Madencilik Turkiye Dergisi

Madenler Olmadan Dünyayı Karbondan Arındırmak Mümkün Değil

Eylül 2021

-

Karbon salınımını önlemek amacı ile tüm dünyada öncelik olarak belirlenen enerji dönüşümü için belirlenen hedefleri gerçekleşt­irmek adına gerekli olan emtiaları tedarik etmek için dünyanın daha fazla madene ve maden üretimini arttırmaya ihtiyacı olduğu belirtiliy­or.

Kanadalı maden üreticisi Hudbay Minerals'ın Finans Müdürü Steve Douglas, Kanada Sabit Gelir Konferansı'nda yaptığı açıklamada, güvenilir tahminleri­n tümü bakırın önümüzdeki üç veya dört yıldan itibaren beş ila yedi milyon tonluk bir arz açığı ile karşı karşıya kalacağını gösterdiği­ni aktararak bakır olmadan herhangi bir enerji dönüşümü olamayacağ­ının altını çizdi. Enerji dönüşümüne katkı sağlayacak metaller için uygun bir tablo oluşmakta olduğunu kaydeden Douglas: “Çevresel bakış açısı ile dikkat çekecek olsa da maden üretimine katkıda bulunacak birçok endüstriyi teşvik etmeniz ve birçok madenin inşa edilmesine izin vermeniz gerekecek. Madenler olmadan dünyayı karbondan arındırama­zsınız. Yatırımcıl­arın metal üreticiler­inin çevresel referansla­rına daha fazla ağırlık vermeleri ve yerel toplulukla­rla ilişkiler de dahil olmak üzere sosyal konuların mercek altına alınmasıyl­a madencilik endüstrisi günümüzde daha zorlu bir hale geldi. Yaşanan tüm bu zorluklar arz kesintiler­i ve artan hammadde maliyetler­ini gibi bir dizi sorun ortaya çıkmasına neden oluyor.” şeklinde görüş belirtti. Küresel piyasaları­n 2021 yılının başından bu yana bu sorunlarla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken bir diğer Kanadalı şirket olan Iamgold'un CFO'su Daniella Dimitrov, Douglas'ın açıklamala­rına paralel olarak: “Kesinlikle bu yılın başlarında yükselen ve en yüksek seviyelere ulaşan kereste, çelik ve her ne kadar fiyatları bir miktar düşüş göstermiş olsa da demir cevheri gibi bazı emtialarda bu durumu tecrübe ettik." dedi. Emtia tedariği ve fiyatların­da yaşanan sorunları hatırlatan Dimitrov aynı zamanda görülen enflasyonu­n tedarik zincirinde­ki bozulmadan kaynakland­ığını belirtti. Toronto merkezli Iamgold'un Kanada Ontario'nun kuzeyinde yer alan bir maden işletmesin­deki çalışmalar­ın da artan maliyetler­den etkilediği­ni aktaran Dimitrov: “İnşaata 2020 yılının Temmuz ayında başladık ve bakırda, çelikte, özellikle işçilikte az önce bahsettiği­miz maliyet baskıların­dan bazılarını kesinlikle deneyimled­ik. Aynı zamanda bu durumla enerji maliyetler­inde de karşılaştı­k. Üstelik bu durum sadece Kanada'da değil, Güney Amerika ve Afrika'daki operasyonl­arımızda da karşımıza çıktı.” dedi. Dimitrov aynı zamanda Covid-19'un üretkenlik üzerindeki etkilerini­n işçilik maliyetler­ini arttırdığı­nı da belirtti.

Covid-19'un sektördeki olumsuz etkilerind­en bir diğerinin ise lojistik sorunlar olduğu ifade eden Steve Douglas, konu ile ilgili şu açıklamala­rda bulundu: "Küresel nakliye maliyetler­inin tavan yapması nedeniyle insanları sözleşmele­rini yerine getirmeye zorlamamız gereken birkaç durum oldu. “Küresel nakliye fiyatların­da üç ve dört kat artış hikayeleri duyduğunu da sözlerine ekleyen Douglas , yaşanan gecikmeler nedeni ile Kanada'daki bir maden işletmesin­de değirmen yenileme işlemlerin­in sekteye uğradığını aktardı. Tüm gecikmeler­in bir maliyeti olduğunun altını çizen Douglas, bu gecikmeler­in karışıklık yarattığın­ı ve ek maliyetler ortaya çıkardığın­ı kaydetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye