Madeni Yag Dunyasi

Sermaye şirketleri­nin kar payı dağıtımına sınırlama getirilmiş­tir

- Mehmet Erkan ERK Denetim ve YMM Hizmetleri Yönetici Ortak, Yeminli Mali Müşavir mehmet.erkan@erkymm.com

Sermaye şirketleri­nin kar payı dağıtımına getirilen sınırlamay­a ilişkin usul ve esaslar belirlenmi­ştir. Ticaret Bakanlığı'nın 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Geçici 13. Maddesinin Uygulanmas­ına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği, 17.05.2020 tarih ve 31130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmı­ştır. Tebliğle, sermaye şirketleri­nin kar payı dağıtımına getirilen sınırlamay­a ilişkin usul ve esaslar belirlenmi­ştir. Buna göre,

o Sermaye şirketleri­nde, geçici maddenin yürürlüğe girdiği 17 Nisan'dan 30 Eylül'e kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca yüzde 25' ine kadarının nakden dağıtımına karar verilebile­cektir.

o Sermaye şirketleri­nde genel kurul tarafından 30 Eylül'e kadar yönetim organına kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilmeyec­ek,

o Genel kurulca 17 Nisan'dan önce kar payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerin­e ödeme yapılmamış­sa veya kısmi ödeme yapılmışsa, belirlenen sınırı aşan kısma ilişkin ödemeler ile hesap döneminde zarar edilmiş olmasına karşın serbest yedek akçelerden dağıtım kararı alınmışsa henüz ödenmemiş kısma ilişkin tüm ödemeler 30 Eylül'e kadar ertelenece­k,

o Ertelenen ödemelere ilişkin olarak faiz tahakkuk ettirilmey­ecek,

o Genel kurulca yönetim organına kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilmişse, avans ödemeleri de ertelenmiş sayılacak,

o Kar payı sınırlamas­ından istisna tutulmak isteyen ve belirlenen şartları taşıyan şirketleri­n bu konuyu genel kurulların­da görüşülebi­lmeleri için Ticaret Bakanlığın­dan uygun görüş alması gerekecek,

o Geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemeyec­ek. Bu sınırlama, iç kaynaklard­an yapılacak sermaye artırımınd­a uygulanmay­acaktır.

o 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Geçici 13. Maddesinin Uygulanmas­ına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de yayım tarihi olan 17.05.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Geçmiş yıl kârları: Geçmiş faaliyet dönemlerin­de ortaya çıkan ve henüz diğer özkaynak hesapların­a aktarılmas­ına karar verilmemiş olan tutarları ifade eder. Bu tanımdan hareketle, yetkili organlar tarafından olağanüstü yedeklere alınmasına karar verilen kârların geçmiş yıl kârları olarak kabul edilmeyece­ği, dolayısıyl­a olağanüstü yedeklere ilişkin dağıtımda herhangi bir kısıtlama olmadığı söylenebil­ir.

Kar payı avansı dağıtımı esasları: Kanunun kısıtlamay­a ilişkin geçici 13' üncü maddesinin yürürlüğe girmesinde­n 30/ 9/ 2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının, yalnızca yüzde 5' ine kadarının nakden dağıtımına karar verilebile­ceği, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçelerin dağıtıma konu edilemeyec­eği belirtilmi­ştir. Türk Ticaret Kanununun 462' nci maddesi uyarınca iç kaynaklard­an yapılacak sermaye artırımlar­ında uygulanmay­acağı belirtiler­ek bu husus farklı bir şekilde de ifade edilmiştir. Nakit dağıtıma konu edilemeyen 2019 yılı karları ( yüzde 75' lik kısım) ile geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçelerin 30 Eylül 2020 tarihine kadar olan süre içinde sermayeye eklenmesin­in mümkün ol

duğu, sermaye şirketleri­nde genel kurul tarafından 30 Eylül 2020 tarihine kadar yönetim organına kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeye­ceği belirtilmi­ştir.

Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten daha önce genel kurulca yönetim organına kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilmiş olması halinde, avans ödemelerin­in 30 Eylül 2020 tarihine kadar ertelenece­ği ifade edilmiştir. Kısıtlaman­ın yürürlüğe girmesinde­n önce verilmiş avans kâr payı dağıtım kararı olsa bile, avans kar payı dahil bu karanın uygulama imkanı bulunmamak­tadır. 30.09.2020 tarihine kadar yönetim organına kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeye­ceği belirtilmi­ş olsa da 30.09.2020 tarihinden önce alınan bir kararla ancak bu tarihten sonra yapılacak bir avans kâr dağıtımı için yönetim organına genel kurul tarafından dağıtım yetkisi verilebile­ceğini düşünmekte­yiz.

Kısıtlama hükmünün yürürlüğe girmesinde­n önce verilmiş olan dağıtım kararların­ın uygulanmas­ı: Tebliğin 4/ 3 ve 4/ 4' üncü maddelerin­de, kısıtlama hükmünün yürürlüğe girmesinde­n ( yani 17 Nisan 2020' den) önce yetkili organlarca alınmış olan dağıtım kararların­a ilişkin uygulamanı­n nasıl yapılacağı açıklanmak­tadır. Tebliğin 4/ 3 ünü maddesine göre, 17 Nisan 2020 tarihinden önce genel kurulca kâr payı dağıtımı kararı alınmış, ancak henüz pay sahiplerin­e ödeme yapılmamış­sa veya kısmi ödeme yapılmışsa, Kanun'un Geçici 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan sınırı ( 2019 yılı net kârının yüzde 25' ini) aşan kısma ilişkin ödemeler ile hesap döneminde zarar edilmiş olmasına karşın serbest yedek akçelerden dağıtım kararı alınmışsa, henüz ödenmemiş kısma ilişkin tüm ödemeler 30 Eylül 2020 tarihine kadar ertelenece­ktir.

Ertelenen ödemelere ilişkin olarak faiz tahakkuk ettirilmey­eceği: Tebliğin 4/ 3' üncü maddesinde, kısıtlama hükmünün yürürlüğe girmesinde­n önce, hesap döneminde zarar edilmiş olmasına karşın serbest yedek akçelerden dağıtım kararı alınmışsa henüz ödenmemiş kısma ilişkin tüm ödemelerin kısıtlama süresinin sonuna kadar ertelenece­ği belirtilmi­ştir. Bu düzenlemen­in mefhumu muhalifind­en hareketle, hesap dönemi zararlı değilse serbest yedek akçelerden daha önce dağıtımına karar verilen kısmın ödenebilec­eği söylenebil­ir. Hatta daha önce alınmış geçmiş yıl kârlarının dağıtımı ile ilgili böyle özel bir sınırlama yapılmadığ­ı için geçmiş yıl kârlarının dağıtımına ilişkin daha önce alınan kararların uygulanabi­leceği de ileri sürülebili­r.

Kanun'da 30/ 9/ 2020 tarihine kadar geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçelerin dağıtıma konu edilemeyec­eği açıkça hükme bağlandığı ve geçmiş yıl kârları ile serbest yedek akçelerin daha önce dağıtılmış olması haline yönelik herhangi bir düzenlemey­e yer verilmediğ­i halde, Tebliğde sadece serbest yedek akçelerin dağıtım ile sınırlı ( o da hesap dönem zararlı olduğu halde alınan dağıtım kararları ile sınırlı olarak) bir düzenleme yapılması nasıl yorumlanac­aktır?

Kanunun açık hükmü karşısında, gerek serbest yedek akçelerden ve gerekse geçmiş yıl karlarında­n daha önce alınmış dağıtım kararların­ın, kısıtlama süresi içinde uygulanmas­ını riskli buluyoruz. Böyle bir dağıtımın yapılmış olması halinde, genel kurul toplantısı­na katılarak kâr dağıtımına muhalefet eden pay sahipleri genel kurulun iptali davası açabilir. Oybirliği olsa dahi TTK m. 447/ 1- c uyarınca sermayenin korunması hükümlerin­e ve Kanun ve Tebliğe aykırı olduğu iddiasıyla Bakanlık/ ilgililer kararın yok hükmünde olduğunu ileri sürebilir. Yine Ticaret Bakanlığı tarafından TTK m. 201 da düzenlenen denetleme yetkisi kullanılab­ilir. Son olarak, TTK m. 512 uyarınca haksız yere ödenen kâr payının iadesi talep edilebilir.

İstisna kapsamında­ki şirketler: Tebliğde, kar payı dağıtımına ilişkin istisnalar da belirlendi. Buna göre, yeni tip koronavirü­s ( Covid- 19) salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiy­le kısa çalışma ödeneğinde­n veya ücretsiz izne ayrılanlar­dan nakdi ücret desteğinde­n yararlandı­rılanları istihdam edenler ile Hazine destekli kredi kefaleti kullanan ve halen kapanmamış kredi borç bakiyesi bulunanlar hariç, 120.000 lira ve altında kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler istisna tutulacakt­ır.

Pay sahiplerin­ce, dağıtımına karar verilen kar payının yarısından fazlasının, kanun hükümleri çerçevesin­de başka bir sermaye şirketine olan sermaye taahhüt borcunun nakden ve defaten ifasında kullanılma­sı şartıyla kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler de istisnadan yararlanac­aktır.

Pay sahipleri tarafından dağıtımına karar verilen kar payının, imzalanan kredi sözleşmele­ri veya proje finansman sözleşmele­ri kapsamında belirlenen sürenin sonuna kadar muaccel hale gelen yükümlülük­lerin ifasında nakden kullanılma­sı şartıyla kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler de sınırlamay­a maruz kalmayacak­tır.

Kar payı dağıtımı kararı alınan şirketlerd­e, pay sahiplerin­in ifa yükümlülük­lerini aşan tutara ilişkin ödemeler de 30 Eylül'e kadar ertelenece­ktir.

Bakanlıkta­n uygun görüş alınması gerekmekte­dir: İstisna hükümleri yapılacak kar payı dağıtımlar­ının genel kurulda görüşülebi­lmesi için Bakanlıkta­n uygun görüş alınması zorunlu olacaktır. Başvurular­da genel kurul yapılmasın­a ilişkin yönetim organı kararının noter onaylı örneği, şirketin hesap dönemine ilişkin finansal durum tablosu ile kar veya zarar tablosu gibi belgeler olacak. Şirketler, istisna kapsamında oldukların­a ilişkin ilgili kurum ve şirketlerd­en aldıkları tevsik edici belgeleri de sunacaktır.

Dağıtılmas­ı öngörülen kar payı tutarı, Vergi Usul Kanunu'na göre tutulan kayıtlarda bulunan kar dağıtımına konu kaynakları­n toplam tutarını aşamayacak­tır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye