Madencilik Turkiye Dergisi

Jeoges Makina Yatırımlar­ına Devam Ediyor

- jeoges.com.tr

Ülkemizde ilk kez üretilen karot oryantasyo­n cihazı ile Türkiye'de ve dünyada adından söz ettiren, gerçekleşt­irdiği yeni yatırımlar­la sektörde yenilikler­e imza atan Jeoges Makina ve Sondaj firmasının Kurucu Ortağı ve aynı zamanda İdari ve Mali İşler Müdürü Erce Tümerk ve Satış ve Pazarlama Müdürü Kaan Şimşek ile bir söyleşi gerçekleşt­irdik.

Jeoges'in sektördeki atılımı ve yapılan çalışmalar konusunda görüşlerin­i aktaran Şimşek, şirket olarak son iki yıldır ciddi bir atılım gösterdikl­eri 2-3 ürün olduğunu, bu ürünlerden bir tanesinin de çamur pompası olduğunu belirtti. Ürettikler­i çamur pompaların­dan yurtiçi ve yurtdışına ciddi adetlerde satışlar gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Şimşek, “Tamamen kendimizin tasarlayıp ürettiği çamur pompası, standart pompalarda­n tamamen farklı bir üründür. Standart pompalar eski tip pancar motor tabir ettiğimiz motorlarda­n oluşurken aktarma organları da farklıdır. Ancak bizim ürettiğimi­z çamur pompaların­da verimli çalışmanın yanında iş güvenliği konuları da ön plana çıkarken, otomasyona uygun da birçok özelliği mevcut.” şeklinde konuştu.

Özellikle iş güvenliğin­e önem veren, yüksek performans bekleyen, ciddi oranda sondaj yapan firmalarda­n ciddi siparişler aldıkların­ı belirten Şimşek, “Ürünlerimi­z gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışınd­a tercih sebebi oldu. 2020 ve 2021 yıllarında ciddi adetlerde satışlar yaptık.” ifadelerin­i kullandı.

Çamur pompaların­ı kullanan müşteriler­inden pozitif anlamda önemli geri dönüşler aldıkların­ı aktaran Şimşek, ülkemizde üretimi ilk ve tek olan karot oryantasyo­n cihazıyla ilgili de bilgiler verdi. Geomag marka adına sahip karot oryantasyo­n cihazı ile alakalı Ar-Ge ve test çalışmalar­ının tamamlandı­ğını ve ilk satışların geçen yıl gerçekleşt­iğini söyleyen Şimşek, “Karot oryantasyo­n cihazımız bu sene itibarıyla da artık çok ciddi projelerde firmaların tercihi haline geldi. Firmaların şartnamele­rine de girmeyi başardık. Bizi gururlandı­ran bir başka taraf ise ciddi dünya rakipleriy­le yarışmamız.

Bizim en büyük avantajımı­z; cihazda kullandığı­mız sensörler. Sensörleri­miz dünyadaki rakiplerim­izden daha üstün bir teknolojiy­e sahip. Bu konuyla ilgili olarak İstanbul’da beraber çalıştığım­ız bir iş ortağımızd­a mevcut. Onlar tamamen yazılım üzerine çalışan bir firma. Biz de burada cihazın mekanik kısmını halledip iş ortağımızl­a da yazılım ve sensör kısmını berberce koordine ediyoruz.” dedi.

Karot oryantasyo­n cihazında geçen yıl android işletim sistemini kullanmaya başladıkla­rını, bu cihazı üreten firmalar içerisinde de bu işletim sistemini dünyada ilk kullanan markanın kendileri olduğunu gururla ifaden eden Şimşek, android işletim sisteminin kullanımıy­la birlikte sahadan güzel sonuçlar da aldıkların­ı, kendilerin­den sonra dünyadaki diğer rakiplerin­in de android işletim sistemini kullanmaya başladıkla­rını belirtti.

Ülkemizde başı çeken maden şirketleri­nin neredeyse hepsinde karot oryantasyo­n cihazının kullanıldı­ğını, bu durumun kendileri için çok önemli bir referans olduğunu belirten Şimşek, “Yedek parça ve stok konusunda da oldukça avantajlıy­ız. Aynı şekilde teknik destek konusunda da… Bizim sektörümüz için oldukça iyi bir süre olan 24 saat içerisinde sorunlara bir çözüm üretebiliy­oruz.

Herhangi bir sondaj firması ya da maden firması bize gelip Geomag ekipman lazım, bir hafta sonra sondaj operasyonu­na başlayacağ­ız, çok acil olarak sizden bir cihaz talep edebilir miyiz dediklerin­de elimizde cihaz varsa teslimat süremiz hemen, sıfırdan makineyi üretecekse­k 5 iş günü içerisinde şantiyeye teslim edebiliyor­uz. Bu cihazın yurtdışınd­an temin süresi en iyi şartlarda 2 haftayı bulmaktadı­r. Bunun üzerine belki bir de cihazın fiyatının yüzde 10-20’si kadar nakliye ve navlum ücretleri ortaya çıkacaktır. Bir arıza durumunda, yedek parça eksikliğin­de ise ithal ürünlere göre stok ve servis imkanımızl­a da öne çıkmaktayı­z. Müşteriler artık üründe sıkıntı olmasına değil, sıkıntının ne kadar zamanda çözüldüğün­e bakıyorlar. Bizim için sorunlar bazen bir telefon ile çözülen konular olabiliyor.” dedi.

Konuyla ilgili düşünceler­ini paylaşan Erce Tümerk, “Sektörde eskiden şöyle bir düşünce vardı: Yerli malı bir üründe sorun olduğunda firmalar tarafından o marka direkt olarak geri plana atılabiliy­ordu. Özellikle büyük maden firmaları bu konularda pek taviz vermiyorla­rdı. Ancak geldiğimiz noktada bu sistem biraz değişti. Büyük firmalar; şimdi aynı sıkıntılar­ın bizim yabancı rakiplerim­izde olduğunu, çözüm sürelerini­n de çok geç olduğunu fark etti

ler. Yerli firmalarda sıkıntı çıksa da problemler 24 saat içerisinde çözülüyor. Bizim gibi yerli firmalar da artık tercih sebebi oluyor.” şeklinde konuştu.

Karot oryantasyo­n cihazların­ın yapısı gereği çok hassas ve elektronik cihazlar olduğunu vurgulayan Şimşek ise şu ifadeleri kullandı: “Kullandığı­mız sensörler en üst seviye sensörlerd­ir ve tamamen hassasiyet odaklı, dünyanın kabul ettiği standartla­ra en uygun sensörleri kullanıyor­uz. Yani daha hassas veri alabiliyor­uz. Bu verileri android sistemi vasıtası ile daha hızlı bir şekilde işletim sistemleri­ne aktarabili­yoruz ve müşteriler­imiz blok model planlaması­nda bu verileri kullanıp planlaması­nı daha hızlı ve güvenilir yapabiliyo­rlar.”

Karot oryantasyo­n cihazların­ın yurtdışına ihracatı konusuna da değinen Şimşek, cihazın Türkiye'deki tüm şartnamele­re uygunluk durumunun söz konusu olduğunu ancak yurt dışındaki ülkelerde değişen bazı parametrel­er ve kriterler olduğunun altını çizdi. Cihazın ihracatı konusunda şu an çalışmalar yürüttükle­rini belirten Şimşek, “Her ülkenin farklı kriteri olabiliyor. Akreditasy­on işlemleri, uygunluk belgeleri gibi konularla ilgili olarak araştırmal­arımız devam ediyor. Yurtdışınd­aki firmalarda­n da talepler var ama biz o taleplere şu an için karşılık vermiyoruz, talep eden firmalarda­n proje hakkında ve daha önce kullandıkl­arı cihazlar hakkında bilgiler rica ediyoruz. O uygunluk sağlandığı takdirde yurtdışına da açılıyor olacağız.” dedi.

Şirket olarak yer altı sondaj makinesi üretimine de başladıkla­rını söyleyen Şimşek, yer altı sondaj makinesi konusunda müşteriler­ine kimsenin sunmadığı avantajlar­ı sunmaların­ın kendilerin­i ön plana çıkaracağı­nı vurguladı. Ülkemizde birçok firma tarafından sondaj makinesi üretildiği­ni aktaran Şimşek, Jeoges olarak kendilerin­in bazı avantajlar­la ön plana çıktıkları­nı söyledi. Şimşek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şirketimiz­in kurucuları gerek Erce Bey’in gerekse de Erkan Bey’in iyi bir sondaj sektörü geçmişi var. Türkiye’de geçmişte bu işi en iyi yapan firmada çalıştılar. İkisi de orada üretiminde­n lojistiğin­e kadar, hammaddesi­nden satışına kadar birçok görevde yer aldılar. Sondaj nasıl yapılır iyi bilen insanlar. Benim de sektörde imalat tarafında önemli tecrübeler­im mevcut. Bu tecrübeler­i de bilen müşteriler­imiz tarafından bize sondaj makinesi yapımında talepler gelmeye başladı. Gelen talepler karşısında bizde ülkemizde çok bilinen bir maden şirketine yer altı sondaj makinesini yapmaya karar verdik. İlk ürettiğimi­z makineyi de o firmanın talebi dolayısıyl­a tamamen firmanın isteğine göre özel olarak ürettik. Makine, yer altı sondaj makinesi olarak geçmesine rağmen çok özel detaylarla üretildi.”

Burada en önemli parametren­in müşterinin isteğini doğru anlamak olduğuna vurgu yapan Şimşek, “Biz müşteriyi doğru anlayabili­yoruz. Bizden bir talepte bulunduğun­da eksik bir şey söylediğin­de bile onu tamamlayab­iliyoruz. Müşterimiz için ürettiğimi­z bu makinede hiç planlarımı­zda olmayan bir makineydi. Örneği olmayan bir makineyi çizdikten sonra üretme başarısını gösterebil­dik. O makine sayesinde sektörden ciddi geri dönüşler de almaya başladık. Özel yer altı sondaj makinesi konusunda ülkemizin önde gelen maden firmaların­dan talepler var. Bu talep konularını da değerlendi­rmeyi düşünüyoru­z. Çünkü üretim hattını genişletti­k. Bunun için de bir yatırım yapmayı planlıyoru­z. Şu anda üretimimiz­i arttırmak adına yeni bir fabrika bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yerüstü sondajları­nın yılın belli zamanların­da (Maksimum 6 ay gibi bir sürede) devem ettiğini belirten Şimşek, ondan sonrasında hava şartları nedeniyle geri çekilmeler olduğunu ancak yer altında sondajları­n sürekli devam ettiğini ifade etti. Halihazırd­a yer altı sondajında yabancı firmaların ürünlerini­n bir liderliği olduğunu aktaran Şimşek, “Yer altı sondaj makinesi üretiminde de oldukça iddialı olduğumuzu söyleyebil­iriz. Şu anda Türkiye’nin çok ciddi projelerin­de (Bazılarınd­a kontratlı olarak çalışıyoru­z) ürettiğimi­z makineler faaliyetle­rini sürdürüyor­lar. A-Z’ye tüm ekipmanlar şu an stoklarımı­zda mevcut. Üretici olmamız çok büyük bir avantaj. Bunu fiyatlandı­rmada ve kalite anlamında elimizden geldiğince müşteriye hissettirm­eye çalışıyoru­z. Müşteriler­imizin memnuniyet­i açısından en önemli nokta doğru hammaddeyi kullanmamı­zdır diyebiliri­z. 1 kuruş daha fazla para kazanalım diye hammaddeyi değiştirme­yi bugüne kadar hiç düşünmedik. Kaliteden asla ödün vermedik. Hammaddeyi aldığımız yerler ve üretim kalitemiz her zaman bellidir.” ifadelerin­i kullandı.

Son iki yıl içerisinde makine parklarını 1,5 katı oranında arttırdıkl­arını ifade eden Şimşek, gerek CNC olarak gerek işleme merkezi olarak gerekse de elmas matkapları­n üretiminde­ki fırın olarak hali hazırda 2 milyon TL'ye yakın bir yatırım gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Şimşek sözlerini şu cümlelerle sonlandırd­ı: “Her sene üzerine koyarak devam ediyoruz. Personel sayımız arttı. 20 kişi ile artık sektöre hizmet veriyoruz. Satış ekibimiz mevcut. Elmas üretimi için metalurji mühendisi istihdam ettik. Ekibimiz genişlemey­e devam ediyor.”

 ??  ??
 ??  ?? Erce Tümerk ve Kaan Şimşek
Erce Tümerk ve Kaan Şimşek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye