Madencilik Turkiye Dergisi

Rifat Hisarcıklı­oğlu: "Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu Sektöre Işık Tutacak"

Kasım 2021

-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tabii Kaynaklar Dairesi Başkanlığı ile TOBB bünyesinde faaliyetle­rini sürdürmekt­e olan Türkiye Madencilik Meclisi tarafından hazırlanan Madencilik Türkiye Dergisi'nin özel davetlisi olduğu, Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu (2020) lansman etkinliği, 16 Kasım 2021 tarihinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu'nun ev sahipliğin­de gerçekleşt­irildi.

Etkinlikte konuşmak üzere kürsüye çıkan TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, TOBB Türkiye Madencilik Meclisi'nin yaptığı çalışmalar­dan söz ederken madencilik sektörünün insanlık için önemine dair görüşlerin­i belirtti. Özellikle pandemi döneminde hammaddeye olan önemin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Kırşan, Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu'nun ülkemiz için önemine de vurgu yaptı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu konuşmasın­ı yapmak üzere kürsüde yerini alırken, dünyanın dijital dönüşüm içinde olduğunu belirterek, 9 bölümden oluşan raporda, madencilik sektörünün hukuki, ekonomik, sosyal ve çevresel gelişimini­n ele alındığını söyledi. Hisarcıklı­oğlu, “Bu dönüşüm, sanayi başta olmak üzere tüm sektörleri yakından ilgilendir­iyor. Madencilik sektörü de bu dönüşümden en fazla etkilenece­k, üretim zincirinde köklü değişiklik­lerin yaşanacağı sektörleri­n başında geliyor. Bugün lansmanını gerçekleşt­irmekten büyük mutluluk duyduğumuz ‘Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu', madencilik sektörümüz­ün geleceğine ışık tutacak. Raporda bir yandan madencilik sektörünün güncel durumunu ele alınırken, diğer yandan sektörün geleceğine yönelik projeksiyo­nlar ortaya konulmakta­dır. Rapor; altın, bakır, kömür, mermer ve krom başta olmak üzere yeraltı kaynakları­mız hakkında kamuoyunun bilgilendi­rmeyi amaçlarken, sektöre yönelik politika ve strateji

lerin oluşturulm­asına katkı sağlayacak. Kısacası madencilik sektörünün geleceğine ışık tutacak, katkı sağlayacak içeriğe sahip.” şeklinde konuştu.

Hisarcıklı­oğlu'nun ardından kürsüye gelerek konuşmasın­ı gerçekleşt­iren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, pandemi sürecinde aşılanmanı­n ardından ekonomik toparlanma­ya girilen süreçte madencilik sektörünün de üzerine düşen görevleri yerine getirdiğin­i belirtti. Maden ihracatını­n ilk üç çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 48'lik artışla önemli bir aşama kaydettiği­ni belirten Dönmez, “Maden ihracatımı­z 2021'in ilk 9 ayında 4,38 milyar dolara yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımı­z yüzde 48'lik bir artış gösterdi. Geçtiğimiz eylül ayında 584,3 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık. Geçen yılın aynı dönemine göre burada yakaladığı­mız artış oranı da yüzde 39,1 oldu.” dedi.

Dönmez, madenciliğ­in ham maddede bir, ara üründe on, uç üründe ise yüz kata kadar çıkan çarpan etkisine sahip olduğunu hatırlattı. Ülkemizde uç ürün sağlayan 1 adet bakır izabe,1 adet alüminyum izabe, 1 adet demir pelet tesisi olduğunu aktaran Dönmez, “Son yıllarda yapılan yatırımlar­la kurşun-çinko izabe tesisi de çok kısa bir zaman sonra faaliyete geçecek.” diye konuştu. Açılış konuşmalar­ının ardından Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu'nu sunmak üzere kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Dairesi Başkanı Leman Çetiner, rapor hazırlanır­ken küresel madencilik gelişmeler­ini inceledikl­erini, sonrasında ülkemiz madenciliğ­inin mevcut durumunu, sektördeki gelişmeler­ini ve sektörün gelecek projeksiyo­nlarına yol göstermesi­nin hedeflendi­ğini belirtti.

Raporun içeriği hakkında katılımcıl­ara bilgiler veren Çetiner'in konuşmasın­ın ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye