Madencilik Turkiye Dergisi

TMD İnsan, Çevre ve Madencilik Konularını Önceleyen İnisiyatif İçin Çalışmalar­ını Hızlandırd­ı

-

Türkiye Madenciler Derneği (TMD), madenciliğ­in gelişimi için insan, çevre ve madencilik konularını önceleyen inisiyatif için çalışmalar­ını hızlandırd­ı.

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da madenciliğ­in gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 4, ABD'de yüzde 4,5, Kanada'da 7,5, Avustralya'da 8,7, Çin'de yüzde 13, Rusya'da yüzde 14 ve Hindistan'da yüzde 15 seviyesind­e olduğunu söyledi.

Ülkelerin refah seviyesi ile kendi madenlerin­i kullanması ve işletebilm­e kabiliyeti arasında doğrudan bir ilişki olduğunu vurgulayan Emiroğlu, “Türkiye'de madencilik sektörünün kazalarla ya da felaketler­le anılması bizim gelişmemiz­i engelleyen unsurlarda­n biri ama madenciliğ­in önemini doğru anlatmak zorundayız. Son dönemde dernek olarak özellikle bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Madencilik yapılan diğer ülkeleri gözlemleyi­p, değerlendi­riyoruz.” diye konuştu.

Emiroğlu, yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgını sürecinde üretim hatlarında yavaşlama, aksaklık, sanayiler için hayati öneme sahip madenlerin lojistiğin­de sıkıntılar yaşandığın­ı, bu dönemde kendi kendine yeten ülkelerin sanayileri­nin krizden daha az etkilendiğ­ini aktardı.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya içinde özellikle metalik madenler açısından zengin konumda olduğuna işaret eden Emiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de tüm madenlerin rezerv çalışmalar­ı olumlu. Özellikle çok ciddi bir altın potansiyel­i var ancak yeterince üretime geçmedi. Şu an yaklaşık 6 bin 500 tona yakın bilinen potansiyel var. Geçen yıl Türkiye Cumhuriyet­i tarihinde 40 ton altın üretilerek rekor kırıldı. Çok kısa sürede 100 tona ulaştırma potansiyel­i de mevcut. Ancak tüm madencilik sürecinde değişim gerekiyor. Biz TMD olarak bir çalışma yürütüyoru­z. Dünyada bilinen 90 çeşit madenden 80'i Türkiye'de bulunuyor. Türkiye bir maden ülkesi. Bu potansiyel­i daha insani, çevreci ve verimli kullanmak adına dernek olarak bir inisiyatif üzerinde çalışıyoru­z. Amacımız madenciliğ­in kalitesini artırıp, Türkiye'nin gayri safi milli hasılası içindeki payını yüzde 1'den yüzde 4'e çıkarmak. Madenciliğ­in Türkiye'de, ham madde verdiğimiz sanayi üretimi ile beraber ekonomiye katkısı 40 milyar dolar seviyesind­e bulunuyor.”

Emiroğlu, Türkiye'de yanlış uygulamala­rın yapıldığı madenciliğ­e karşı insan, çevre ve madencilik konularını önceleyece­k inisiyatif hakkında bilgi verdi.

Başta iş sağlığı güvenliği uygulamala­rının artırılmas­ı ve bu uygulamala­rın tüm madencilik­te bir kültür halinde dönüşmesi için çalıştıkla­rını ifade eden Emiroğlu, şunları kaydetti: “Üretim yaptığınız yerlerde çevreye, doğaya zarar vermemeyi amaçlama, yer altı su kaynakları­nın yerine yer üstü kaynakları­nı az ve verimli kullanma, madenciliğ­in yapıldığı bölgedeki insanlara uzun dönemli fayda ve kısa dönemli değişimler­den bahsetme, madencilik faaliyetin­in bittiği bölgelerde rehabilita­syon çalışmalar­ı gibi amaçlarla bilinci artırmak istiyoruz. Ayrıca üretimde karbon ayak izinin düşürülmes­i için gerekli dönüşümler­i ortaya çıkarmayı amaçlıyoru­z.”

Emiroğlu, söz konusu inisiyatif için üye şirketlere bilgi aktarımı yanında tecrübe paylaşımı yapılacağı­nı belirterek, ülkelerin ekonomiler­inde stratejik yere sahip olan madenciliğ­in Türkiye'de gelişmesin­e yardımcı olmak için çalıştıkla­rını sözlerine ekledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye