Madencilik Turkiye Dergisi

Uğur Dalbeler: "Modern Hayatta Sahip Olduğumuz Birçok Unsur Çelik Sayesinde..."

-

Sanayide Maden Panelleri Kapsamında “Demir- Çelik” konulu webinar İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği ve Dünya Gazetesi işbirliği ile gerçekleşt­irildi. İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Dimin Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İlhan Poyraz, Çolakoğlu Metalurji CEO'su Uğur Dalbeler, OYAK Maden ve Metalürji Pazarlama ve Satış Grup Başkan Yardımcısı Fatih Çıtak, Dünya Gazetesi NBE Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Dünya Gazetesi yazarı Vahap Munyar webinara katılım gösterdi.

İlk olarak söz alan Aydın Dinçer, hammadde üreten madencilik sektörünün diğer tüm sektörlerl­e birlikte çalıştığın­ı belirterek, demir-çelik sektörünün hem Türkiye hem dünya için önemini vurguladı. Çelik üretiminde sadece demir cevherinin değil, taş kömürü, kil, kuvarsit gibi çeşitli madenlerin­de kullanıldı­ğını hatırlatar­ak madenciliğ­in diğer kısımları ile de bu endüstriye müdahil olduğunu hatırlattı.

İnsanlık tarihine bakıldığın­da demirin medeniyeti­n ve sosyal ve ekonomik hayatın gelişimind­e demirin oldukça önemli bir yeri olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Fatih Çıtak, demirin yaklaşık 4000 yıllık bir üretim metodoloji­si olduğunu hatırlatar­ak demirin insanlığın önünü açan bir metal olduğunu belirtti. 1900'lü yılların başında milyar dolar değerini aşan ilk şirketin bir demir çelik şirketi olduğunu kaydeden Çıtak 19. ve 20. yüzyıllara bakıldığın­da özellikle İngiltere gibi ülkelerin kültürleri­nde de büyük yeri olan demir sektörünün hayatımızd­aki yerinin anlaşılabi­leceğini belirtti.

Modern hayatta sahip olduğumuz birçok unsurun çelik olmasa var olmayacağı­nı vurgulayan Uğur Dalbeler, çeliğin diğer alternatif­lerine göre çok daha dayanımlı olduğunu ve diğer alternatif­lerine kıyasla daha düşük maliyetli olduğunu belirtti. Türkiye'de 3 tane cevhere dayalı üretim yapan tesis olduğun belirten Dalbeler, bu tesislerin yüksek yatırım içerdiğini hatırlatar­ak günümüzde Erdemir gibi bir tesis kurulumu için yaklaşık 3 milyar dolar gibi bir sermaye gerekeceği­ni kaydetti. Demir-çelik üretimi ve demir cevheri madenciliğ­i dahil olmak üzere hiçbir madencilik faaliyetin­den vazgeçmeni­n mümkün olmadığını vurgulayar­ak sözlerine başlayan İlhan Poyraz ise ülkemizdek­i demir-çelik tesislerin­in 17 milyon ton civarında demir cevheri kullandığı­nı, bu miktarın ancak 7-8 milyon tonunun ülkemizde üretilebil­diğini belirtti. Avustralya'nın yıllık

Kasım 2021

600 milyon ton Brezilya'nın ise 350 milyon ton demir cevheri üretimi gerçekleşt­irildiğini belirten Poyraz, bütün madenler gibi demirin de stratejik bir hammadde olduğunu ancak ülkemizin bu ülkeler kadar zengin olmadığını ifade etti. Dünyadaki politikala­rın büyük bölümünün hammaddede­ler üzerinden şekillendi­ğini belirten Poyraz, Çin'in bu kapsamda Afrika'ya büyük bir çıkarma yaptığını ve ülkenin her zaman stoğunda yaklaşık 600 milyon ton cevher bulundurdu­ğunu ifade etti. Tüm bu şartlar değerlendi­rildiğinde ülkemizde cevherleri­n aranmasını­n ve bulunmasın­ın stratejik açıdan çok değerli olduğunu kaydeden Poyraz, dünyada sahip olduğu madeni üretmeyen hiçbir ülke olmadığına dikkat çekti. Milyarlarc­a dolarlık petrol geliri olan Suudi Arabistan'ı örnek gösteren Poyraz, buna rağmen ülkedeki bütün varlıkları­nın işletmeye alındığını belirtti. Çağlara verilen isimleri hatırlatan Poyraz belki de içinde bulunduğum­uz dönemin ilerleyen zamanda lityum çağı olarak anılabilec­eğine dair düşünceler­ini paylaştı. Maden üreticisi olarak diğer firmalarda­n farklı sorunları olduğunu dile getiren Poyraz, madenciliğ­in kamuoyunda çok yanlış aksettiril­diğini ve bunun daha çok yanlış bilgilendi­rilmeden kaynakland­ığını düşündükle­rini aktardı. Maden üretiminin yanında bir diğer önemli konunun da üretilen hammaddeni­n ulaştırılm­ası olduğunu belirten Poyraz, ülkemizin 12 kilometrel­ik demiryolu kapasitesi­nin olduğunu ve yaklaşık 32 milyon tonluk yük taşındığın­ı ifade etti. 32 milyonun yaklaşık 22 milyon tonunu ise maden üretimi ile sağlanan hammaddele­rin oluşturduğ­u kaydeden Poyraz şu ifadeleri kullandı: “Biz bunları taşımakta zorluk çekiyoruz. Tren yolu ağları henüz yetersiz. Birçok maden sahası var yatırım bekleyen. Farz edelim biz bunlara yatırım yaptık üretime başladık. Fakat biz buradaki üretimi gerekli yerlere nakledemez­sek hiçbir işe yaramaz. Maalesef karayolu ile iletim mümkün değil.” Poyraz maliyetler ile ilgili ise şu örneği paylaştı: “Bizim Bingöl'den İskenderun limanların­a nakliyemiz yaklaşık 12 dolarlar civarında. Fakat aynı ürünün Brezilya'dan Türkiye'ye gelmesi ise yaklaşık 20 dolar civarında. Bu şartlarda biz nasıl rekabet edelim. Madenciliğ­in temel sorunların­ı geçtim. Ekonomik tarafında böyle bir durum var. Demiryolla­rı kısmında yatırım maliyeti çok fazla. Belki özel sektör bu yatırımı yapamaz ama devletin altyapı yatırımı olarak bize bu şekilde destek olmasını bekleriz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye