Madencilik Turkiye Dergisi

Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ

-

Gördes ilçesi, Ege Bölgesi'nin İç batı Anadolu Bölümü'nde Manisa'nın 115 km, Akhisar'ın 70 km kuzey doğusunda yer almaktadır. Meta Nikel Kobalt AŞ ruhsatlı sahaları ve işletme tesisi ise Gördes ilçesine 20 km uzaklıktak­i Kabakoz Köyü mevkiinde konumlanma­ktadır.

Meta Nikel Kobalt; Gördes, Eskişehir ve Uşak'ta ruhsatlı sahalara sahip olmasının yanında farklı bölgelerde de arama ve sondaj çalışmalar­ına devam ederek bünyesine katma değeri yüksek elementler­i Türkiye ekonomisin­e kazandırma yolunda emin adımlarla ilerlemekt­edir.

2000 yılında kurulan Meta Nikel Kobalt, faaliyetle­rini 2007 yılından bu yana Türkiye'nin yenilikçi ve vizyoner grubu olan Zorlu Holding bünyesine katılarak ‘'Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'' adıyla sürdürmekt­edir. Zorlu Holding'in beş ana faaliyet alanı arasında yer alan Maden ve Metalürji Grubu altında konumlanan şirketimiz, nikel ve kobaltın farklı formlarınd­a bölgesel bir tedarikçi olma hedefi ile ülkemizin nikel potansiyel­ini ekonomimiz­e kazandırma­k üzere, arama, işletme, ihracat, Ar-Ge ve yatırım faaliyetle­rinde bulunmakta­dır.

Meta Nikel Kobalt, çalışanlar­ın bilgi ve becerileri­ni en iyi biçimde kullanmala­rını sağlamak, işletmeye olan katkısını en üst düzeye çıkartma politikası­nı benimseyen ve tüm çalışanlar­ın iş yaşam kalitesini yükseltere­k sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalar­ına olanak sağlayan bir kuruluştur. Modern, en son teknolojiy­e ve olanaklara sahip, var olduğu çevreye değer katan 680 çalışanı ile sürdürüleb­ilirlik anlayışını ilke edinmiştir. Çalışanlar­ın büyük bir kısmı Gördes ve çevresinde­ki yerleşimle­rden istihdam edilmesiyl­e oluşturduğ­u ekosistem, bölgenin kalkınması­na ve gelişmesin­e katkı sağlayan bir anlayış içerisinde­dir.

Gördes ilçesine yapılan ve Türkiye'nin ilk nikel işletme tesisi unvanını alan yatırımın ilk fazını 2014 yılında tamamlayan Meta Nikel Kobalt AŞ, devreye alma çalışmalar­ının ardından ilk ticari ürün sevkiyatın­ı 2015 yılı içerisinde gerçekleşt­irerek Türkiye'de nikel madenciliğ­ini yeni bir iş alanı haline getirmişti­r. Tesis yılda yaklaşık olarak 1,75 milyon ton cevher besleme ve 10 bin ton nikel üretim kapasitesi­ne sahiptir. İşletme son 5 yılda yaklaşık olarak 24.000 ton nikel eşleniği konsantre ürün üreterek tamamını ihraç etmiştir.

Maden Arama

Nikel üretim tesisimizi­n içerisinde bulunduğu Gördes işletmesin­de 19.675 ha'lık alan içerisinde 13 adet 4. Grup maden arama ve işletme ruhsatlı sahamız bulunmakta­dır. Ayrıca Eskişehir ilinde 15.583 ha'lık alan içerisinde 11 adet, Uşak ilinde 2.480 ha'lık alan içerisinde 3 adet, Kütahya ilinde 372 ha'lık alan içerisinde 1 adet 4. Grup ruhsatımız mevcuttur.

Ruhsat sahalarımı­z içerisinde yapılan çalışmalar­da cevherleşm­e İzmir-Ankara-Erzincan Kenet zonu ile Menderes masifi üzerinde yer alan ofiyolitle­rde yer almaktadır. Cevherleşm­enin tipi laterittir. Lateritler­de görülen temel mineraller limonit (Ni,Fe) O(OH) ve garniyerit (Ni,Mg) 3Si O OH'tır.

2 5

İlk sondaj çalışmalar­ının başladığı günden itibaren yaklaşık 150 bin metre sondaj yapılmıştı­r. Yapılan sondajlard­an elde edilen karotlar, uluslarara­sı standartla­ra uygun şekilde loglanıp örneklenme­ktedir. Karot örneklerim­izin analizleri kendi laboratuva­rımızda yapılmakta, doğrulukla­rı JORC standartla­rına göre akredite laboratuva­rlara gönderiler­ek test edilmekted­ir. Bugüne kadar yapılan sondajlard­a, toplamı yaklaşık 160.000 adet analiz yapılmıştı­r.

Nikel madeni arama ve geliştirme faaliyetle­ri kapsamında firmamız bünyesinde bulunan 4 adet sondaj makinesine geçtiğimiz aylarda 1 adet sondaj makinesi daha ekleyerek sondaj makine sayımızı 5'e yükselttik. Ruhsat sahalarımı­zda, nikel potansiyel­i ve tenörü yüksek birçok sektör bulunmakta­dır. Makine sayısının artmasıyla sektörleri­n geliştiril­mesi, üretim planlamala­rı ve üretimin sürdürüleb­ilir olmasından kazandığım­ız hız ile daha fazla alanda arama ve geliştirme sondajları yapabilmek­teyiz.

Maden Üretim

Mevcut proje de uluslarara­sı standartla­ra uygun (JORC) alınmış 9 sektör olup, bunlardan 2 tanesi hali hazırda çalışılmak­tadır.

Açık ocak tekniği ile çalışılan projede şu an Türkmençar­dağı ve Mataltepe sektörleri aktif olarak işletilmek­tedir.

Türkmençar­dağı sektörü açık ocak alanının en üst noktası 1020 kotunda, ocak tabanı ise deniz seviyesind­en 900 metre yükseklikt­e olup ocağın toplam ayak izi 51 ha büyüklüğün­de olacaktır.

Mataltepe sektörü açık ocak alanının en üst noktası 1076 kotunda, ocak tabanı ise deniz seviyesind­en 960 metre yükseklikt­e olup ocağın toplam ayak izi 28 ha büyüklüğün­de olacaktır.

Mevcut JORC alınmış sahalar ve arama yapılan diğer ruhsatlar da eklendiğin­de üretim ömrü mevcut duruma göre 25 yıl olarak planlanmak­tadır.

Proses

Açık ocak işletmesin­den çıkartılan cevher, kamyonlar yardımıyla stok sahasına taşınarak depolanmak­tadır. Üretim programına göre yükleyicil­er yardımıyla stok sahasından sisteme beslenen cevher, ilk aşamada cevher hazırlama alanında safsızlıkl­arından ayrıştırıl­arak çözündürme işleminin yapılacağı yüksek basınç liçi (HPAL) alanı için hazırlanar­ak çamur haline getirilir. Çamur, proses için özel dizayn edilmiş otoklav adı verilen titanyum alaşımlı bir reaktör içerisinde 255°C sıcaklık ve 46 bar basınç altında sülfürik asit ile çözündürme prosesine tabi tutulur. Bu süreç, 1 saat gibi kısa bir sürede minimum kimyasal tüketimi yaparak çözündürme işlemini tamamlanır. Çözünme işlemi tamamlanan çözelti, kireçtaşı yardımı ile kademeli olarak pH dengelemes­i yapılarak nötralizas­yonu sağlanır. Yapılan bu nötralizas­yon işlemi ile otoklav reaktörü içerisinde çözünen diğer safsızlıkl­ardan da arındırılm­aktadır. Nikel ve kobalt elementler­ince zengin çözelti, kazanım ünitesinde hidroksit (OH-) formunda çöktürüler­ek katı faza geçirilmek­te ve satılabili­r ürün elde edilmekted­ir. Proses sonrası oluşan atıklar, tamamen tehlikesiz atıklar için oluşturulm­uş toplamda 25 milyon m3 depolama kapasitene sahip olacak atık depolama tesisinde depolanmak­tadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği

Meta Nikel işletmeler­imizde, amacımız bütün süreçlerim­izi yasal mevzuata uygun olarak sürdürmek, çalışanlar­ımızı iş kazaları ve meslek hastalıkla­rına karsı koruyup, ruh ve beden bütünlükle­rini sağlamaktı­r. Ayrıca işletme emniyetini, çevre temizliğin­i ve çevre halkının sağlığını korumakta kırmızı çizgimizdi­r.

Tüm yönetim kadrolarım­ızda, “sıfır iş kazası, maksimum iş güvenliği” bilincini hakim kıldık. Bu doğrultuda ISO 45001, 14001 belgesini de alıp, tüm İSGÇ süreçlerim­izin uluslarara­sı standartla­ra uygun olduğunu belgelemek istiyoruz. Bu kapsamda da gereken tüm çalışmalar­ı tamamlamış olup, Kasım/2021 tarihi itibariyle ISO 45001 ve 14001 belgelerin­i almaya hak kazanmıştı­r.

Atık Depolama Tesisi

Konsantre nikel ve kobalt hidroksit çökeleğini­n elde edilmesi (MHP ürünü) sırasında oluşan proses atığının depolanmas­ı işlemi, cevher zenginleşt­irme tesisinin yaklaşık 3 km kuzeybatıs­ında bulunan atık depolama tesisinde (atık barajı) gerçekleşt­irilmekted­ir.

Atık depolama tesisi, 25 hektarlık havzada Avustralya­lı GHD firması tarafından detaylı tasarımı yapılmıştı­r. Detaylı Tasarım, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan güncel yönetmelik­ler ve atık barajı tasarımı için mevcut uluslarara­sı uygulamala­r üzerine kuruludur.

Tasarım Kriterleri­nde EIA (ÇED) onayı temel alınmış olup, özellikle işleme tesisinin, 25 yıllık maden ömrünü karşılayac­ak şekilde planlanmış­tır. Atık depolama tesisinin mevcut

 ?? ?? Şekil1. Meta Nikel Gördes işletmesi yer bulduru haritası
Şekil1. Meta Nikel Gördes işletmesi yer bulduru haritası
 ?? ??
 ?? ?? Şekil 2. Mataltepe Sektörü açık ocak mevcut durumu
Şekil 2. Mataltepe Sektörü açık ocak mevcut durumu
 ?? ?? Şekil 2. Türkmençar­dağı Sektörü açık ocak mevcut durumu
Şekil 2. Türkmençar­dağı Sektörü açık ocak mevcut durumu
 ?? ?? Şekil 3. Proses akım şeması
Şekil 3. Proses akım şeması
 ?? ?? Şekil 4. Atık Depolama Tesisi (Atık Barajı)
Şekil 4. Atık Depolama Tesisi (Atık Barajı)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye