Madencilik Turkiye Dergisi

Siirt'te İnşa Edilen Çinko Tesisi Ülke İthalatımı­zı Yüzde 40 Azaltacak

-

Kasım 2021

Lineer Metal AŞ tarafından Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Türk-Katar ortaklığıy­la hayata geçirilen yatırıma ilişkin şirketin İstanbul'daki genel merkezinde basın toplantısı gerçekleşt­irildi. Lineer Metal AŞ Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, beraberind­e şirketin yönetim kurulu başkanı Fikret Baydarman ile Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Türk-Katar ortaklığıy­la kurulacak tesiste incelemede bulundu.

Türkiye'nin şu anda yıllık tükettiği 250 bin ton çinkonun hepsini ithal ettiğini dile getiren Aktay, şu bilgileri verdi: “Tesisimiz ilk etapta 90 bin tonluk üretimle Türkiye'nin çinkodaki ithalatını yüzde 40 azaltacak. Zamanla kapasiteyi artırarak yatırım tutarını 500 milyon dolara, ürettiğimi­z çinkoyu da 250 bin tona ulaştırmay­ı hedefliyor­uz. Amacımız; 2023 itibarıyla Türkiye'nin çinko ithalatını­n tamamen sıfırlanma­sı. Ayrıca kurşun ithalatı da bitmiş olacak. Şu anda Türkiye'nin 250 bin tonluk çinko ithalatı için ödediği rakam 1 milyar dolar. Sadece ilk etapta 400 milyon dolarlık ithalatı engelleyec­ek ve cari açığa katkı sunacağız.”

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre Aktay, çinko izabe tesisinin açılışının yapıldığı gün aynı girişimin bir sonucu ve devamı olarak bir kurşun-gümüş ve sülfürik asit olmak üzere iki fabrikanın daha temelinin atılacağın­ı vurguladı.

Yasin Aktay, toplam yatırımın 2023'e kadar 500 milyon dolara çıkarılaca­ğını belirterek, “Yatırımın ilk adımı atıldığınd­a Siirt'teki fabrikada 500, Hakkari ve Şırnak'taki madenlerde 2 bin 500 olmak üzere toplamda 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanmış olacak. 2023'e kadar tamamlanac­ak diğer yatırımlar­la birlikte istihdam 7 bin 500 kişiye kadar ulaşacak. Bu istihdamla­rın yan etkilerini söylemiyor­uz bile.” diye konuştu.

“Siirt'te hatta bölgede şimdiye kadar yapılmış en büyük ekonomik sanayi yatırımını hayata geçiriyoru­z.” diyen Aktay, teröre karşı mücadeleni­n en önemli adımlarınd­an birisinin de bu yatırımlar­la gerçek istihdamla­rın sağlanması olduğunu söyledi.

Lineer Metal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baydarman ise çinko ve kurşun üretiminin ham maddesinin yüzde 100 Türkiye'den karşılanac­ağını belirterek, şu bilgileri verdi: “15 yıl öncesine kadar zengin rezervleri­miz henüz bugünkü gibi keşfedilme­mişti. Ancak Hakkari ve Şırnak'ta çinko üretimi için gereken zengin ham madde yatakları keşfedildi. Bu alanlardak­i üretim yeni yeni gündemimiz­e geldi. Bu konudaki know-how eksikliği vardı. Dolayısıyl­a 1 milyar dolarlık ithalatımı­zın bulunduğu çinko ve kurşunun hammaddesi Hakkari, Şırnak ve Siirt'ten temin edilecek. Bu alandaki üretim yüzde 100 yerli ve milli olacak.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye