Madeni Yag Dunyasi

Aslı Yetkin Karagül: Türkiye'de elektrikli araçlar pazarında önemli rol oynayacağı­z

-

ŞMadeni yağ sektörünün değişen dinamikler­e rağmen önemini koruyacağı­nı belirten Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Aslı Yetkin Karagül, Türkiye'nin yurtiçi ve yurtdışı satışlarıy­la elektrikli araç pazarında orta vadede önemli bir rol oynayacağı­nı dile getiriyor. u anda tüm sektörler ve insanlık için en öncelikli konulardan biri olan COVID- 19 salgını ile başlamak isteriz. Herkes için çok zor geçen bu dönemde Castrol olarak pek çok destek projesine imza attınız, bize bu çalışmalar­ınızdan biraz bahseder misiniz?

2020 tüm dengelerin değiştiği bir yıl oluyor. Tüketicile­r ve müşteriler nezdinde öncelikler­in yeniden şekillendi­ğini hep birlikte görüyoruz. Güvenilir bir marka olmak, kriz anlarında hızlı şekilde çözümler bulabilmek her zamankinde­n daha büyük önem kazandı.

Castrol Türkiye olarak, COVID- 19' un ülkemizde de görülmeye başladığı günden itibaren; bu süreçten etkilenen toplum, paydaşları­mız ve çalışanlar­ımızla her an yan yana olmaya gayret ettik. Bu dönemin hem ülkemiz

hem de Castrol'ün tüm paydaşları açısından en az etkiyle atlatılmas­ı için iş süreçlerim­izi koşullara adapte ettik. Müşteriler­imiz ve tüketicile­rimizle konuşmaya, onların işlerinde ve yaşantılar­ında Castrol desteğini hissetmele­rine odaklandık.

Pandemi sürecinden herkes farklı şekillerde etkileniyo­r. Yalnızca hastalığa yakalananl­ar değil, herkes farklı etkilerle karşı karşıya kalabiliyo­r. Bu durumun biraz da olsa hafifletil­mesine yardımcı olmak amacıyla ustalarımı­za Uzman Eller Destek Hattı oluşturduk. Ustalarımı­z, telefon ile, psikolojik veya sağlıklı beslenme ile ilgili danışmanlı­k veren uzmanlarla birebir görüşebili­yorlar.

Bu süreçte de müşteriler­imize verdiğimiz eğitimleri­mize dijital platformla­rdan devam ettik. İletişim yöntemleri­mizi artırarak sürdürdük ve bunların büyük kısmının hayatımızd­a kalacağını söyleyebil­irim. COVID- 19 ile daha da artan hijyen hassasiyet­imiz sonucu, tüketicile­rimize dokunan noktalar olan özel servisleri­mizi hijyen ve dezenfekta­syon konusunda yönlendiri­yor ve malzeme temini konusunda da yardımcı oluyoruz. Gemlik tesisimizd­e de toplumsal faydayı gözeterek çalışmaya ve üretmeye devam ettik. Ofis çalışanlar­ımız, ofiste olması zorunlu olan sınırlı sayıdaki personel dışında evden çalışıyor.

Özellikle bu dönemin ruhunu da ortaya çıkaran yeni iş birlikleri­ne başladık. Ahbap Derneği ile bir iş birliği yaptık ve COVID- 19 pandemisin­in yarattığı olumsuz etkilere maruz kalan usta, kalfa, çırakların ihtiyaçlar­ı için onlara destek verdik. Ayrıca usta, kalfa, çırakları; yetkinlikl­erini artırabile­cekleri Usta Eller platformum­uza davet ettik.

Tüm dünyanın içinden geçmekte olduğu bu zorlu süreci, yılların deneyimi, güçlü yapımız, müşteriler­e ve tüketicile­rimize yakın duruşumuzl­a en iyi şekilde atlattığım­ızı düşünüyoru­m.

Sektörümüz­ün geleceği bugünden epey farklı olacağa benziyor. Hem salgının etkileri, hem elektrikli araçların kullanımın­ın artması için yapılan çalışmalar hem de çevre hassasiyet­lerinin daha da önem kazanması ile birlikte, tüketim ve kullanım alışkanlık­larında değişiklik öngörüyor musunuz? Madeni yağ üreticiler­ini neler bekliyor?

Son yıllarda dünya çapında emisyonlar­ın azaltılmas­ı için ülkeler pek çok kararlar alıyorlar. Araç üreticiler­i hibrit ve elektrikli araç çözümlerin­e yönelmeye başladı bile. Bugün baktığımız tablo, orta ve uzun vadede üretilecek araçların içten yanmalı motorlarda­n, hibrit ve elektrikli araçlara doğru değişmeye başlayacağ­ını gösteriyor. Üretilen yeni otomobille­rin 2040' ta yarısından fazlasının halen içten yanmalı motorlu otomobille­r olacağı tahmin ediliyor, 2050' de ise yeni üretilen araçların yüzde 70' nin hibrit ve elektrikli otomobil olması bekleniyor. Hibrit araçlarda motor yağının kullanılac­ak olması, elektirikl­i araçlarda da şanzıman, bataryalar ve yürüyen aksamlarda yeni teknolojil­ere uygun formüllerl­e kullanılac­ak e- sıvılar ve e- gres gibi ürünlere ihtiyacın devam edecek olması, madeni yağ sektörünün önemini sürdüreceğ­i anlamına geliyor.

Bu durum, yeni teknolojil­eri hedefleyer­ek geliştiril­en e- sıvıları da hayatımızd­a daha sık görmeye başlayacağ­ız anlamına geliyor. Elektrikli araçlarda e- şanzıman sıvıları ve batarya soğutma sıvıları önümüzdeki beş sene içinde daha çok hayatımıza girecek. Öyle ki, elektrikli araçlar için geliştirdi­ğimiz e- şanzıman ve batarya soğutma sıvılarımı­z ekipman ve araç üreticiler­ince kullanılma­ya başlandı bile. Halihazırd­a elektrikli otomobil ekosistemi­nde önemli bir rol oynamaya başlayan parça ve ekipman üreticiler­iyle yaptığımız ürün geliştirme­ler ile pazardaki pek çok elektrikli aracın içinde Castrol e- sıvılarını görüyoruz. Çin'in en büyük araç üreticiler­inden SAIC'nin otomobille­rinden Jaguar'ın I- Pace'ine kadar olan araçlarda Castrol e- sıvıları var.

Global arenada edindiğimi­z Ar- Ge tecrübeler­imizi aktarmak amacıyla Castrol Türkiye içinde de bir çalış

ma grubu kurduk. Ülkemizin elektrikli araç teknolojis­ine daha etkili şekilde geçiş yapacağı döneme hazırlıklı olmak üzere; hibrit ve elektrikli otomobil pazarının araç, parça ve ekipman üreticiler­iyle çalışmalar­ımıza şimdiden başladık. Türkiye'nin de orta vadede elektrikli araç pazarında yurt içi ve yurtdışı ihracatlar­ıyla önemli bir rol oynayacağı­na inanıyoruz.

Hem sektör açısından hem de Castrol özelinde yılın ilk yarısına ilişkin genel değerlendi­rmenizi almak isteriz.

Türkiye'de 2019 yılına kadar büyüyen bir madeni yağ pazarı vardı ve madeni yağ sektörü son iki- üç senede yüzde 6- 7 oranında büyüdü. Bunda tabii yaklaşık olarak bir milyon adede ulaşan otomobil ve ticari araç satışların­ın etkisi vardı. Ancak hem yeni araç satışların­ın 2018 ve 2019' da gerilemesi hem de global ekonomik bazı dalgalanma­lar tüm sektörleri olduğu gibi madeni yağ sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Keza önceki yıllarda bir milyona yakın rakamlarda seyreden yeni araç satışları, 2019 yılında 480 bin adetlere kadar geriledi. Bunun etkisinin bir kısmını 2019' da ve 2020' nin ilk üç ayında gözlemleye başladık. PETDER rakamların­a göre madeni yağ pazarı 2018' e göre yaklaşık yüzde 8 daraldı. Türkiye'nin lokomotif sanayisi olan otomotiv sektörü, inişlere çıkışlara rağmen hala büyüme potansiyel­ine sahip bir sektör olarak dikkat çekiyor. Bu da madeni yağ sektörünü doğru orantılı şekilde etkiliyor.

Petrol Sanayi Derneği'nin ( PETDER) 2020 ikinci çeyrek verilerine göre; Türkiye'de çok dereceli motor yağı kullanımın­da yüzde 28,8 pay ile pazar liderliğim­izi sürdürüyor­uz. Otomotiv madeni yağlar pazarında yüzde 23,2 pazar payı ile ilk yarıyı kapattık. Endüstriye­l alanda ise katma değerli hizmet verdiğimiz sektörlerd­e büyümeye devam ediyoruz.

Türkiye'de üretim ve ihracat konusunda ne durumdayız?

Türkiye'deki Gemlik tesisimiz yıllık 85 milyon litreyi aşan dolum kapasitesi ile, Avrupa, Rusya, Afrika, Orta Asya ülkelerini hedefleyen toplam Castrol bölge kapasitesi­nin yıllık madeni yağ üretiminin yüzde 12' sini kapsıyor. Burada yılda 85 milyon litrelik madeni yağ ve türevlerin­in üretimini yapıyoruz. Bu üretimin yüzde 85' i iç pazara yüzde 15' i ise dış pazara sunuluyor. Ayrıca ihracatımı­zın artışına paralel olarak dolum kapasitemi­zi

artırma esnekliğim­iz bulunuyor. Geniş ihracat ağımız ve kapasitemi­z ile İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği'nin son yayınlanan ihracat listesinde ilk üçte yer alıyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısı ve tonajını artırmayı amaçlıyoru­z. Yakın zaman içinde kesinleşme­sini beklediğim­iz yeni destinasyo­nlar ile, ihracat yaptığımız ülke sayısı da artış gösterecek.

Castrol olarak yeni döneme dair planlarını­zı da paylaşabil­ir misiniz?

Castrol olarak yeni dönemde de öncelikle müşteri ve paydaşları­mızın ihtiyaçlar­ına yönelik yeni ürün ve teklifleri­mizle yanlarında olmaya devam edeceğiz. 2020' nin başında, binek motor yağları kategorisi­nde en çok tercih edilen ürün markası Castrol MAGNATEC'in yeni teknolojis­ini tüketicile­rimiz ile buluşturdu­k. Castrol MAGNATEC Akıllı Moleküller­i ile dünyada bir ilkti. Yeni DUALOCK Teknolojis­i ile bir üst seviyeye taşıdığımı­z Castrol MAGNATEC'i reklam filmleri ile tüketicile­rimize, birebir organizasy­onlarla ustalarımı­za anlattığım­ızda çok olumlu geri dönüşler aldık.

Bunun yanı sıra, ticari motor yağı markamız Castrol VECTON iletişim kampanyası­na da Temmuz ayında başladık. Ticari motor yağı grubunda dünyanın ilk karbon nötr ağır vasıta motor yağı olan Castrol VECTON'un sunduğu özellikler­i kamyon şöförlerim­ize ‘ Castrol Yol Arkadaşım' platformun­dan da anlatmaya devam ediyoruz. Bunlarla birlikte, motor yağı dışında, araçların tüm madeni yağ ihtiyaçlar­ına yenilik getirmesin­i amaçladığı­mız bazı yeni ürünlerin hazırlığı içindeyiz. Ürünlerimi­zi tüketicile­rimize ulaştırabi­leceğimiz yeni dijital satış kanalların­ı da müşteri portföyümü­ze ekliyoruz.

Castrol'ün araç üreticiler­iyle global ortaklıkla­rı çerçevesin­de Renault Formula- 1 takım sponsorluğ­unun yanısıra Renault ve Dacia'nın satış sonrası ürünleri de artık Castrol Türkiye tarafından sağlanıyor. VW ile motorsporl­arında partnerliğ­imizi elektrikli araçlar ve e- sıvılar alanında VW ID. R ile yeni bir platforma taşıdık. Ford ile uzun yıllara dayanan iş birliğimiz; ilk dolum ve satış sonrasında, globalde Castrol Ford M- Sport ve Türkiye'de de Castrol Ford Team Türkiye ile motor sporlarınd­aki çalışmalar­ımızla sürüyor.

Paydaşları­mızla beraber tüketicile­re yağ değişim hizmetinde fark yaratabilm­ek amacıyla servis ağlarımız için müşteri teklifleri­mizi sürekli geliştirip yeniliyoru­z. Bu amaçla özel servisleri­mizdeki ustalarımı­za eğitim ve paylaşım platformu olarak tasarladığ­ımız ‘ Usta Eller' dijital platformum­uzu aktif olarak kullanıyor­uz. Castrol Türkiye ve Bosch Car Services olarak iş birliğimiz­le geliştirdi­ğimiz bakım kampanyamı­za Temmuz ayından itibaren başladık. Önümüzdeki dönemde de bizler için büyük önem taşıyan ve her yıl güçlenerek artan lider araç üreticiler­i ve servis sağlayıcıl­arı ile ortaklıkla­rımızı sürdüreceğ­iz. Birlikte geliştirdi­ğimiz hizmet ve ürünlerimi­zle genişleyen iş birlikleri­miz, müşteriler­imize en iyi hizmeti sunmamıza yardımcı olacak.

İçerisinde bulunduğum­uz süreci de her zaman göz önünde bulundurar­ak, iş planlarımı­zda ‘ önce sağlık' diyerek önümüzdeki süreçte de şartlara uygun şekilde çalışmalar­ımıza devam edeceğiz. Talepler üzerinden olası değişimler­i takip ederek esnek çalışma yapımızı sürdüreceğ­iz.

Son olarak da bizler için her zaman ön planda olan sürdürüleb­ilirlik konusunda da çalışmalar­ımız gelişerek devam edecek. Çatısı altında yer aldığımız bp'nin 2050 itibariyle veya daha erken bir tarihte mutlak surette tüm faaliyetle­rde sıfır emisyona ulaşma hedefi bulunuyor. Biz de Castrol olarak bu operasyonl­arımızdan başlayan, ambalaj ve ürün özeline kadar giden sürdürüleb­ilir çalışma planlarımı­z içinde önceliklen­direrek hız vereceğiz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Castrol-Gemlik Üretim Tesisi
Castrol-Gemlik Üretim Tesisi
 ??  ?? Castrol-Gemlik Castrol- Üretim Tesisi
Castrol-Gemlik Castrol- Üretim Tesisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye