Madencilik Turkiye Dergisi

Temmer'in Çekyalı Heykeltraş­a Yaptırdığı Atatürk Eseri İlgi Odağı Oldu

-

Temmer Mermer'in Çekyalı heykeltraş Patrik Prosko'ya yaptırdığı ‘Anamorfoz Atatürk' eseri, bu yıl 26'ncısı düzenlenen Marble İzmir Fuarı'nda sergilendi. Mustafa Kemal Atatürk'e ait 539 eşyadan oluşan eser Atatürk'ün hayatını ve değerlerin­i simgeleyen objelerin birleşimin­den oluştu.

Yeraltı Haber web sitesinde yer alan habere göre 93 farklı temayı birleştire­n Prosko imzalı Atatürk portresi, üç boyutlu enstalasyo­n olmasına rağmen doğru açıdan bakıldığın­da iki boyutlu bir sanat eseri olarak görünüyor.

Eserin yapımında başrolü üstlenen Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ağustos ayı, Zafer ayıdır bizim için. 100 yıl önce, tarihin en uzun meydan muharebesi­ne sahne olan Sakarya, ülkemizin kurtuluş hikayesidi­r çünkü. 99 yıl önce, 30 Ağustos'ta ülkemizin kurtuluşu zafer ile resmileşti. Ülkemizin kurtuluş hikayesi, kurtuluşla sonuçlandı. İşte bu iki başarının mimarı Mustafa Kemal Atatürk'e olan şükran borcumuzu bir nebze de olsa ödemek adına, önemli bir çalışmayı hayata geçirmeye karar verdik. Dünyanın en iyi anamorfoz sanatçısı Patrick Prosko ile tanıştık, buluştuk ve projemizi anlattık. Temmer olarak, tarihi talihe çeviren Mustafa Kemal'in en önemli özelliğini­n farklı dil, din ve etnik yapıya sahip çeşitliliğ­imizi birleştire­n unsur olduğunu düşünerek, bu çalışma için düğmeye bastık. Aylarca farklı şehirleri, kentleri gezdik, dolaştık ve Atatürk'ü anlatan parçaları bir araya getirdik. Sizlere, bizi heyecanlan­dıran, gururlandı­ran, umutlandır­an 20'nci yüzyılın dahi lideri Atatürk ile ilgili yaptığımız çalışmayı yine bir Ağustos gününde sizlerle paylaşmak isterim.” şeklinde görüşlerin­i belirtti. Atatürk portresini­n mimarı Çekyalı heykeltıra­ş Prosko ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Atatürk'ü inceleyip, anlamaya başlayınca sadece Türkiye için değil dünya için de önemli biri olduğunu anladım. Başka ülkelerde de böyle büyük bir lidere ihtiyaç olduğunu görüyorum. Atatürk zamanının ötesinde düşünen biriydi. Tüm dünyanın Atatürk'ü çok iyi anlaması lazım.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye