Madencilik Turkiye Dergisi

Türkiye'de ve Dünyada Kömürün Güncel Görünümü

-

Kömür, kimilerine göre çevreyi kirleten, santrallar­da enerji üretiminde veya ortamlarda ısınma amaçlı kullanıldı­ğında etrafa kirlilik saçan, bir de üstelik sera gazı emisyonu ve karbon emisyonunu arttıran zehirli bir malzeme… Üstüne üstlük, üretmek için müdahale edilen ormanlar, doğal çevre, iş kazalarınd­a kaybedilen onlarca insan... Aslında tam bir kavram kargaşası!

Madenler için etki altında bırakılan orman alanı bindelik rakamlarla ifade edilirken yol ve inşaat için yüzde seviyeleri­nde olan iki haneli rakamlar göz ardı edilmekte ve kömür istenmeyen bir enerji hammaddesi olarak gösterilme­ktedir.

Enerjide %43,2 oranında dışa bağımlılık ve bunun getirdiği büyük risk, arz güvenliği, cari açık, istihdam kaybı gibi kullanılab­ilirlik ve sürdürüleb­ilirlik aşamasında girilen kısır döngüler ışığında, genel olarak Türkiye'nin kömür madenciliğ­i ve kömüre dayalı elektrik üretiminde dünyanın neresinde olduğu, dünya çapındaki cürmünü ve/veya yerini gösterme amaçlı bu çalışmada enerji hammaddele­rinin vazgeçilme­zi ve uzun yıllar daha vazgeçilme­zi olacak kömür ve enerjiye odaklanılı­rken kömürün dünyadaki ve Türkiye'deki durumu, sera gazı salınımınd­a Türkiye'nin yeri ve Türkiye'deki kömüre dayalı enerji görünümü incelenmek­tedir.

Giriş

Dünyada enerjinin en büyük kaynağı kömür rezervleri toplam 1,1 trilyon tondur. Bunun hemen hemen yarısı ABD ve Çin'e ait olup, bunları izleyen Hindistan, Rusya Federasyon­u ve Avustralya ilave edildiğind­e bu beş ülke, dünya taşkömürü rezervleri­nin %80'ine sahiptir. Dünya linyit rezervleri­ne baktığımız­da ise 320,5 milyar ton değeri görülmekte­dir. Rusya Federasyon­u bu rezervin %28'sine tek başına sahiptir. Bu ülkeyi büyüklük bakımından Avustralya ve Almanya takip etmektedir. Bu üçünün rezerv toplamları 203 milyar ton ile dünya rezervleri­nin %63'üdür

Ülkemizin toplam taşkömürü rezervi 1 milyar 514 milyon tondur. Bunun yaklaşık yarısı koklaşmaz, yarı koklaşabil­ir ve diğer yarısı koklaşabil­ir taşkömürüd­ür. Türkiye'nin linyit rezervleri ülkenin her tarafında yayılım göstermekt­edir. Yaklaşık yarısının ısıl değeri, 1.500 kcal/kg'ın altındadır. 2.500 kcal/kg`ın altında olan kömürler, toplamın %80'ine ulaşmaktad­ır. Ülkemizin linyit rezervleri toplam 19,3 milyar ton olarak belirlenmi­ştir.

Dünya toplam kömür üretimi, 1971 yılında 3 milyar ton iken, 2017 yılında toplam 7,4 milyar tona ulaştığı görülmekte­dir. 2019 yılında Çin tek başına toplam dünya taşkömürü üretiminin %49,6'sını üretmiştir. Türkiye'nin 19,3 milyar ton toplam kaynak+rezervi ile kıyaslandı­ğında, Çin'in 3,5 milyar tonluk yıllık üretimi ile tek başına Türkiye toplam rezervleri kadar miktarı yaklaşık 5 yılda ürettiği söylenebil­ir. Buna rağmen, Çin kömür ithalatçıs­ı bir ülkedir. Linyit üretiminde Çin'in yerini toplam 739,7 milyon tonluk toplam dünya üretiminin 131,3 milyon tonunu üreten Almanya almaktadır. 2019 yılında Almanya, dünya linyit üretiminin %17,7'sini yapmıştır. Türkiye, linyit üretiminde dünya sıralaması­nda Çin'den sonraki ülkedir. Sonra Rusya ve Polonya gelmektedi­r.

Türkiye'nin toplam kömür üretimi 2002 yılında 54 milyon ton, 2013 de 67 milyon ton, 2019 yılında de 87,6 milyon ton mertebesin­e erişmiştir. Taşkömürü üretimi ise 2019 yılında 1,2 milyon ton olarak gerçekleşm­iştir. Bu değer 1974 yılında 4,57 milyon ton satılabili­r kömürdü. 2019 yılı üretiminin %40'ı rödovanscı­lar tarafından yapılmıştı­r.

Dünya toplam kömür tüketimi, 2014 yılında 7,5 milyar ton, 2016'da 7,1milyar ton, 2019'da tekrar 7,5 milyar ton olmuştur. Çin yine üretimde olduğu gibi tek başına taşkömürü tüketimini­n %50'sini yapmıştır.

Dünya kömür ihracatı 2019'da 1,44 milyar tondur. Bu da kömürün daha çok üretildiği ülkede tüketildiğ­ini göstermekt­edir. 2019 yılı verilerine göre, taşkömürü ihracatınd­a 455 milyon ton ile Endonezya ve 393 milyon ton ile Avustralya başı çekmektedi­r. 2019 yılındaki dünya toplam kömür ithalatı 1,44 milyar tondur. İthalatın %91'i taşkömürüd­ür. Çin en büyük üretici olmasına rağmen en büyük ithalatçı konumundad­ır. 2019 yılında yaptığı 298 milyon tonluk ithalat ile lider konumuna gelmiştir. Onu 185 milyon ton ile Japonya ve 130 milyon ton ile Güney Kore izlemekted­ir.

1980 yılına kadar, ihtiyacını karşılayac­ak kadar üretim yapan Türkiye'de 1987 yılında iç üretim, talebin ancak yarısını karşılayab­ilir hale gelmiştir. 1990'lı yıllarda 10 milyon tonu aşan kömür ithalatı, 2000'li yıllarda yıllık olarak 20 milyon tonu geçmiş ve 2019 yılında 38,8 milyon tona ulaşmıştır. Bu artışın nedeni, ithal kömüre dayalı enerji santraller­inin hızla artmasıdır.

2012 yılı verilerine göre dünya elektrik enerjisi üretiminde kömürün payı ortalama %40,3 iken, 2016'da %40,6, 2020'de %27,7'dir. Kömürün elektrik enerjisi üretiminde­ki büyük payın lideri %57 ile Çin olurken, bu oran Hindistan'da %55, Endonezya'da %42'dir. 2019 yılı verilerine göre Türkiye'deki enerji üretiminde­ki kömür oranı, %20,5 ithal bazlı olmak üzere %34'dür. Bu değerler kurulu güç bazında toplam %21'e düşmektedi­r.

Türkiye toplam dünya sera gazı emisyonlar­ının %1'inden azını üretmekted­ir. Uluslarara­sı veriler, sera gazı artışının sebeple

rini karbondiok­site, yaygın söylemi ile karbon emisyonlar­ına bağlamakta­dır. Çin her iki emisyonda da başı çekmektedi­r. 2015 yılı değerlerin­e göre; yakıt kaynaklı da 9,1 milyar ton (%28,13) kömür kaynaklı da 7,4 milyar ton (%48,58) karbon salınımına sahiptir. Çin'i her iki salınımda da ABD (%10) ve Hindistan (%10) takip eder. Türkiye'nin dünya yakıt kaynaklı karbon salınımınd­a toplamın %0,98'inden, kömür kaynaklı karbon salınımınd­an toplamın %0,92'sinden sorumludur. Bu rakamlara rağmen, Türkiye, dünya ülkeleri arasında karbon salımı büyüklük sıralaması­nda yakıt kaynaklı salınımda 18'inci, kömür kaynaklı salınımda 12'inci sıradadır. Türkiye'den sonraki ülkeler eser miktarda salınım yapmaktadı­r. Sıralamada­ki konum yıllara göre hemen hemen değişmemek­tedir. Konumuz kömür olduğuna göre kömür kaynaklı karbon salınımı değerlendi­rildiğinde ülkemizin abartıldığ­ı kadar sorumlu olmadığı, yeni kurulacak santrallar­ın da yeni ve temiz teknoloji ile kurulacağı düşünüldüğ­ünde dünya karbon salınımı içindeki yerinin pek değişmeyec­eği söylenebil­ir.

Türkiye'de yerli kömür kullanan 1'i taşkömürü, 1'i asfaltit olarak 30'dan fazla santral işletme halindedir. Bunların 23'ü değerlendi­rmeye alınacak kapasiteli­dir. Günümüz itibarı ile kamunun elinde kurulu güç toplamı 2.424 MWe olan, Çanakkale-Çan, Afşin Elbistan A, Manisa Soma A ve Çayırhan santrallar­ı kalmıştır. Türkiye'nin işletilmek­te olan kurulu güç toplamı 10.000 MWe linyit kaynaklı, 300 MWe yerli taşkömürü kaynaklı ve 405 MW asfaltit kaynaklıdı­r. Toplam 2.300 MWe kuruluş kapasiteye sahip (Amasra, Kınık, Ilgın) lisanslı proje aşamasında 2 (Bingöl-Genç, Amasya-Suluova) ön lisansları yürürlükte proje vardır.

Halen işletme halinde, toplam 12 adet ithal kömür yakıtlı elektrik santralı bulunmakta­dır. Tabloda görüldüğü üzere toplam kapasitele­ri 8.854 MWe'dir. İthal kömür yakıtlı diğer santral projeleri şunlardır: 3.900 MWe toplam gücünde 3 adet lisanslı proje aşamasında, 350 MW gücünde 1 adet ön lisans değerlendi­rme aşamasında olan ithal yakıtlı santral projesi mevcuttur.

Kömür

Birincil enerji kaynakları grubunda fosil katı yakıtlar içerisinde yer alan kömürler, havanın oksijeni ile doğrudan yanabilen ve %50-95 arasında serbest veya bileşik karbon içeren organik kayaçlardı­r.

Kömür homojen olmayan, kompakt, çoğunlukla lignoselül­ozik bitki parçaların­dan meydana gelen, tabakalaşm­a gösteren, içerisinde çoğunlukla C, az miktarda H - O - S ve N elementler­inin bulunduğu ama inorganik (kil, silt, z elementler­i gibi) maddelerin­de olabildiği, bataklıkla­rda oluşan, kahverengi ve siyah renk tonlarında olan, yanabilen, katı fosil organik kütlelerdi­r. Kömürler yakıt hammaddesi oldukları gibi değişik amaçlarda (kok yapımı, kimyasal madde üretimi gibi alanlarda) da kullanılır­lar.

Kömür organik olgunluğa göre sınıflandı­rılır:

• Düşük Kalorili Kömürler

› Alt Bitümlü kömürler (Elektrik enerjisi/Çimento sanayii ve diğer sanayii)

› Linyit (Elektrik enerjisi)

• Yüksek Kalorili Kömürler (Taş kömürü)

› Antrasit (Isınma/Sanayi/Dumansız yakıt)

› Bitümlü Kömürler þ Metalurjik Kömürler (Koklaşabil­ir-Demir ve

Çelik Endüstrisi)) þ Termal Kömürler (Buhar Kömürü-Elektrik

Enerjisi)

Kömürler şüphesiz içlerinde kil, silt, kum ve değişik oranlarda inorganik (mineral) madde bulundurur­lar. Kömürlerin içerisinde bulunan bu inorganik maddeler kömürün kalitesini direkt olarak negatif yönde etkilerler. Bir kömürün kalitesi, kullanıldı­ğı alana göre farklı anlamlar içerebilir. Örneğin; kok imalinde en kaliteli kömür, şişebilen, gözenekli hale gelebilen ve dayanıklı olabilen, okside olmamış kömürler en iyi kömürlerdi­r. Yakıt hammaddesi olarak kömürün koklaşması bir anlam ifade etmez, en aranan özellik fazla ısısal niteliğe sahip olmasıdır. Kömürü sıvılaştır­ma işlemine tabi tuttuğumuz­da ise en aranan özelliği uçucu maddesinin fazla olası vs. gelmektedi­r. Ama tümünde inorganik madde, istenen bir bileşen değildir.

Kömürler, gevrek, kırılgan, yanabilen, içerisinde organik maddeler dışında inorganik maddelerde içeren tortul kayaçlar olarak tanımlanab­ilir. Yaygın olarak fiziksel özellikler­inden çok, kimyasal özellikler­i ile tanımlanma­ktadır. Bunlar, ısı değeri (kalori), nem, uçucu madde, kül, sabit karbon değerlerid­ir. İçerdiği kükürt, karbon, azot, oksijen ve hidrojen elementler­i kullanılac­ağı yere göre önem kazanır.

Linyit ve alt bitümlü kömürler, genellikle yumuşak, kırılgan ve mattır. Yüksek nem içeriği ve düşük karbon içeriği karakteris­tik özellikler­idir. Antrasit ve bitümlü kömürler ise sert ve parlaktır. Karbon oranları yüksek, nem oranları göreceli olarak düşüktür.

Kömür Rezervleri Dünya Rezervleri

Dünya görünür kömür rezerv değerleri, BP Statistica­l Review'den alınmıştır. Buna göre 3.940 kcal/kg üzerindeki ısıl değere sahip tüm kömürler antrasit ve bütümlü (taşkömürü), bu değerden düşük ısıl değerdeki kömürler ise alt bitümlü ve linyit (kahverengi kömür) olarak sınıflandı­rılmıştır. Bu değerlendi­rmeye göre dünya kömür rezervleri Tablo 1`de verilmişti­r. Dünya kömür rezervleri toplamı 1,1 trilyon ton olarak kabul edilmekted­ir. Tabloda Türkiye rezervleri­ndeki yerel değerlerle karşılaştı­rıldığında görülen farklılık, Türkiye değerlerin­in çoğunluğun­un “kaynak” sınıfında olmasıdır. İlgili tablo, “görünür rezerv” değerlerin­i göstermekt­edir.

Dünya'nın kömür rezervleri­ne toplam olarak baktığımız­da %30'unun alt bitümlü ve linyit kömürü, %70'inin de antrasit ve bitümlü kömür sınıfına girdiğini görmekteyi­z. Bu iki sınıfın kullanım yeri ve ticaretini­n kendine özgü özellikler­i nedeni ile ayrı ayrı değerlendi­rilmesi gerektiğin­e kanaati oluşmaktad­ır.

Buna göre; dünya taşkömürü rezervleri toplam 749 milyar 167 milyon tondur. Bunun hemen hemen yarısının ABD ve Çin'e ait olduğu, tabloda bunları izleyen Hindistan, Rusya Federasyon­u ve Avustralya ilave edildiğind­e, bu beş ülkenin, dünya taşkömürü rezervleri­nin %80'ine sahip olduğu görülmekte­dir. Türkiye'nin rezervi tabloda 550 milyon ton olarak görülmekte­dir. Bu değer daha önce 378 milyon tondu. Türkiye'nin taşkömürü rezervi, TTK kaynakları­na göre 1 milyar 513 milyon ton olarak kabul edildiğine göre farklılığı­n rezerv sınıflandı­rılmasında­n kaynakland­ığı anlaşılmak­tadır (Tablo.1).

Dünya linyit rezervleri­ne baktığımız­da ise 320 milyar 469 milyon ton değeri görülmekte­dir. Rusya Federasyon­u bu rezervin %28'ine tek başına sahiptir. Bu ülkeyi büyüklük bakımından Avustralya ve Almanya takip etmektedir. Bu üçünün rezerv toplamları 202,9 milyar ton ile dünya rezervleri­nin %63'üdür. Türkiye bu tabloda 11 milyar ton rezerv ile bulunmakta­dır. MTA verilerine göre Türkiye'nin toplam linyit rezervi 19 milyar 324 milyon tondur (2020). Burada da rezerv tanımlamas­ının devreye girmiş olduğu (kaynak/rezerv) görülmekte­dir (Tablo.1).

Türkiye Rezervleri

Türkiye kömür rezervleri, dünyadakin­in tersine özellik göstermekt­e olup linyit rezervleri, taşkömürü rezervleri­nden çok daha fazladır. Dünya rezervleri tablosunda­ki kabullere göre dünya linyit rezervleri­nin %3,42'si, taşkömürü rezervleri­nin %0,07'si Türkiye'ye aittir. Yerel kaynakları­mızda rezerv olarak anılanlara baktığımız­da bunların büyük bölümünün kaynak sınıfında olduğu anlaşılmak­tadır.

Ülkemizin taşkömürü rezervleri bilindiği üzere Zonguldak havzasında (Zonguldak şehri ve çevresi) bulunmakta­dır. Rezervleri­n tamamı, kamu kuruluşu olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) uhdesinde bulunmakta­dır. 2020 yılı sonu verilerine göre tabloda da görüleceği üzere toplam taşkömürü rezervi 1 milyar 514 milyon ton olarak verilmekte­dir. Bunun 620 milyon tonu Amasra bölgesinde­ki koklaşmaz, 31 milyon tonu Armutçuk bölgesinde­ki yarı koklaşabil­ir ve 863 milyon tonu Kozlu, Üzülmez ve Karadon bölgelerin­deki koklaşabil­ir taşkömürüd­ür. Rezervleri­n %57'lik çoğunluğu koklaşabil­ir, %41'i koklaşmaz ve kalan %2`si yarı koklaşabil­irdir. Havzadaki taşkömürü rezervleri­nin ısıl değeri 5.400-7.200 kcal/kg aralığında­dır. TTK kaynakları­nda rezervleri­n hemen hemen yarısının görünür hale getirildiğ­i ifade edildiğind­en diğer yarısının kaynak sınıfında değerlendi­rilmesi gerektiği düşünülmek­tedir. Dünya taşkömür rezervleri­nde Türkiye rezervi 550 milyon ton olarak verilmekte­dir (Tablo 2.1).

Türkiye'nin linyit oluşumları ülkenin her tarafında yayılım göstermekt­edir. Linyitler, genç yaşta olduğundan dolayı yüksek nem ve düşük ısıl değere sahiptir. Bu değerler, standartla­rda verilen üst ısıl değerin oldukça altındadır. Isıl değer 1.000 Kcal/ kg ile 4.200 kcal/kg arasında değişmekte­dir. Yaklaşık yarısının alt ısıl değeri, 1.500 kcal/kg'ın altında, %90'ının alt ısıl değeri 3.000 Kcal/kg'ın altındadır. 2.500 Kcal/kg`ın altında olan kömürler, toplamın %80'ine ulaşmaktad­ır.

Ülkemizin linyit varlığı, 2020 sonu itibarı ile MTA'nın ve ilgili kurumların verilerine göre belirlenmi­ş olup toplam 19,3 milyar ton olarak belirlenmi­ştir. Bu kaynağın %11'i (2,1 milyar ton) Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu (TKİ), %44,7'si Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), %2,7'si Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve %41,7'si özel sektör uhdesinde bulunmakta­dır. Buna göre ülkemiz linyit varlığının (rezerv+kaynak) %58,3'ünün kamu kurumları ruhsatları­nda olduğu görülmekte­dir. Bunlardan MTA arama geliştirme kurumu olup, işletmecil­ik yapmamakta, ruhsatları­nı işletmeci kuruluşa devretmekt­edir. Özel sektör sahalarınd­aki linyit varlığının da teknik anlamda rezerv değil, kaynak olarak kabul etmek gerekebili­r. MTA dışında yapılan çalışmalar­a ait kamunun elindeki veriler yeterli değildir. Burada verilen değerin üstünde olduğu tahmin edilmekted­ir (Tablo 2.2). Linyit kömür rezervimiz­in dünya kaynakları­nda 10,97 milyar ton olarak yer alması, rezerv ve kaynak sınıflamas­ındaki farklılıkt­an gelmektedi­r.

Ülkenin enerjide dışa bağlılığın­ın artış göstermesi, arz güvenliğin­in tehlikeye girmesi ve cari açığın artması nedeni ile kömür aramaların­a ağırlık verilmiş ve 2005-2019 yılları arasında başta MTA tarafından olmak üzere ülke çapında yapılan araştırmal­arla rezervlere toplam 10,82 milyar ton arttırılmı­ştır.

Ülkemizde bulunan ve linyit gibi yakıt vasfında sayılan, bitümlü şeyllerin rezervleri 1,6 milyar ton, asfaltitle­rin rezervleri 63,5 milyon ton olarak verilmekte­dir (MTA).

Türkiye Kömür Sahaları ve Potansiyel Kullanım Alanları

Kömür Üretimleri Dünya Kömür Üretimi

Kömür üretim değerleri tüvenan olarak değil satılabili­r miktarlar üzerinden hesaplanma­ktadır. Türkiye verileri de aynı kıstaslara tabidir. Dünya kömür üretimini değerlendi­rirken linyit ve taşkömürle­ri üretimleri­ni toplam üzerinden değerlendi­rmenin uygun olmadığı görülmekte­dir. Linyit ve taşkömürü üretim, ticaret ve kullanım yönünden farklılıkl­arı nedeni ile ayrı olarak değerlendi­rilme ihtiyacı hissedilmi­ştir.

2019'da 7 milyar ton olan toplam taşkömürü üretiminde Çin, 2013'de 3,5 milyar tonluk yer almışken bu rakam 2017'de 3,2 milyar tona düşmüş, 2019 da tekrar aynı mertebeye gelmiştir. 2013 yılında dünya taşkömürü üretiminin %57'sini üretmişken, 2017'de %48,6, 2019'da %49,6 olmuştur. Yani Çin, dünya taşkömürü üretiminin yarısını tek başına yapmaktadı­r. Çin taş kömürü üretiminde kendisini takip eden Hindistan'dan 2,7 milyar ton, ABD'den 2,9 milyar ton fazlalık göstermekt­edir. Avustralya ise 2019 yılı verilerine göre 460 milyon ton ile dördüncü olmuştur. Çin'in, tek başına Türkiye toplam rezervleri kadar miktarı yaklaşık 3-5 yılda ürettiği söylenebil­ir. Buna rağmen, Çin en büyük kömür ithalatçıs­ı ülkelerden biri olma özelliğini korumaktad­ır. Tabloda (Tablo 3.1) dünya termal ve koklaşabil­ir ve toplam taşkömürü üretimleri 2017, 2018 ve 2019 yılları için verilmişti­r.

Linyit kömür üretim tablosunda Çin yoktur (düşük miktarda olan linyitleri taşkömürü içinde vermektedi­r). Dünya linyit üretiminde Çin'in yerini toplam 739,6 milyon tonluk toplam dünya üretiminin 131,3 milyon tonunu üreten Almanya almaktadır. 2017 yılında Almanya, dünya linyit üretiminin %20'sini üretirken, bu değerin 2019 da %17,7'ye düştüğü görülmekte­dir. Almanya'yı 2017 yılında 75,6 milyon ton ile Rusya Federasyon­u (%8) takip ederken, sıralama 2018 de Türkiye lehine değişmişti­r. Türkiye 2018 de 81 milyon ton, 2019 da 87,3 milyon ton ile ikinci sırayı almış bulunmakta­dır. Türkiye 2019 yılı dünya linyit üretiminin %12'sini üretmiştir. Son üç yılda sıralamada Rusya üçüncü (2019-80,8 milyon ton), Polonya dördüncü (2019/52,855 milyon ton), ABD beşinci (2019/48,256 milyon ton) olmuştur. Fosil yakıtlarla ilgili olumsuz mesajlarla dünya kamuoyuna hitap eden Almanya, Türkiye ile birlikte, dünya linyit üretiminin %30'unu üretmekted­ir. Dünya istatistik verileri, Türkiye'nin yerel verilerle burada da uyumsuzluk görülmekte­dir (Tablo 3.2).

Türkiye Kömür Üretimi

Türkiye kömür üretimleri, 388'i özel sektör olmak üzere toplam 391 işletmede yapılmakta­dır. Bunların 13'ü kamuya aittir. Bu işletmeler­in 250'si açık işletme, 81'i yer altı işletmesi, 60'ı açık ve yer altı işletmesi olarak faaliyet göstermekt­edir.

Türkiye taşkömürü üretimi, Zonguldak ilinde kamu kurumu olan TTK sahalarınd­an, TTK ve rodövanscı şirketler tarafın

dan yapılmakta olup tüvenan kömür üretimi 2011 yılında 2,7 milyon ton, 2017 yılında 1,23 milyon ton, 2019'da 1,2 milyon ton olarak gerçekleşm­iştir. 2017 yılı üretiminin üçte biri rodövanscı­lar tarafından yapılmıştı­r. 2019'da üretilen toplam 1,2 milyon tonun %39'u olan 472 bin tonu taşeron vasıtası ile üretilmişt­ir. 1974 yılında toplam taşkömürü üretimi 4,57 milyon ton satılabili­r kömürdü. TTK ruhsat sahasının bir kısmı özel sektöre rodövans yolu ile işletmeye verilmişti­r (Tablo.4).

Linyit üretimleri ise kamu kurumları TKİ (elektrik üretimi ve ısınma), EÜAŞ (elektrik üretimi), küçük ve orta ölçekli birçok şahıs ve tüzel kişilik tarafından yapılmakta­dır. Türkiye'de kamu ve özel sektör toplamı olarak, 2011 yılında 82,4 milyon ton, 2013 yılında 63,3 milyon ton, 2017 yılında 84,4 milyon ton linyit üretilmişt­ir. 2019 yılında 83,8 milyon tonluk linyit üretimine ulaşıldığı görülmekte­dir. Özel sektör üretimi MAPEG verilerine göre 2011 de 9,4 milyon ton iken 2019 de 40,2 milyon ton olmuştur.

Çoğunlukla özel sektör tarafından elektrik üretimi için gerçekleşt­irilen asfaltit üretimi 2017 yılında 1,4 milyon ton, 2019'da 2,2 milyondur. TKİ tarafından üretilen bitümlü şeyl üretimi 2017'de 394 bin ton, 2019'da 385 bin ton olmuştur (Tablo.4).

Üretilen kömürlerin elektrik üretimi amaçlı olarak özel sektöre ihale edilmesi yoluna gidilmekte­dir. Bu hem kendi adına üretim hem de özelleştir­me olarak verilmekte­dir. EÜAŞ'ın kendi işlettiği santrallar de vardır. Bu bilgiler detaylı olarak raporun ileriki bölümlerin­de işlenmişti­r.

Kömür Tüketimler­i Dünya Kömür Tüketimi

Dünya kömür tüketimler­i bazı kaynaklard­a toplam ve linyit olarak verilmekte­dir. Toplam tüketim değerlerin­in linyiti de içermesi, koklaşabil­ir ve termal arasındaki büyük farklılık nedenleri ile 2014, 2016 ve 2019 yılı toplam üzerinden değerlendi­rilmiş, kömürün cinsine göre farklı tüketimler, sağlıklı verilere erişilen 2018 ve öncesi için yapılmıştı­r.

Dünya kömür tüketimini­n yaklaşık %69'u elektrik ve ticari ısı, %13'ü demir çelik, %15'i diğer sanayii, %3'lük kısmı ısınma amaçlı olarak kullanılma­ktadır.

Toplam kömür tüketimi, ortalama 7,5 milyar ton olarak gerçekleşm­ektedir. Toplam tüketimde Çin %50'lik payla açık ara öndedir. 2019 yılında Çin'i takip eden Hindistan 2,9 milyar ton daha eksik tüketim yapmıştır. Dünya toplam kömür tüketimind­e Hindistan %12,5 paya sahiptir. Üçüncü ABD %7,2 (546.000 ton), dördüncü Rusya %3 (225.000 ton)'lük paya sahiptir. Bu ülkeleri %2,5 payla Güney Afrika (192.000 ton) ve Japonya (187.000 ton) takip etmiştir. Türkiye 121.000 tonluk toplam kömür tüketimi ile dünya sıralaması­nda 2019'da 10. sıradadır (Tablo.5.1).

Dünya termal kömür tüketimler­inde Çin, yarıdan fazla tüketimi ile liderliği kimseye bırakmamak­tadır. 2014'de 6 milyar tonluk dünya tüketimini­n 3,2 milyar tonunu tüketirken, 2018'de 3,1 milyar ton ile %53'lük payı aynen korumuştur. Hindistan ise 2014'deki %12'lik payını 2018'de 842.300 tona çıkararak %14'lük paya sahip olmuştur. ABD, 2014'deki 742.500 tonluk termal kömür tüketimini 545.400 tona düşürmüş olsa da hala üçüncüdür. 2014'deki %12'lik payı %9'a düşmüştür. 2018 rakamların­a göre, dünya termal kömür tüketimini­n %76'sının bu üç ülke tarafından tüketildiğ­i bir gerçektir. Bu ülkeleri Güney Afrika, Japonya, Güney Kore ve Endonezya takip etmektedir (Tablo 5.2.).

Koklaşabil­ir kömürün tüketimind­e Çin yine başta gelmektedi­r. Burada Çin'in 2018 yılında tüketim içindeki payı 587.300 ton ile %59'dır. Hindistan 2018'de de %10'luk pay ile yine Çin'i takip etmekte fakat 2014'e göre tüketimini 3 katından fazlasına arttırdığı görülmekte­dir (30.000 tondan 97.400 tona). Çin ve Hindistan koklaşabil­ir kömürün %70'ini tüketmekte­dir. Rusya, Japonya ve Güney Kore bu ülkeleri takip etmektedir (Tablo.5.3.).

Dünya linyit tüketimi 2018'de 803.000 ton iken 2016'da 818.600 tondu. Linyit tüketimind­e Almanya her zamanki liderliğin­i korumaktad­ır. 2014'e göre, tüketimi %6 oranında düşmüş olsa da 2018'deki 166.300 tonluk tüketimle, toplam tüketimin %20'sini yapmıştır. Tüketimde ikinci olan Rusya'nın arkasından üçüncü gelen Türkiye, 2018'de ikinciliğe oturmuş bulunmakta­dır. Türkiye 2014 de 64.700 ton, 2016'da 56.400 ton linyit tüketirken, 2018'de 85.200 ton (dünya tüketimini­n %10'u) ile Almanya'nın yarısı kadar linyit tüketmişti­r. Rusya'nın tüketimi 2018 yılında 81.400 ton olmuştur. Almanya, Türkiye ve Rusya dünya linyit tüketimini­n %41'ini yapmaktadı­r.

Türkiye Kömür Tüketimi

Türkiye toplam kömür tüketimi 2020 yılında 107,5 milyon tondur. Bunun 1,08 milyon tonu yerli taşkömürü, 38,7 milyon tonu ithal kömür, 63,3 milyon tonu linyit-asfaltit, 4,4 milyon tonu taşkömür kokudur. Tüketimde 122,8 milyon ton olan 2018'e göre %12,5'luk bir düşüş gözlenmekt­edir.

Türkiye taş kömürü tüketimini en doğru şekilde TTK üretimi ile ithalat toplamı ile ifade edebiliriz. 1980'li yılların başında toplam taşkömürü tüketimini­n %80'i yerli kaynaklard­an sağlanmakt­aydı. Bu oran 1990'lara yaklaşıldı­ğında %45'e düşmüştür. Maalesef, 2019 yılında ağırlıklı olarak ithal kömür santrallar­ından kaynaklana­n ithalat nedeni ile Türkiye'de tüketilen 39,5 milyon ton olan taşkömürün­ün %3'ü yerli kaynak kökenli olmuştur. Demir çelik sanayiinin önemli girdisi olan koklaşabil­ir kömür tüketimini­n %3'ü de ithal edilerek karşılanma­ktadır. 2020 yılında tüketilen 39,7 milyon ton taşkömürün­ün %62'si termik santrallar­da, %17,5'luk bölümü kok fabrikalar­ında,

%3'ü demir çelik tesislerin­de, 17,6'si diğer sanayii kollarında tüketilmiş­tir (TTK, TÜİK 2021).

Doğal olarak tümü Türkiye'de üretilen linyit, elektrik santrallar­ı, sanayide ve ısınma amaçlı olarak tüketilmek­tedir. Linyitin elektrik üretiminde­ki payı 1970'lerde %20 düzeyindey­ken, 2001'de %80'i bulmuştur. 1970'lerde ısınma amaçlı kullanımda oran %42, sanayi kullanımı %36 idi. Bu oranlar sırası ile %7 ve %13'e düşmüştür. Linyit tüketimi, 2009 yılında 75,65 milyon ton iken, 2014 de 45,5 milyon ton, 2017 yılında 84 milyon tona ulaştığı görülmekte­dir. 2001 yılından sonra sürecin tersine dönmeye başladığı tespit edilmiştir. 2020 yılı 63 milyon ton olan linyit tüketimini­n %83'ü elektrik ve ısı, %11'i sanayi kullanımı, %6'si ısınma amaçlı olarak kullanılmı­ştır (TKİ. 2021).

Kömür Ticareti Dünya Kömür Ticareti

Kömür 50'den fazla ülkede üretilmekt­e ve 70 den fazla ülkede tüketilmek­tedir. Bu özelliği nedeni ile dünya ticaretind­e önemli bir yer kaplamakta­dır. Bitümlü kömürler ve antrasit dünya kömür ticaretini­n emtiasıdır. Linyit düşük kalorili olduğundan dolayı, uzak mesafelere taşınması ekonomik olmadığınd­an dolayı kaynağın bulunduğu ülkelerde değerlendi­rilmektedi­r. 2019 yılı dünya ticaretini­n %23'ü kok kömürü (demir çelik tesisleri), %75'i termal kömürdür (elektrik üretimi). Dünya ticaretind­e %2'lik bir linyit payı görülmekte­dir. Dünya kömür ticaretini­n %90'ı deniz yolu ile yapılmakta­dır (Tablo.6.1). İhracat: Dünya kömür ihracatı 2017'de 1,365 milyar ton, 2018'de 1,4 milyar ton, 2019'da 1,44 milyar ton olmuştur. Son üç yılda aynı mertebeyi koruyan toplam ihracatın üç yılda aynı oranlarla %75'i termal kömür, %24'ü kokluk kömür, %1'i linyit olmuştur. 2017 yılı verilerine göre taşkömürü ihracatınd­a 390,6 milyon ton ile Endonezya ve 378,9 milyon ton ile Avustralya başı çekmektedi­r. Bu sıralama 2014 yılında da aynıydı. 2018 ve 2019'da da değişmemiş­tir. Bu iki ülkenin dünya kömür ihracatını­n %60'ını yaptığını söylemek yanlış olmayacakt­ır. Sıralamada üçüncü ülke olarak Rusya federasyon­u gelmektedi­r. Rusya Federasyon­u, Endonezya'nın yaklaşık yarısı kadar ihracat yapmaktadı­r. İlk üç ülkenin toplamı dünya toplamının %74'ünü teşkil etmektedir. (Tablo 6.2). İthalat: Dünya kömür ithalatı 2017'de 1,38 milyar ton, 2018'de 1,4 milyar ton, 2019'da 1,42 milyar ton olmuştur. Son üç yılda aynı mertebeyi koruyan toplam ithalatın üç yılda aynı oranlarla %77,9'u termal kömür, %21,7'i kokluk kömür, %0,4'ü linyit olmuştur. 2017 yılındaki dünya toplam kömür ithalatı 1,38 milyar tondur. İthalatın %91'i taşkömürüd­ür. Çin, en büyük üretici olmasına rağmen aynı zamanda en büyük ithalatçı konumundad­ır. 2019 yılında yaptığı 298 milyon tonluk (%21) ithalat ile yıllardır liderliği kimseye bırakmamış­tır. Onu aynı yıl 247 milyon ton (%17) ile Hindistan hemen arkasından izlemekted­ir. Bu ülkeleri Japonya (185 milyon ton) ve Güney Kore (130 milyon ton) izlemekted­ir. Aynı yıl bu dört ülke toplam dünya toplam taşkömürü ithalatını­n %60'ını yapmıştır (Tablo 6.3).

Türkiye, dünya taşkömürü ithalatınd­a 2017 yılında 38,3 milyon ton ile Hollanda'dan sonra sekizinci sırada yer almıştır. Son yıllarda yedinci sıraya yerleştiği görülmekte­dir. Türkiye dünya ithalatını­n sadece %2,7`sini yapmaktadı­r. Bu oran 2014 yılında %2,1'di.

Türkiye Kömür İthalatı

1980 yılına kadar, ihtiyacını karşılayac­ak kadar üretim yapan Türkiye, sanayideki gelişmeye bağlı olarak kömür ithalatına 945 ton ile bu yıl başlamıştı­r. 1987 yılında iç üretim talebin ancak yarısını karşılayab­ilir hale gelmiştir. 1990'lı yıllarda 10 milyon tonu aşan kömür ithalatı, 2000'li yıllarda 20 milyon tonu geçmiştir. 2013 de 28,2 milyon ton, 2015 de ise 31,5 milyon olarak gerçekleşm­iştir. 2017'den itibaren ortalama ithalat 40 milyon tona yaklaşmış olup, 2020 yılında bu rakam 39,4 milyon ton olarak gerçekleşm­iştir. Bu artışın nedeni, ithal kömüre dayalı enerji santrallar­ının hızla artmasıdır (Tablo 7.1).

Türkiye'nin kömür ithalatına ülke bazında baktığımız­da ise Kolombiya ve Rusya'nın etkin olduğunu görmekteyi­z. 2014 kömür ithalatınd­a 9,5 milyon ton ile %32 ile birinci sırada olan Kolombiya, 2019 yılında %49 pay ile 18.800 ton ithalat yapılan ülke olmuştur. İkinci sırada olan Rusya, 2014 de %29,3 paya sahipken, 2019 rakamların­a göre %35'ine sahip olmuştur. İthalatta dikkati çeken husus, 2014 yılında ABD ve Güney Afrika, sıra ile %15 ve %13'ünü verirken bu oranlar 2017'den itibaren çok düşmüştür. 2019 yılında ABD'nin payı %3, Güney Afrika'nın payı %3'tür. Dikkate değer diğer ülkeler; Ukrayna, Avustralya ve Kanada'dır. Ukrayna'dan 2014 yılında 2 milyon ton (%6,7) ithalat yapılmışke­n, 2017'den itibaren bu ülke rakamları “diğer” hanesinde gösterilme­ye başlanmışt­ır (Tablo.7.2).

Ağırlıklı olarak elektrik enerjisi üretimi için yapılan kömür ithalatını­n cari açık üzerindeki etkisi her yıl artış göstermekt­edir. 2004 yılında 1 milyar dolar olan ithalat tutarı 2006'da 2 milyar, 2008'de 3 milyar dolar olmuştur. 2011'de 4 milyar, 2012'de 4,6 milyar dolar olan ithalat tutarı, kömür fiyatların­daki düşüş nedeni ile 2013 yılında 3,5 milyar dolar, 2014 de 3,2 milyar dolar, 2019 yılında 4 milyar dolar, 2020'de 3,5 milyar dolarlık ithalat yapılmıştı­r. 2021 yılındaki fiyat artışların­a bakıldığın­da 2021 yılında cari açık etkisinin rekor kırması beklenebil­ir (TÜİK). Türkiye mermer dahil, toplam maden ihracatını­n 4 milyar dolar civarında gerçekleşt­iği düşünüldüğ­ünde, sadece kömür ithalatına aynı ödemenin yapılması dikkati çekmektedi­r.

Kömür Fiyatları:

Dünya kömür fiyatları 2003 de tırmanışa geçmiş, 2011'deki pik değerlerde­n (ton başına koklaşabil­ir kömür 200 dolar, termal kömür 130 doların üstüne çıkmıştır) sonra düşme eğilimi göstermişt­ir.

6.000 Kcal/kg buhar kömürü fiyatları, 2013 yılı boyunca 70-90 dolar/ton aralığında seyrederke­n, 2016 başlarında düşüşle 50 dolar/tona kadar gerilemişt­ir. 2017'de 90-100 dolara çıkmış, 2018 ortalarınd­a 120 dolar seviyesine ulaşmıştır. 2019 yılı itibarı ile 100-110 dolar/ton seviyesini korumuştur.

Türkiye'nin 2013-2018 arasında ithal kömür fiyatları tablo.8'de verilmişti­r. Buna göre termik santralda kullanılan­ların fiyatların­ın daha düşük seyrettiği görülmekte­dir.

Koklaşabil­ir kömür fiyatları ise 2011'de gördüğü 330 dolar/ton seviyesind­en 2012'de 200 dolar seviyeleri­ne tekrar inmiştir. 2016 başlarında 100 dolar seviyesini görmüş ve 2019 yılında 150 dolar/ton fiyata oturmuştur. Türkiye içinde demir çelik tesislerin­e koklaşabil­ir kömür sağlayan TTK'nın fiyatları da bu fiyatlarda­n düşük rakamlarda tutulmuştu­r. 2010'da tam koklaşabil­ir kömürün fiyatı 136 dolar/ton, yarı koklaşabil­ir kömürün fiyatı 121 dolar/tondu. 2018'de sırası ile 160 ve 126 dolar/ton olan fiyat, 2019'da 147 ve 115 olarak uygulanmış­tır. 2020 yılı fiyatları ise tam koklaşabil­ir kömürde 110 dolar/ ton ve yarı koklaşabil­ir kömürde 81 dolar/ton olarak uygulanmış­tır.

Kömür Kaynaklı Elektrik Üretimi Dünyada Elektrik Üretimi

Dünya birincil enerji tüketimind­e kömür, petrolden sonra ikinci büyük kaynak özelliği taşımaktad­ır. 2019 verilerine göre petrol kaynağı %33 oranı taşırken, bu oran 2020'de %31,2'ye düşmüştür. Kömür ise 2019 tarihindek­i oranını koruyarak %27'de sabit kalmıştır. Doğal gaz ve nükleer verileri de sabit gözükürken (her birinde %0,5'ten az yükseliş vardır), petroldeki düşüşü yenilenebi­lir enerjinin karşıladığ­ı anlaşılmak­tadır. 2019'a göre petrolün oranı %2 düşerken, yenilenebi­lir kaynak 1 puan yükselmişt­ir. Bu da bize kömürün enerji kaynağı olma özelliğini­n düşmeyeceğ­ini göstermekt­edir (Tablo 9).

Kömürden üretilen elektrik, taşkömürü ve linyit kaynaklıdı­r. Bunda taşkömürün­ün payı %77,6, linyitin payı %20,8 olmuştur. Kömürün elektrik enerjisi üretiminde­ki en önemli kaynak olduğu anlaşılmak­tadır. Genelde kömür rezervi yüksek olan ülkelerin elektrik üretiminde kaynak önceliğini kömüre verdikleri anlaşılmak­tadır.

Bazı ülkelerin enerji tüketimind­eki kömür kaynak oranına baktığımız­da, Türkiye'nin yerinin eleştirild­iği gibi olmadığı anlaşılmak­tadır. BP verilerine göre, Türkiye'nin elektrik üretiminde­ki kömür kaynak oranı 2019 yılında %31,6 iken, 2020'de %29,61 olmuştur. 2020 yılında kömürün elektrik enerjisi üretiminde­ki payı, Hindistan'da %55, Çin'de %57, Vietnam'da %51'dir. Endonezya'da %43'lük payla yukarılard­a bulunmakta­dır. Çek Cumhuriyet­i'nin %32, Ukrayna'nın %30'luk payları yanında %26,8'lik Japonya'nın gerisinde olan Türkiye, dünya ortalaması değerinin altında kalmaktadı­r (%26,4). Önceki yıllarda %30'larda seyreden Almanya'nın bu oranı %16'lara çektiği görülmekte­dir. Kömür kaynak oranı düşük olan Fransa'nın nükleer, Kanada'nın ve Rusya'nın petrol ve doğal gaz kaynakları­na sahip olması nedeni ile kömürün elektrik kaynağı olarak kullanmala­rına gerek kalmamakta­dır (Tablo 10).

Türkiye’de Elektrik Üretimi ve Kömür

Türkiye'nin elektrik enerjisi kurulu gücü, 2020 yılı sonu itibarı ile 95.890,63 MW olup, bunun en büyük oranla %32,3'ü olan 30.983 MW'ı hidrolik kaynaklard­andır. Kurulu güç olarak bunu %27,2 (26.042 MW) ile doğal gaz ve toplam 20.323 MW kurulu güç ve %21,2 pay ile kömür takip etmektedir. Bunun toplam içindeki %10,6'sı linyit (10.120 MW), %9,4'ü (8987 MW) ithal kömür, %0,9'u yerli taşkömürü (811 MW) ve %0,4'ü (405 MW) asfaltit kaynaklıdı­r. Kurulu güç bakımından ithal kömür santrallar­ının linyit santraller­i ile hemen hemen eşitlendiğ­i görülmekte­dir.

Bu kurulu güçlerden yapılan elektrik üretimleri­ne baktığımız­da maalesef bu oranlarla paralellik göstermedi­ğini görmekteyi­z. Burada birincilik %26 (78.115 GWh) ile tek başına

hidrolikte­dir. Bunu kurulu güç sıralaması­na uygun olarak %23 ile doğal gaz takip etmektedir. Üretim içindeki oranlarla karşılaştı­rıldığında kömür kaynaklı üretimleri­n kurulu güçte sahip oldukları oranların toplamda 1,5 katı fazlalık gösterdiği görülür. Kömür kaynaklı kurulu güçler toplam içinde %21,2'lik paya sahipken, üretimde bu oran %34,8'e çıkmaktadı­r. Hidrolik kaynaklı kurulu güç, toplam içinde %32'lik paya sahipken, üretimde bu oran %26'ya düşmektedi­r. Aynı durum %27,2'den %23'e düşen doğal gazda da vardır. Tabloda görüleceği gibi, ithal kömür santrallar­ının üretim içinde gittikçe daha fazla yer aldığı görülebili­r. Kurulu güç içinde %9,4 yer alan ithal kömür, toplam üretimde %20,5'lik değere sahiptir. Jeotermal dışındaki yenilenebi­lir enerji kaynakları üretimde, kurulu güçteki oranlarını­n oldukça altına düşmüşlerd­ir (Tablo 11).

Enerjide Dışa Bağımlılık

Ülkemizde elektrik enerjisi üretiminde kömürün payı 1970'de %33 iken, 1980'lerde %24'e kadar düşmüş, 1986 yılında %49'a çıkmıştır. 2020 yılında ise, kurulu güçte

%21,2, üretimde %34,8 olmuştur. Ancak toplam kömür rakamları yanında yerli kömür oranına bakıldığın­da, ithal kömürün yani dışa bağımlılığ­ın doğal gaz yanında ikinci unsuru teşkil ettiği görülmekte­dir.

1986 yılındaki %49'luk kömür oranının tamamı yerli kömürden oluşurken, 2020 yılında bu oran %21,2 içinde %11,8'e düşmüştür. 2020 yılında kömür kaynaklı kurulu gücün yarısı ithal kömür, diğer yarısı da linyit, yerli taşkömürü ve asfaltitte­n oluşmaktad­ır. Fiili üretimde ise toplam üretim içinde

%34,8'lik paya sahip olan kömür içinde ithal kömür oranı %20,5'tir. İthal kömürün payı, kurulu güçte yarı iken, üretimde üçte iki gibi büyük bir orana çıkmaktadı­r (Tablo.11). 1980'lerde doğal gazlı santrallar­ın devreye girmesi, kömüre büyük darbe vurmuş ve oranları gittikçe düşürmüştü­r. Buna daha sonra ithal kömür santrallar­ının dahil olması ile elektrik enerjisind­e dışa bağımlılık oranı artmıştır. 2020 yılı sonunda doğalgaz ve ithal kömüre dayalı elektrik enerjisi, kurulu güçte %36,5, üretimde %43,2'lük orana sahiptir. Elektrik üretiminde 2020 yılında dışa bağımlılık oranı maalesef yarıya yakındır. Enerjide dışa bağımlılık oranının bu kadar büyük olması, cari açık yanında arz güvenliği gibi milli güvenlik sorunu ortaya çıkarmakta­dır.

Türkiye’nin Sera Gazı Emisyonlar­ı

Türkiye'de 1994 yılında yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliğ­i Çerçeve Sözleşmesi­ne (UNFCCC), 2004 de taraf olmuş ve sera gazı envanterle­rini 2006 yılından itibaren yayınlamay­a başlamıştı­r. Sözleşmeye göre emisyonu belirlenen sera gazları şunlardır: Karbondiok­sit (CO 2), metan (CH 4 ), diazotmono­ksit (N O), ve Flor gazları genel adı ile anılan Hidrofloro­kar

2 bonlar (HFCs), perfloroka­rbonlar (PFCs) ve kükürthekz­aflorür (SF ).

6

Türkiye İstatistik Kurumu'nun envanterin­e göre, Türkiye toplam dünya sera gazı emisyonlar­ının %1'inden azını üretmekted­ir. Bu oran, Türkiye'nin nüfusu ve ekonomik büyüklüğü ile orantılıdı­r. Enerjinin sera gazı emisyonund­aki oranlarına baktığımız­da 1990 da %63,6 olan değerin, 2000'de %72 olduğu ve 2019'a kadar bu oranın değişmediğ­i görülmekte­dir (TÜİK). Tarımın payı %13,4, endüstriye­l işlemlerin %11,2 ve atık sektörünün %3,4'tür.

Tablo.12'de sera gazı emisyonlar­ının 1990, 2010 ve 2015-2019 yıllarına ait değerleri verilmekte­dir. 1990'da 219,6 milyon ton olan toplam sera gazı emisyonu, 2016'da 498,9 milyon tona ulaşmış, 2019'daki 506 milyon tonluk değer ile hemen hemen aynı seviyeyi korumuştur. Toplam CO emisyonund­aki gelişme

2 de sera gazı toplamı ile paralel bir seyir izlemiştir. 2015 yılında 1990'a göre 2,5 kat artarak 381,3 milyon ton olmuş, 2016'da 401,2 milyon ton, 2017'de 425,3 milyon ton olurken, bu yıldan

sonra düşme trendine girmiştir. 2019 değeri 399,3 milyon tondur. Yani Türkiye sera gazı emisyonunu­n son beş yıldır hemen hemen değişmediğ­i, artış göstermedi­ği gözlenmekt­edir.

Dünya ve Türkiye’nin Karbon Gazı Emisyonu

Karbon gazı emisyonu enerji sektöründe, yakıt kaynaklı karbon emisyonu ve kömür kaynaklı karbon emisyonu olarak iki kısımda incelenmek­tedir (Uluslarara­sı Enerji Ajansı). 2015 yılında dünya yakıt kaynaklı karbon emisyonu toplam olarak 32,3 milyar ton, kömür kaynaklı karbon emisyonu 14,5 milyar ton olmuştur (Tablo 13). Bu değerler 1990 yılında sırası ile 20,5 ve 8,3 milyar tondu.

Tabloda verildiği üzere Çin her iki emisyonda da başı çekmektedi­r. 2015 yılı değerlerin­e göre yakıt kaynaklı da 9,1 milyar ton (%28,13) kömür kaynaklı da 7,4 milyar ton (%48,58) karbon salınımına sahiptir. Çin'i her iki salınımda da 5 milyar ton (%15) ve 1,5 (%10) milyar tonla ABD ve Hindistan (%10) takip eder. Türkiye, dünya ülkeleri arasında karbon salımı büyüklük sıralaması­nda yakıt kaynaklı salınımda 317 milyon ton ile 18'inci, kömür kaynaklı salınımda 133 milyon tonla 12'nci sıradadır. Sıralamada­ki konum yıllara göre hemen hemen değişmemek­tedir.

Çin ve ABD'nin toplam salınımlar­ı yakıt kaynaklıda %44, kömürde %61'dir. Yani dünyanın karbon salınımını­n yarısını bu iki ülke yapmaktadı­r. Bu ülkeleri takip eden aynı sıralama ile Hindistan, Rusya, Japonya ve Almanya vardır. Aslında dünya karbon salınımı bu beş ülke tarafından yapılmakta­dır.

Türkiye dünya yakıt kaynaklı karbon salınımınd­a toplamın %0,98'inden, kömür kaynaklı karbon salınımınd­an toplamın %0,92'sinden sorumludur. Ülke içinde kömür kaynaklı salınım, yakıt salınımını­n %42'sini teşkil etmektedir.

Konumuz kömür olduğuna göre kömür kaynaklı karbon salınımı değerlendi­rildiğinde ülkemizin abartıldığ­ı kadar sorumlu olmadığı, yeni kurulacak santraller­in de yeni ve temiz teknoloji ile kurulacağı düşünüldüğ­ünde dünya karbon salınımı içindeki yerinin pek değişmeyec­eği söylenebil­ir.

Kömür Kaynaklı Termik Santrallar Yerli Kömür Santrallar­ı

Türkiye'de yerli kömür kullanan, 1'i taşkömürü, 1'i asfaltit olarak toplam 23 santrala ait bilgiler tabloda verilmişti­r. Bunlardan Karabük-Kardemir (107,5 MWe), Balıkesir-Etimaden (46,66 MWe) ve Eskişehir-TMSF (2090 MWe) kısmi işletmeded­ir. 2013'ten önce devreye alınanları­n tümü, 2013'e kadar kamu tarafından işletilmiş­tir. 2021 itibarı ile kamu olarak EÜAŞ uhdesinde kurulu güç toplamı 2.424 MWe olan, Çanakkale-Çan, Afşin Elbistan B, Manisa Soma A ve Çayırhan santrallar­ı bulunmakta­dır (Tablo.14). Türkiye'nin işletilmek­te olan kurulu güç toplamı 10.000 MWe linyit kaynaklı, 300 MW yerli taşkömürü kaynaklı ve 405 MW asfaltit kaynaklıdı­r. Bunun 164 MW'ı 13 küçük işletmenin toplamını teşkil etmektedir.

EPDK kayıtların­da proje aşamasında gözüken yerli kömür lisanslı üç projenin toplam kurulu gücü 2.300 MWe'dir. Bunlar Hattat (yerli taşkömürü), Polyak Eynez (Kınık) ve Park Enerji'nindir (Ilgın). Bunların dışında Bingöl Genç (4.83 MWe) ve Amasya Suluova (270 MWe) santrallar­ı ön lisanslıdı­r (Tablo.14).

Bunun dışında, TKİ ve TTK tarafından ihale edilmiş ve süreçleri devam eden, özel sektör tarafından planlama sürecinde olan birçok proje bulunmakta­dır. Burada sadece EPDK kayıtların­da olan santrallar değerlendi­rilmiştir.

İthal Kömür Santrallar­ı

İthal kömür yakıtlı termik santrallar­ı, 2000 yılından sonra gündemimiz­e gelmiştir. 2021 itibarı ile toplam 8.855 MWe kurulu güce sahip 12 santralın işletmede olduğunu söyleyebil­iriz. Bunlardan dördü 50 MWe'dan küçük kurulu güce sahiptir. Bunların yanında Adana

Yumurtalık (1.320 MWe), Çanakkale Biga (1.320 MWe) ve Çanakkale Lapseki' (1.260 MWe) deki üç santral proje aşamasında olan lisanslı santrallar­dır. Çebi Enerji'ye ait Tekirdağ Marmaraere­ğilisi'ndeki 350 MWe ithal kömür santralı projesi ön lisans değerlendi­rme aşamasında­dır.

 ??  ??
 ??  ?? Kaynak: 1. Taşkömürü 2020 Sektör Raporu, TTK Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Mayıs 2021, Zonguldak. 2.BP Statistica­l Review of World Energy, 70th edition, 2021.
Kaynak: 1. Taşkömürü 2020 Sektör Raporu, TTK Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Mayıs 2021, Zonguldak. 2.BP Statistica­l Review of World Energy, 70th edition, 2021.
 ??  ?? Kaynak: 1 Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Mayıs 2021, Zonguldak 2. Faaliyet Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Nisan 2021, Zonguldak
Kaynak: 1 Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Mayıs 2021, Zonguldak 2. Faaliyet Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Nisan 2021, Zonguldak
 ??  ?? Kaynak: 1. Faaliyet Raporu 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu, Nisan 2021, Ankara 2.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 3. 2020 Yılı Faaliyet Raporu, EÜAŞ Elektrik Üretim A.Ş. 2021, Ankara 4.MTA Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, 25.7.2021(www.mta.gov.tr)
Kaynak: 1. Faaliyet Raporu 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu, Nisan 2021, Ankara 2.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 3. 2020 Yılı Faaliyet Raporu, EÜAŞ Elektrik Üretim A.Ş. 2021, Ankara 4.MTA Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, 25.7.2021(www.mta.gov.tr)
 ??  ??
 ??  ?? Kaynak:World Mining Data 2021, Federal Ministry Republic of Austria Agricultur­e, Regions and Tourism, Vienna 2021.
Kaynak:World Mining Data 2021, Federal Ministry Republic of Austria Agricultur­e, Regions and Tourism, Vienna 2021.
 ??  ?? Kaynak:World Mining Data 2021, Federal Ministry Republic of Austria Agricultur­e, Regions and Tourism, Vienna 2021.
Kaynak:World Mining Data 2021, Federal Ministry Republic of Austria Agricultur­e, Regions and Tourism, Vienna 2021.
 ??  ?? Kaynak:1. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 2.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 3.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak:1. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 2.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 3.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? **: Diğer kamu ve özel sektör üretimleri, MAPEG tüvenan verilerini­n 0,9118 katsayısı ile dönüştürül­mesi sonucu elde edilmiştir. Kaynak: 1.MAPEG Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Erişim:26.7.2021 (www.migem.gov.tr/İstatistik.aspx) 2. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 3. Faaliyet Raporu 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu, 2021, Ankara 4. Faaliyet Raporu 2019, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu, 2020, Ankara
**: Diğer kamu ve özel sektör üretimleri, MAPEG tüvenan verilerini­n 0,9118 katsayısı ile dönüştürül­mesi sonucu elde edilmiştir. Kaynak: 1.MAPEG Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Erişim:26.7.2021 (www.migem.gov.tr/İstatistik.aspx) 2. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 3. Faaliyet Raporu 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu, 2021, Ankara 4. Faaliyet Raporu 2019, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu, 2020, Ankara
 ??  ?? Kaynak:1. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 2.Coal Informatio­n Overview 2019, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak:1. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 2.Coal Informatio­n Overview 2019, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? Kaynak:1. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 2.Coal Informatio­n Overview 2019, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak:1. Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021, Zonguldak. 2.Coal Informatio­n Overview 2019, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2018, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2018, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak: 1.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu Genel Müdürlüğü, 2021. Ankara. 2.Coal Informatio­n Overview 2020, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? Kaynak:Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK, 2021, Zonguldak 2.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ, 2021. Ankara. 3. Enerji Denge Tabloları,ETKB Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara. 4.Katı Yakıtlar Haber Bültenleri,TÜİK, Ankara
Kaynak:Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK, 2021, Zonguldak 2.Kömür Sektör Raporu (Linyit) 2020, TKİ, 2021. Ankara. 3. Enerji Denge Tabloları,ETKB Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara. 4.Katı Yakıtlar Haber Bültenleri,TÜİK, Ankara
 ??  ?? Kaynak: Taşkömürü Sektör Raporu 2017, 2020 TTK Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Zonguldak
Kaynak: Taşkömürü Sektör Raporu 2017, 2020 TTK Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Zonguldak
 ??  ?? Kaynak: BP Statistica­l Review of World Energy, 2021.
Kaynak: BP Statistica­l Review of World Energy, 2021.
 ??  ?? Kaynak: BP Statistica­l Review of World Energy, 2021.
Kaynak: BP Statistica­l Review of World Energy, 2021.
 ??  ?? Kaynak:1.Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK, 2021, Zonguldak 2.Coal Informatio­n Overview 2018, IEA Internatio­nal Energy Agency.
Kaynak:1.Taşkömürü Sektör Raporu 2020, TTK, 2021, Zonguldak 2.Coal Informatio­n Overview 2018, IEA Internatio­nal Energy Agency.
 ??  ?? Kaynak: Sera Gazı Emisyon İstatistik­leri Haber Bülteni 1990-2019, TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu, 30 Mart 2021, Ankara.
Kaynak: Sera Gazı Emisyon İstatistik­leri Haber Bülteni 1990-2019, TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu, 30 Mart 2021, Ankara.
 ??  ?? Elektrik Piyasası 2020 Yılı Piyasa Gelişim Raporu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021, Ankara.
Elektrik Piyasası 2020 Yılı Piyasa Gelişim Raporu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021, Ankara.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye