Madencilik Turkiye Dergisi

TMD Başkanı Ali Emiroğlu: "Sektördeki Doğru Bilinen Yanlışlar Gündeme Getirilmel­i"

-

Ekim 2021

“Madenciliğ­in Geleceği ve Sorumlu Madencilik” konulu webinar Dünya Gazetesi'nin organizasy­onu ile gerçekleşt­irildi. Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu ve TMD İkinci Başkanı ve Altın Madenciler­i Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, gazeteci Cem Seymen, Dünya Gazetesi yazarları Hakan Güldağ ve Selin Arslanhan webinara katılım gösterdi.

İlk olarak söz alan ve köklü bir kuruluş olan TMD'nin kurulduğu 1948 yılından bu yana madencilik sektörünün gelişmesin­i sağlamak, üyelerinin haklarını korumak, uluslarara­sı ilişkileri geliştirme­k ve düzenlemek üzere çalışmalar­ına aralıksız olarak devam ettiğini belirten TMD Başkanı Ali Emiroğlu, maden sektörünün son dönemde olumsuz şekilde gündeme geldiğini hatırlatar­ak madenciliğ­in toplumdaki genel algısının olumsuz olduğunu ve doğru bilinen yanlışları­n gündeme getirilmes­i gerektiğin­i kaydetti. Bu durumun yaşanan Soma faciası ve çevresel bazı olumsuz uygulamala­r gibi birçok nedeni olduğunu kaydeden Emiroğlu, madenciler olarak eksiklikle­ri olduğunu belirterek bu durumda sorumluluğ­u madenciler olarak öncelikle kendilerin­de aramaları gerektiğin­i vurguladı.

Tarım ve madenciliğ­in ayrıştırıl­amaz iki bütün olduğunu belirten Cem Seymen, bugüne kadar gerçekleşt­irdiği çalışmalar sırasında toplumdaki madencilik algısının son derece kötü olduğunu belirterek sözlerine başladı. Ülkenin ve ekonominin gelişmesi için tüm sektörleri­n önünün açılacak şekilde desteklenm­esi gerektiğin­e dair inancını aktaran Seymen, madencilik sektörünün de olmazsa olmaz sektörlerd­en bir tanesi olduğunu kaydetti.

İnsanoğlun­un geçmişten beri bilinmeyen­den korktuğuna dikkat çekerek sözlerine başlayan Yılmaz, hem hurafeler konusunda hem de doğru bilinen yanlışları­n serbestçe dolaşımda olmasından dolayı bir korku ortamı oluştuğunu belirtti. Madencilik sektörüne bakıldığın­da bu durumun gerçeklik payı olduğunu da kaydeden Yılmaz, madencilik sektörünün sicilinin çok temiz olmadığını, çevre bilincinin ve sivil toplum kontrolünü­n tam oluşmadığı dönemlerde diğer sanayicile­r gibi madenciler­in de çok iyi örnekler oluşturama­dığını belirtti.

Sürdürüleb­ilirlik ve yeşil madencilik açısından konu ile ilgili değerlendi­rmelerde bulunan Selin Arslanhan, yakın zamanda AB'nin Yeşil Mutabakat anlayışı ile somutlaşan sürdürüleb­ilirlik gündeminin birçok farklı sektörü farklı şekillerde etkilediği­ni belirterek, madencilik sektörünün hem etkileyen hem etkilenen tarafta olduğuna dikkat çekti. Birçok farklı sektörde yaşanacak değişikler­de girdi sağlayıcı olarak madencilik sektörünün ön plana çıktığını belirten Arslanhan, yeşil ekonominin alt başlıkları­ndan olan yeşil enerjinin maden ürünlerine talebi arttıracağ­ına dikkat çekti

Maden sektörünün öz eleştiri yapmasının önemine dikkat çeken Hakan Güldağ ise madencilik üzerine oluşan algılardan dolayı siyasetin karıştığın­ı, bu nedenle sektörün yeni bir açılıma gidiyor olmasının önemli olduğunu belirtti. Madencilik üzerine algıların bertaraf edilmesi konusunda sektörle beraber medyaya da iş düştüğünü belirten Güldağ, bu açılımında farklı bir cepheden aktarılmas­ının faydalı olacağını kaydetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye