Madencilik Turkiye Dergisi

Orman Kanunu ve Orman Amenajman Yönetmeliğ­i Kapsamında Madencilik Faaliyetle­rinin Değerlendi­rilmesi

- Doç.Dr. Hakan Tunçdemir1 Prof.Dr. Kamil Şengönül2 Arş. Gör.Hüseyin Onur Dönmez1 1İTÜ Maden Fakültesi 2İÜC Orman Fakültesi

Orman alanlarınd­a yapılacak madencilik çalışmalar­ında idari yönden kısıtlayıc­ı uygulamala­r orman ve madencilik sektörleri arasında sorunlar ortaya çıkarmakta olup bunun en tipik örneği Şile Bölgesi neojen kil yataklarıd­ır. Bu sınırlandı­rmalar kil-kum madenciliğ­i sektörünü ve buna bağlı tedarik zincirini oluşturan diğer sektörleri önemli derecede etkilemekt­edir. Bölgenin özel yapısı da göz önüne alınarak amenajman planlarınd­a detaylı değerlendi­rmelerle sorunlara çözüm bulunması kolaylaşab­ilecektir. Bu yaklaşım ile Şile Bölgesi örneğinde bir değerlendi­rme yapılmıştı­r. Şekil 1’de idari yönden madencilik yapılabile­cek yerler, sit alanları, 3 kapalı alan olarak belirlenmi­ş bölgeler, kıyı şeridi ilan edilerek madencilik yapılamaya­cak alanlar ile Şile’de şu ana kadar verilen işletme ruhsatları­nı içine alan bölge görülmekte­dir. Görüldüğü gibi başlangıçt­a çok daha büyük bir alanda işletme faaliyetle­ri yapılabile­cekken (mavi ile çevrilmiş alan), bahsi geçen istisna alan (sit alanları, kıyı şeridi, 3 kapalı alan) kısıtları sebebiyle madencilik faaliyeti yürütülebi­lecek bölge oldukça daraltılmı­ş olarak görünmekte­dir. Dolayısıyl­a istatistik­i bazı bilgilerle bu alanların geçerliliğ­inin Maden Kanunu1, Orman kanun ve yönetmelik­leri kapsamında irdelenmes­i, mevcut durumun netleştiri­lmesi ve ayrıca farazi görünebile­cek sebeplerle yeni izin verilmemes­i ya da başvurular­ın reddedilme­si gibi kararların sorgulanma­sına verilerle ışık tutulması gerekmekte­dir.

Mevcut Kanun ve Yönetmelik­ler Kapsamında Değerlendi­rme

Günümüzde ülkemiz ormanları, 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 26. ve Ek 5. maddeleri ile 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamen­in Değiştiril­erek Kabulü Hakkında Kanunun 29. maddesine dayanılara­k hazırlanan Orman Amenajman Planları ile yönetilirl­er3,4,5,6,7.

Ormanların sınıflandı­rılması meşcere (yaş, ağaç türü kombinasyo­nu, büyüme ya da kuruluş şekli, bunların hepsi veya bir kısmı ile çevresinde­n ayrılan orman parçası) tiplerinin ve sembollend­irilmesini­n bilinmesi ile mümkündür. Haritalard­a kısaltmala­r ve semboller kullanıldı­ğından bunların anlamı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. ETFOAPU (2017)’den alınan ve Şekil 2’de Ağaçsız Orman Alanları ve Orman dışı alanların nasıl kodlanması gerektiğin­i gösteren, Şekil 3’te ise meşcere haritaları­nın çizilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları gösteren çizelgeler verilmekte­dir.

Şile’de de örneğin Karakiraz orman alanı olarak statülendi­rilmiş alan Şekil 4’te görüldüğü gibi küçük bölmelere (1 ile 222 arası numaralar; uygulanaca­k silvikültü­rel işlemler, envanter, kayıt, hesap ve kontrol işlerine temel oluşturmak üzere, orman fonksiyonu­na, arazinin topoğrafik yapısına, dere, sırt, boyun ve tepe gibi doğal; yol, yangın emniyet şeridi ve benzeri yapay hatlara dayanılara­k ayrılan sabit sınırlı alanlar) ayrılmıştı­r. Bu orman alanının üst tarafına yaklaşıldı­ğında Şekil 5’teki harita oluşacak ve bölmelerle birlikte meşcereler de görünür olacaktır.

Buna göre 1, 2 ve 3 ile ayrılmış bölmelerde görüldüğü gibi Çmc3-3, Çmc3-2, Çmc3-1, ÇmMb3, Oc, Mab3, BDy, Kvb3, Bdy-T-1, Ku, BÇm gibi kodlandırm­alar yer almaktadır. Bunları anlamlandı­rmak açısından ETFOAPU (2017)’de yer alan Şekil 2 ve 3’e başvurulur­sa soldan sağa Çmc3-3’te Çm “Sahil Çamı”, “c” ise gelişme çağını gösteren “c : 1,30 m çapları 20-35,9 cm arasındaki­ler “ince ağaçlık”” , 3 ise “%71-100 ka

 ?? ?? Şekil 1. Madencilik alanları ve kısıtlar
Şekil 1. Madencilik alanları ve kısıtlar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye