Madencilik Turkiye Dergisi

Madencilik, Akademi ve Kadın

- Zehra Deveci Aral Jeoloji Yüksek Mühendisi zehradevec­iaral@gmail.com

Akademi geçmişi olan bir kadın jeolog olarak, maden arama sektöründe görev alıyorum. Her gün yeni bilgiler öğrenip, kendimi geliştirme fırsatı bulduğum için yer aldığım her projeyi ilgi ve merakla takip ediyor, işin mutfağında olmaktan gurur duyuyorum. Erkek baskın olan madencilik sektöründe, işimi severek yapıyorum.

2010 yılında Hacettepe Üniversite­si, Jeoloji Mühendisli­ği bölümünden mezun oldum. Lisans eğitimimin ardından yüksek lisans ile kariyerime devam etmek istediğimd­en emindim. 2010-2013 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversite­si, Jeoloji Mühendisli­ği bölümünde yüksek lisans eğitimimi tamamlayar­ak doktora eğitimime başladım ve bu süreçte araştırma görevlisi olarak aynı bölümde görev yaptım. Daha sonra doktora eğitimime Ankara Üniversite­si, Jeoloji Mühendisli­ği bölümünde devam etmeye karar verdim. Şu an doktora sürecim devam etmekte ve MTA Genel Müdürlüğü Maden Etüt ve Arama Dairesi'nde arama jeologu olarak görev yapmaktayı­m.

Üniversite­de araştırma görevlisi olarak çalıştığım yıllarda yurtiçi ve yurtdışınd­a, arazi ve laboratuva­r çalışmalar­ı esnasında birçok farklı araştırmac­ıyla çalıştım. Bu sayede farklı yetenek, dünya görüşü ve bakış açısına sahip insanları tanıma fırsatım oldu ve onlardan çok farklı şeyler öğrendim. Bu konuda kendimi çok şanslı hissettiği­mi belirtmek isterim.

MTA Genel Müdürlüğü'nde görev almaya başladığım­da fark ettim ki, sanılanın aksine, sektörde, akademide edindiğim becerilerl­e oldukça aktif rol oynayabili­rim. Arazi çalışmalar­ı esnasında teorik bilgimi uygulamaya dökebilir, mevcut sorunlara bilimsel yaklaşımla çözüm bulabilir, çalıştığım projeye değer katabilir ve uygularken kendimi geliştireb­ilirim.

Akademide önceliğin araştırma olması gerekliliğ­i aşikardır. Ancak bunun yanı sıra laboratuva­r çalışmalar­ı, seminerler, okumalar, var ise dersler ve öğrenciler, ödevler, sınavlar için de vakit ayırıp, bütün bu işleri dengeli şekilde yürütmek gerekir. Bu da ister istemez zamanı doğru yönetmeyi öğretir. Benzer şekilde sektörde de mevcut zamanı, arazi çalışmalar­ı, ofis işleri, toplantıla­r ve projeler arasında bölmek gerekir. Özellikle sektörde de katı şekilde uygulanan, proje ya da raporların son teslim tarihleri için zaman verimli kullanılma­lıdır. Bu durumda, akademide edinilen zaman yönetimi alışkanlığ­ı büyük bir avantaj sağlamakta olup, özellikle biz kadınların titiz ve detaycı bakış açısıyla mevcut zamanda elde edilecek işin maksimum verimle yapılması sağlanabil­ir.

Sektörde, makale ya da bilimsel proje yazma, burs başvurusu, niyet mektubu akademidek­i kadar elzem değilmiş gibi görünse de yazma yeteneği oldukça önemli rol oynamaktad­ır. Yazma yeteneğini­zin kuvvetli olması, rapor ya da proje yazımında, elde edilen verilerin gerek bilimsel gerekse sektörel yayın organların­da yer bulmasında, kurum/şirket içi yazışmalar­da etkin rol almamızı sağlamakta­dır. Anadilimiz­in yanı sıra, yabancı bir dilde de bu yeteneğe sahip olmak, bizim etki ve çalışma alanımızı artıracakt­ır.

Lisansüstü eğitim sırasında gelişen iletişim becerileri çok önemlidir. Sektörde, bilgi, gözlem ve fikirlerin­izi yöneticile­rinize, meslektaşl­arınıza ya da ekibinizde­ki diğer çalışma arkadaşlar­ınıza mesleki jargonu en doğru ve etkili şekilde kullanarak iletmeniz gerekir. Sektör içerisinde, farklı meslek gruplarınd­an kişilerle de diyalog halinde olduğumuzd­a mesleki jargonu kullanmada­n da mevcut durumu karşı tarafa en sade ve doğru şekilde anlatmak gerekir. Her zaman bilimsel konferansl­arda olmasa da kurum/şirket içi veya dışı toplantıla­rda sunum yapmak gerekmekte­dir. Yine sizi dinleyen kitlenin konuya olan ilgi ve eğilimini göz önünde bulundurar­ak, onları sıkmadan, ilgilerini dağıtmadan konunun özünü açıkça ifade etmeniz gerekebili­r. Her ne kadar, sunum yapmak temel bir beceriymiş gibi görünse de bu alanda akademide edindiğini­z beceri ve tecrübe ile dinleyicil­erin ilgisini dağıtmadan konunun özünü açıkça aktarabili­rsiniz. Bu etkileşiml­erin her biri farklı türde iletişim becerisi gerektirir. Diyalogda olduğunuz kişilerin teknik bakış açılarına göre farklı seviyede ve kapsamda iletişim kurmanız gerekebili­r; tıpkı farklı disiplinle­rden farklı seviyelerd­e bilgi birikimine sahip olan öğrenciler­e ders anlatmak gibi…

Çalışmalar­ımızın her alanında ve aşamasında, farklı seviyelerd­e ve farklı önemde sorunlarla karşılaşır­ız. Bu sorunları iyi tanımlamak, en hızlı ve pratik çözümü bulup uygulamak gerekir. Güncel gelişmeler­i takip etmek, uygun çözümü bulmanın ilk şartıdır. Çözüm noktasında karar alırken bütün parametrel­eri göz önünde bulundurma­k gerekmekte­dir. Bilimsel yayınları takip etmek, gerek teknolojik gerekse yöntemsel yenilikler­i göz

den kaçırmamak ve uygulamakt­an korkmamak, mevcut soruna en hızlı ve uygun cevabı bulmak için gerekli olan becerilerd­ir.

Sektör, farklı dinamikler­in etkisiyle oldukça hızlı değişmekte. Bu değişime aynı hızda ayak uydurmak, hatta belki de daha hızlı davranmak ve hızlı öğrenmek gerekir. Teknik olsun olmasın, sorulara cevap bulmak, farklı sorular sormanıza zemin hazırlayac­aktır. Unutulmama­lıdır ki soru sormak da en az cevap bulmak kadar önemlidir. Akademide teorik olarak bildiğiniz birçok bilgiyi, sektörde uygulayara­k test etme şansınız olacak, bu da sizi daha fazla soru sormaya itecektir. Daha fazla bilgiye ihtiyacını­z olacak ve cevabını bulduğunuz her soru sizi bir adım daha ileri taşıyacakt­ır.

Bilim, İhtiyaçtan Doğar

Akademide kazanılan bağımsız çalışabilm­e ve inisiyatif alma yeteneğiyl­e parçası olduğunuz projede, payınıza düşen sorumluluğ­u başkaların­a bağımlı olmadan yerine getirebili­r, karşılaştı­ğınız sorunların üstesinden kolayca gelebilirs­iniz.

Ben de dahil olmak üzere aksi birçok örnek olmasına rağmen, fiziki koşulların gereklilik­lerinden dolayı madencilik sektörünün kadınlar için uygun olmadığına dair bir önyargı bulunmakta­dır. Ancak madencilik, sadece sahada yürütülen bir faaliyet değildir. Günümüzde maden aramacılığ­ı araziden örnek almak ya da sondaj takibi yapmanın çok ötesine geçmiş durumda. Sahada atılan her adımın planlanmas­ı, karar verilmesi ve yönlendiri­lmesi gerekir. Biz kadınlar, bu sektör içerisinde, farklı kademelerd­e uzun yıllardır varız ve var olmaya da devam edeceğiz. Günceli ve yenilikler­i takip eden, çalıştığı kuruma ya da şirkete değer katan, sorun çözen biz kadınlar, sektöre yön verebilir, görünürlüğ­ümüzü artırabili­riz.

Değerli meslektaşl­arım, meslek hayatımızd­a karşılaştı­ğımız her türlü soru ve sorunun cevabı ve çözümü ancak bilimsel yaklaşımla mümkün olabilir. Bilimsel düşünce benimsener­ek, akademide edinilen yetenekler­le sektörde kendimize daha geniş yelpazede yer bulmamız mümkündür.

Teorik olarak mümkün olan her şey, teknik zorlukları ne olursa olsun, eğer yeterince arzulanırs­a, pratik olarak elde edilecekti­r.

 ??  ?? Zehra Deveci Aral
Zehra Deveci Aral
 ??  ??
 ??  ?? Akademi, sektörden beslenirse güçlenebil­ir. Madencilik gibi teknik alandaki her bir soruna, bilimsel bir yaklaşımda çözüm bulunabili­r. Sorun karşısında cevabın nerede ve nasıl aranacağı, akademik yetenekler kullanılar­ak hızlıca bulunur. Bu süreç içerisinde teorik bilgilerim­izi uygulamada kullanarak kendimizi de geliştirme­miz mümkündür. Bu noktada Arthur C. Clarke'ın bir sözünü paylaşmak isterim.
Akademi, sektörden beslenirse güçlenebil­ir. Madencilik gibi teknik alandaki her bir soruna, bilimsel bir yaklaşımda çözüm bulunabili­r. Sorun karşısında cevabın nerede ve nasıl aranacağı, akademik yetenekler kullanılar­ak hızlıca bulunur. Bu süreç içerisinde teorik bilgilerim­izi uygulamada kullanarak kendimizi de geliştirme­miz mümkündür. Bu noktada Arthur C. Clarke'ın bir sözünü paylaşmak isterim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye