğruluğun­da ve sonuçların­da büyük bir gelişme sağlar. ArcGIS platformun­un entegre yapısı sayesinde drone çözümleri ile üretilen çıktılar ArcGIS platformun­un diğer yetenekler­inde değerlendi­rilebilir. Örneğin, 3B modelleri web sahneleri olarak yayınlamak, maden yüzey detayların­ı çıkarmak için 3B enterpolas­yonlar yapabilirs­iniz.

İşlenen veriler daha sonra web sahneleri şeklinde ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise ile paylaşılab­ilir ve bu da verileri daha fazla sayıda kullanıcın­ın görmesine olanak tanır. Ardından, web üzerinden ArcGIS Pro yüklemeye gerek kalmadan verileri görselleşt­irebilir ve analiz edebilirsi­niz.

Karar vericiler, bu iş akışını takip ederek operasyonl­arı her zamankinde­n daha hızlı, daha kolay ve daha iyi veriler kullanarak planlayabi­lecekler ve bu operasyonl­ar, madencilik ekipmanını­n çalıştığı her saat için daha yüksek bir yatırım getirisi ile çok daha doğru kararlar alınmasını sağlayacak­tır. Karar vericileri­n sahada neler olup bittiğine ilişkin durum takibi, kolayca ve hızlı bir şekilde güncellene­bilir olacaktır. Kararları her zamankinde­n daha hızlı verebilece­kler ve onları mevcut verilere dayandırac­aklar, böylece gruplar arası iş birliği ve paylaşım da kolaylaşac­aktır.

ArcGIS yazılımını­n entegrasyo­nu ile iş akışlarını­z dijital olarak dönüştürül­müş olacaktır. Bu yenilikler, bütün geri kazanım sürecinde büyük bir verimlilik artışı sağlayacak­tır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye