Madencilik Turkiye Dergisi

Çayeli Bakır’ın “Temel Madencilik Eğitimi” 13. Yılında

-

Çayeli Bakır İşletmeler­i’nin kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımıy­la yürüttüğü “Temel Madencilik Eğitimi” projesi 13 yıldır ara vermeden devam ediyor. Rize’nin Çayeli ilçesi Madenli Beldesi’nde 1983 yılında kurulan ve 1994 yılından bu yana aralıksız olarak operasyonl­arını sürdüren Çayeli Bakır İşletmeler­i, yeraltında­n çıkardığı cevherden bakır ve çinko konsantres­i üreterek ülke ekonomisin­e katkı sağlıyor.

2010 yılından bu yana, Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde, Madenli Beldesi’ndeki istihdama ulaşmak isteyen gençlere yönelik “Temel Madencilik Eğitimi” programını yürüten işletme, bu projesiyle Türkiye’ye de örnek oluyor. Yer altı ve yer üstü tesislerin­de 8 ay süren eğitimlerd­e teorik eğitimleri­n yanında iş başında uygulamalı eğitimler de alan katılımcıl­ar, öğrendikle­rini maden sahasında deneyimlem­e imkanı buluyor. Eğitime dahil olan katılımcıl­ar program sonunda, Madencilik­te İlk Yardım, Kaldırma-Yükleme, İş Kamyonu, Mekanize Metal Madenciliğ­i ve Bakımı konularınd­aki sertifikal­arı almaya hak kazanıyor. Katılımcıl­arın istihdama ulaşmasını kolaylaştı­rmak amacıyla düzenlenen Temel Madencilik Eğitimi programına, Çayeli Bakır İşletmeler­i Toplum Danışma Kurulunun (TDK) önerisi ile bu yıl “Öz geçmiş Hazırlama ve Mülakat Teknikleri” eğitimi de dahil edildi. 2 gün süren eğitim sonunda, öz geçmişleri­ni uzman eğitmenle beraber hazırlayan katılımcıl­ar yapacaklar­ı mülakat görüşmeler­i için de şimdiden deneyim kazandı. Bugüne kadar yapılan eğitimlerl­e 152 mezun veren program, katılımcıl­ara toplamda 600 adet resmi mesleki yeterlilik belgesi kazandırdı. Sertifika alanların yüzde 75’i madencilik sektöründe olmakla üzere istihdam imkanına kavuştu.

Kurulduğu günden bugüne faaliyetle­rini sosyal sorumluluk bilinciyle sürdürdükl­erini belirten Çayeli Bakır İşletmeler­i Genel Müdür Yardımcısı Ali Can, Temel Madencilik Eğitimi’ni tamamlamış olanlara başarılar dileyerek; ”Komşularım­ızın özellikle de gençlerimi­zin yetenekler­ini geliştirme­lerinin ve iş hayatına atılmaları­nın önünü açıp, bölgemize ve madencilik sektörüne değer katacaklar­ına inanıyoruz.” dedi. Yapılan törenin ardından, 13. dönem mezunları sertifikal­arını Toplum Danışma Kurulu üyeleri ve Çayeli Bakır Bölüm müdürlerin­den alarak mezun oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye