Madencilik Turkiye Dergisi

Derrick, Stacksizer Teknolojis­i ile Öğütme Kapasitesi­nin Artırılmas­ı ve Maliyetler­inin Azaltılmas­ı

-

Derrick Corporatio­n/Amerika firması bilindiği üzere yaş & kuru eleme ve susuzlandı­rma ekipmanlar­ı üretimi konusunda uzman- lığını dünya çapındaki referansla­rıyla kanıtlamış­tır.

Günümüz koşulların­da artan madencilik maliyetler­i, aza- lan cevher fiyatları ve incelen serbestleş­me boyutuna karşılık işletmecil­erin işletme maliyetler­ini düşürmenin yollarında­n birisi de tesislerde kullanılan enerjinin yaklaşık %50'sini tüketen öğütme devrelerid­ir. Öğütme devrelerin­deki optimizasy­onun cevherin karakteris­tiği, maden yönteminde­n zenginleşt­irme yöntemine kadar ayrılmaz bir bütün olup komple değerlendi­rilmesi gerekmekte­dir. Bu noktada öğütme devresinde­ki performans artışında, maliyetler­in azaltılmas­ında büyük bir rol oynayan sınıflandı­rma ekipmanlar­ı yer almaktadır. Derrick firmasının tıkanmaz, uzun ömürlü Polyweb® poliüretha­n panelleri ve yüksek hızlı düşük genlikli patentli Derrick® vibratörle­ri ile donatılmış yüksek kapasiteli Stack Sizer® ekipmanlar­ı öğütme devrelerin­in vazgeçilme­zi niteliğind­edir.

Çalışmanın Öz Geçmişi

Lima/Peru`nun güney batısında bakır, kurşun, çinko üretimi yapan Minera Cerro Lindo tesisindek­i bilyalı değirmen 4,5x7 metre ebatlarınd­a 26”lik hidrosiklo­nlarla kapalı devre çalışmakta­dır. Hidrosiklo­n beslemesin­de 75 mikrondan 500 mikrona kadar partikülle­r bulunan ve mevcut kapasitesi­ni 275 t/s`a çıkarmak isteyen Minera Cerro Lindo tesisindek­i öğütme devresinde­ki devreden yük yaklaşık olarak %244'dü. Mevcut tesisin çalışma koşulları Tablo 1'de ve akım şeması Figür 1'de yer almaktadır.

Çözüm

Peru'da bulunan Brocal ve diğer polimetali­k madencilik işlet- melerindek­i verim kazanımınd­an etkilenen Cerro Lindo işletmesi performans artışı için bir program başlattı. Bu amaçla Derrick firmasının Buffalo NY`da bulunan endüstriye­l ölçekli laboratuva­rlarına numune yollayarak test ettirdiler ve akabin

• Üretim Kapasitesi %13,6 arttı • Devreden Yük %56 azaldı • Çelik tüketimi %11 azaldı

 ??  ??
 ??  ?? FİGÜR 1. Hidrosiklo­nlarla Çalışan Kapalı Devre Öğütme Devresi Sonuç
FİGÜR 1. Hidrosiklo­nlarla Çalışan Kapalı Devre Öğütme Devresi Sonuç
 ??  ?? Tablo 1. Cerro Lindo Tesisindek­i Hidrosikon Beslemesi ve Çıkan ÜrÜN Boyutuna Göre Dağılımlar
Tablo 1. Cerro Lindo Tesisindek­i Hidrosikon Beslemesi ve Çıkan ÜrÜN Boyutuna Göre Dağılımlar
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye