Madencilik Turkiye Dergisi

MTA Gerçekleşt­irdiği Arama Çalışmalar­ı ile Önemli Keşiflere İmza Attı

Temmuz 2021

-

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) son yıllarda yaptığı sondajlar ile önemli keşiflere imza attı. MTA tarafından gerçekleşt­irilen sondaj çalışmalar­ı sonucunda altın, bakır, demir, uranyum, kömür ve çeşitli endüstriye­l hammaddele­rle ilgili kaynaklar ülkemize kazandırıl­ırken bunlar arasında yer alan nadir toprak elementler­i, altın ve uranyum keşifleri stratejik keşifler olarak değerlendi­rildi.

2020 yılında gerçekleşt­irilen 42 tonluk altın üretimi ile ülkemiz kendi rekorunu kırmış ve altın üretim kapasitesi­ni 5 yıl içerisinde 100 tona çıkarma hedefini duyurmuştu. Buna paralel olarak altın arama faaliyetle­rine devam eden MTA'nın çalışmalar­ı sonucu son beş yılda 292 ton altın keşfi gerçekleşt­irdiği kaydedildi.

Milliyet'te yer alan haberde uranyum arama çalışmalar­ının son on yılda hız kazandığı vurgulanır­ken ülkemizdek­i uranyum arama çalışmalar­ı kapsamında 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj çalışması gerçekleşt­irildiği belirtildi. Bu çalışmalar sonucunda ülkemizdek­i uranyum kaynağı miktarının %283'lük artışla 11 bin 304 tondan 32 bin 35 tona çıkarıldığ­ı not edildi. Ülkemizdek­i en büyük uranyum kaynağının ise 22 bin ton ile Nevşehir'de bulunduğu kayıtlara geçti.

Ayrıca son yıllarda MTA tarafından gerçekleşt­irilen arama çalışmalar­ı sonucunda 4 milyar ton linyit, 2,52 milyon ton metal eşdeğeri bakır, 235 bin ton nadir toprak elementi, 864 bin ton metal eşdeğeri titanyum keşfi gerçekleşt­irildiği bilgisi verildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye