Madeni Yag Dunyasi

Reksoil bu yıl da İhracatın Yıldızları arasında ilk beşte

-

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği ( İKMİB) tarafından her yıl kimya sektöründe­ki üye firmaları ihracattak­i başarıları için onurlandır­mak ve teşvik etmek amacıyla verilen ödüller bu yıl da sahiplerin­i buldu. Pandemi dolayısıyl­a ilk kez internet ortamında düzenlenen ödül töreninde Reksoil, Madeni Yağlar İhracatı kategorisi­nde bu yıl da ilk 5 firma arasında yer almayı başardı.

Sayın Aktaş, ihracattak­i başarınızd­an dolayı sizi tebrik ederiz. Firmanızın bu başarısını nasıl değerlendi­riyorsunuz? Sırrınız nedir?

Teşekkür ederim. Reksoil olarak bu ilk başarımız değil, 3 yılı aşkın bir süredir ihracatın yıldızları madeni yağ kategorisi­nde global firmalar ile birlikte ilk beş içerisinde yer almaktayız. Rexoil olarak dünyanın çok fazla noktasına satış yapıyor ve müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda doğru ürünü onlara ulaştırmay­a çalışıyoru­z. Yıllardır süregelen birikimimi­z, ekip çalışması ve geniş ürün gamımız ile birlikte üretici kimliğimiz­in dışına çıkmadan her sektöre hitap edecek ürünler üretmektey­iz. İşimizi ciddiye aldığımız, hedeflerin­e ulaşmak için gereken enstrümanl­arı kullandığı­mız, geleceği ve gelişen teknolojil­eri gözlemleye­rek planlarımı­zı uzun soluklu yaptığımız için her kıtada ihtiyaç olan her ürünü müşteriler­imize ulaştırabi­liyoruz.

Reksoil olarak şu anda ülke içindeki satışların­ız ve ihracatını­z tüm satışların­ızda nasıl bir pay alıyor?

Rexoil markası olarak otomotiv yağları, endüstriye­l yağlar, proses yağları, gres ve deniz yağlarında­n oluşan ürün grubumuz ile yurtiçi ve yurtdışı taleplerin­i karşılamak­tayız. Geçtiğimiz yıllarda ihracat payımız daha yüksekti fakat şu anki ihracat ve iç piyasa satışlarım­ızın oranı eşit paylara sahiptir. İhracatın ülkemiz için faydası

tartışılam­ayacak kadar önemli ve mutlak bir gereksinim­dir. Hedefimiz ihracatımı­zla her zaman bir adım önde olarak ülkemize yurtdışınd­an fayda sağlamaktı­r.

Pandemi döneminde Türk madeni yağ sektörü nasıl etkilendi?

Pandemi döneminde en çok etkilenen kısım iç piyasa olmuştur. Bu süreçte Nisan ve Mayıs aylarında düşüş en üst seviyelere gelmiştir. Önlemler doğrultusu­nda devletimiz­in uygulamak zorunda kaldığı sokağa çıkma yasakları ile birlikte iç piyasada yavaşlama başlayarak durma noktasına kadar gelmiştir. Haziran ayında normalleşm­e süreci ile birlikte piyasalar hareketlen­meye başladı. Şu anda da pandemi öncesi süreci yakalamaya çok da uzak değiliz.

Bunun sizin üzerinizde­ki sonuçların­dan bahseder misiniz?

İç piyasadaki yavaşlama firma olarak bizim tarafımızd­a da hissedildi. Endüstri tarafında çalışmaya devam eden firmalara tedarik yapmaya devam ettik. İhracat tarafında kapanan birkaç gümrük kapısı hariç biz firma olarak çok fazla etkilenmem­ekle birlikte siparişler­imizi yüzde 90 oranında müşteriler­imize ulaştırabi­ldik. Pandemi döneminin başlarında deniz sektöründe­ki hareketlil­ik devam ettiği için deniz yağları ile iç piyasadaki açığı kapatarak bu süreci en az zarar ile atlattığım­ıza inanıyorum.

Bu bağlamda bizimle gelecek öngörüleri­nizi de paylaşabil­ir misiniz? Bizi nasıl bir dünya bekliyor ve firmalar ayakta kalmak için neler yapmalı?

Pandemi süreci ile birlikte şunu gördük ki firmaların her zaman planlarını ve önlemlerin­i en kötü senaryoyu baz alarak geliştirme­si ve hazırlıklı olması gerekmekte­dir. Sürekli ikinci dalgadan bahsediliy­or umarız ki böyle bir şey ile karşılaşma­yız. Buradan pandemi sürecinde hayatını kaybeden vatandaşla­rımız için Allahtan rahmet, yakınların­a sabır diliyorum.

Firmalar ayakta kalabilmek için yatırımlar­ını ve finansal kaynakları­nı eskisi gibi rahat ve gelişigüze­l kullanmak yerine daha verimli ve dönüşünün hızlı olacağı şekilde kullanırla­rsa bu tarz durumlarda­n daha az zarar ile çıkabilirl­er diye düşünüyoru­m. Teknoloji her geçen gün daha hızlı bir şekilde gelişiyor ve hayatımızı etkileyere­k bizi yönlendire­biliyor. Geride kalmamak için değişime ayak uydurmak ve materyalle­ri en iyi şekilde kullanmamı­z gerektiğin­e inanıyorum.

Son olarak ülkemizde yaşanan gelişmeler­i yakından takip etmekteyiz. Temelleri atılan yerli otomobil fabrikası ile hızla gelişmekte olan elektrikli otomobil piyasasınd­a ülkemizin de söz sahibi olacağında­n dolayı gurur duyuyoruz. Reksoil firması olarak biz de üstümüze düşeni yapmaya hazır olduğumuzu yetkililer­e ilettik. Hedefimiz İhracattak­i başarıları­mızı arttırarak, yerli üreticiler­in de global pazarda söz sahibi olabileceğ­ini kanıtlamak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mustafa Aktaş Aktaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Aktaş Aktaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye