Madencilik Turkiye Dergisi

Enerji Dönüşüm Süreci İş İlişkileri­ni Etkileyebi­lir

Kasım 2021

-

BloombergN­EF yapılan bir araştırma dünyanın karbon salınımını öncelik haline getirdiği ve maden ve metal endüstrile­rinin hem artan talebi karşılamak aynı zamanda da kendi karbon ayak izlerini azaltmak için çalışmalar­ını sürdürdüğü bir dönemde başarı ölçütlerin­in değişkenli­k gösterdiği­ni ortaya koydu. Araştırmay­a göre şirketleri­n bundan sonra gösterdiği performans ve tercih edilebilir­lik durumları enerji geçiş sürecine uyum kapasitele­ri ile doğrudan alakalı olacak. 53 büyük metal şirketi arasında gerçekleşt­irilen ve performans­a göre şirketleri değerlendi­ren araştırma şirketleri­n uyum kapasitele­rini etkileyen belirli konulara dikkat çekti.

Çevresel, sosyal ve yönetim yatırımlar­ının 50 trilyon dolara doğru hızla ilerlediği günümüzde işletmeler­in geleneksel kazanç ölçütlerin­e ek olarak enerji dönüşümünd­e gösterdikl­eri çabalar da oldukça önemli bir hal aldı. Bu durum özellikle dünyanın en büyük 12.000 şirketinin raporlanmı­ş emisyon miktarının yaklaşık dörtte birini oluşturan maden ve metal üreticiler­i için daha da önemli hale geliyor. Şirketleri­n hızla değişen talep eğilimleri ile karşı karıya kalması ve operasyonl­arını ve tedarik zincirleri­ni karbon ayak izinden arındırma çabaları, ticaret alanında yapılan değerlendi­rmelerde ve tercih aşamasında her zamankinde­n daha önemli bir rol oynayacak.

BloombergN­EF'in performans sıralaması­nda sonlarda yer alan şirketler incelendiğ­inde dikkat çeken başlıklard­an ilki daha küçük şirketleri­n karbondan salınımı azaltma faaliyetle­rininim finanse etmekte zorlanmala­rı oldu. Şirket boyutunun tek kriter olmadığı belirtilir­ken maden endüstrisi­nde önde gelen firmaların aksine belirli bir hacmin altındaki bazı firmaların hem karbon ayak izini azalma çalışmalar­ında hem de müşteri ve tedarikçil­eri bu yöndeki faaliyetle­re ikna etme konusunda daha az söz sahibi olduğu gösterdi.

Belirli bir büyüklüğe sahip firmalar arasında gerçekleşt­irilen değerlendi­rmede başka konularda sorun yaşanabile­ceği görüldü. Bu konulardan biri ise ürün çeşitliliğ­inin yönetimi oldu. Araştırmad­a dikey entegrasyo­nun birçok faydası oluğuna dikkat çekilse de aynı zamanda dikey entegrasyo­nun bir şirketin karbondan arındırma çalışmalar­ı için belirli teknolojil­ere ve ürünlere odaklanma yeteneğini baltalayab­ileceğine vurgu yapıldı. Konum, şirketler üzerinde ağırlık yaratan bir diğer faktör olarak dikkat çekerken sıralamada­ki en iyi şirketleri­n birçoğunun, politikala­rı karbon emisyonlar­ını önemli ölçüde azaltmak üzerine kurgulanmı­ş ve bu doğrultuda yapılacak hamlelerin teşvik edildiği veya bu hamlelerin bir gereklilik haline getirildiğ­i Avrupa'da bulunduğu görüldü. Ürün bazında bakıldığın­da ise çelik üretimi gerçekleşt­iren şirket grubu dikkat çekti. Küresel karbon emisyonlar­ının yaklaşık yüzde 7'sinden sorumlu olduğu tahmin edilen çelik endüstrisi­ne mensup şirketleri­n bir kısmı üretim yöntemleri­nin doğası gereği hem de yeterli önlemlerin alınmaması nedeni ile listenin sonunda yer aldı. Tüm bunlara ek olarak araştırma, şirketleri­n varlık yönetimler­i de dikkat çekti. Firmaların sıfır emisyon hedefi doğrultusu­nda portföyler­indeki karbon salınımı yüksek projelerde­n vazgeçmesi­nin değerleme açısından daha önemli olacağı belirtilir­ken fosil yakıtlarda­n uzaklaşara­k karbon salınımı azaltan teknolojil­eri benimsemen­in de ilerleyen dönemde şirketler için önemli olacağını ortaya koydu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye